Home \ hus
 

Plantepioner.

 

Peonies er flotte, lettpleie planter for gartnere som ikke vil plante hagen hver vår. Disse plantene har evnen til å blomstre i flere tiår uten avbrudd, eller til og med i over et århundre. Plant peonies på et sted med næringsrik, godt drenert jord på riktig dybde. Du kan nyte disse blomstene i mange år med minimal omsorg.

               

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Velg et sted for planting  ,

    
   
 1.            1      Planter i høst. Peonies vokser best når de plantes på høsten, før den første virkelige frosten. Du kan også plante pioner på våren, men plantene har en tendens til å vokse langsommere og kan ikke blomstre til et år eller to senere.       
 2.  
 3.             2      Velg et sted som mottar mellom 6 og 8 timer sollys per dag. Hvis det ikke er et slikt sted i deg, vil pioner også vokse på et sted med mindre sollys, men deres vekst og blomstringstid vil bli redusert.  
    
  • Peonies vokser best i områder klassifisert som USDA Hardiness Zones 3 til 8, og har vintertemperaturer på -40 til -9.4ºC. Hvis du bor i en sone 8 eller høyere, får pionerer fra ettermiddagsskyggen, men med fullt sollys om morgenen.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Plant peoniene 90 cm fra hverandre. Legg en avstand på 90 cm mellom knollene i pionerene. De blir ofte plantet i blomsterbed, men de må holdes vekk fra trær og busker, ettersom deres trerotsystemer konkurrerer med pionens porer for næringsstoffer.  
    
  • Det er viktig å plante peoniene langt nok fra hverandre og rive ut ugresset for å gi god luftcirkulasjon og beskyttelse mot soppinfeksjoner.  
  •  
  • Trærpyntarter vokser bedre når de plantes 1,2 m fra hverandre. Hvis du ikke er sikker på hvilken type peonrose du har, se nedenfor i planteseksjonen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Unngå å plante pioner der tidligere peonies ble plantet. Peonies kan forårsake problemer hvis de plantes der det tidligere har vært. Det er mulig at dette skyldes at jorda der inneholder mindre næringsstoffer, i så fall kan rådene under planteseksjonen hjelpe deg med å kompensere for denne effekten. Det kan også være vanskelig for anlegget å overleve en soppinfeksjon, så plant den på egen risiko.        
 8.  
 9.             5      Beskytt anlegget mot sterke vind. Denne bekymringen gjelder spesielt for trepioner, som vokser til små busker som kan slå seg av i vinden. Hvis du bor i et område med sterke vind, plant alle pionerarter i lyst på en vegg eller gjerde. Et stort tre kan også gi beskyttelse, men det skal være minst 3 meter unna, slik at dets røtter ikke konkurrerer med pionens.                  
 10.  
             

  Del 2      Plantepioner  ,

    
   
 1.             1      Identifisere arten av peon. Det finnes to typer urteaktig peonies og trepioner. Den urteagtige pioen blir vanligvis solgt som en rotkule og vokser til en urtliknende, grønnstammet plante. Trærpioner har vanligvis trestengler på rotkulen og vokser opp til busker med logg. Trelignende pioner har også en serrated perle på roten og en annen tekstur av barken, hvor en ponny ble raffinert med en annen for å produsere den beste kvaliteten på begge plantene. Du kan følge disse instruksjonene, uansett hva slags pioner du har, men husk å plante dem på forskjellige dybder:  
    
  • Herbaceous peonies vokser best når toppbommen er plantet på en dybde på 5 cm.
  •  
  • Trærlignende pioner, derimot, vokser best når planten er plantet i bakken på en dybde på 10-15 cm, med minst ett spiss på stammen over bakken.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Hvis du trenger å berike jorda, graver du et hull som er 30-46 cm dypt og også bredt. Peonies trenger ikke å bli dypt plantet, men hvis blomsterbedet ikke er fylt til en slik dybde med næringsrik jord, anbefales det å grave et hull i denne størrelsen for å plante rik og fruktbar jord for de dype peonrøttene, som utvikler seg etter planting. Av denne grunn anbefales det å grave et hull på minst 46 cm bredt.  
    
  • Hvis jorden din allerede er rik på næringsstoffer, godt drenert og minst 46 cm dyp, gå til trinnet nedenfor "Plante peonfrøkulen".
  •  
         
 4.  
 5.             3      Legg næringsrikt, godt drenert jord på bakken. Legg 5-10 cm mørk kompost, deponert gjødsel eller furu bark ned til bunnen. Hvis jorda din ikke er spesielt gjennomtrengelig eller inneholder lite næringsstoffer, gjør du en 50/50 blanding av dette organiske materialet og hagen din, og hente den opp til senere helles i hullet.  
    
  • For å teste permeabiliteten i jorda, grave et 30 cm dypt hull og fyll det med vann. Vent til den utløper, og fyll den en gang til. Frøken, hvor mye har drenert etter en time, eller gå glipp av etter 15 minutter og multipliser denne verdien med 4, slik at du får dreneringsverdien per time. Godt drenert jord egnet for peonies bør være mellom 2,5-15 cm per time.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Legg gjødsel og andre tilsetninger (hvis ønskelig). For å forbedre pioenveksten, sett 60 ml avbalansert (10-10-10) gjødsel til bunnen av hullet. Noen gartnere blander også 120 ml benmel eller superfosfater som ekstra næringsstoffer.  
    
  • Hvis en pH-test viser at jorda er sur (under 6,0 pH), legg til noen få hender av kalk for å gjøre opp for det.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Fyll nesten hele hullet med næringsrik, god jord . Nå som du har forberedt hullet til pionens røtter med næringsrike jord, fyll nesten hele hullet med godt drenert, organisk jord, og forlater bare noen få inches over den. Kompostet og resten av materialet som brukes til å fylle jorden, kan blandes med samme mengde vanlig hagejord og helles på toppen av den. Flatt jorden med spaden mens du fyller hullet og trykk godt på.        
 10.  
 11.             6      Plante urteaktig peonies slik at rotballene er 5 cm under overflaten . Plasser rosenbullene i pioen i hullet, med de mindre løkene eller "øynene" oppe, og med de lange røttene nede. Rottkulen må ikke være mer enn 5 cm fra overflaten, ellers kan planten ikke være i stand til å vokse gjennom jorda. Fortsett å fylle jorden rundt pionen og trykk den flat for å fjerne eventuelle luftbobler som ellers tørker ut planten.  
    
  • Tidlige blomstrende varianter, spesielt i varme klimaer, vil trolig bli bedre hvis du bruker dem bare 2,5 cm dypt, slik at de kan vokse tidlig i blomstringsperioden.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Plante trepioen slik at den er 10-15 cm under overflaten . Trærlignende pioner som har trestengler på rotkulen, blir solgt slik at røttene allerede er podet med en stamme. Finn den rette bulgen på rhizomet hvor stammen og røttene er sammenføyde, og plant peoniene slik at bulningen er 10-15 cm under bakken.        
 14.  
 15.             8      Vask det grundig. Gi nok vann til den nylig plantede balken, slik at jorden sitter rundt den. Inntil den første frosten, eller til de første plantene kommer ut (hvis du planter dem om våren), må du holde jorden fuktig, men ikke gjennomvåt.        
 16.  
 17.             9      Mulch kun om vinteren. 5-10 cm mulch eller en plast mulch deksel beskytter pionen fra vinteren frost. Imidlertid bør denne mulchen fjernes etter siste frost om våren, ellers kan ikke peoniene passere gjennom denne ekstra barrieren.  
    
  • Du trenger ikke å vanne plantene under dvalemodus.
  •  
         
 18.  
             

  Del 3      Vedlikehold av pioner  ,

    
   
 1.             1      Vann sparsom. Peonies er robuste, tørkebestandige planter som bare trenger rundt 2,5 tommer vann per uke om sommeren. Bare vann mer hvis peoniene ser tørr og visnet.        
 2.  
 3.             2      Gjødsel sparsom. Du kan legge til gjødsel som du ønsker. Men du kan bruke en gjødsel med lavt nitrogeninnhold, slik. Legg til en 5-10-10 blanding eller biokompost, men aldri mer enn noen få år. Gi den i en sirkel rundt pioen, men ikke direkte på plantens hals.  
    
  • Ulike pionerstyrere inneholder noen ganger svært forskjellige opplysninger om gjødsel. Konservativ veiledning er gitt her, da peonies vokser godt uten gjødsel, og dette kan også svekke stammen og forårsake mindre blomstringer hvis de brukes for ofte. Hvis koffertene er for svake for å støtte blomstene, bør du vurdere å bruke et gartnerstativ med en metallring for å støtte støvlene.
  •  
         
 4.  
 5.             3      La maurene ligge på pionerene. Myrer spiser vanligvis nektar av peonies, men dette forårsaker nesten ingen skade. Peonies er motstandsdyktig mot de fleste plager, men hvis du ser et insekt eller soppinfeksjon, spør en gartner eller botaniker for råd om skadedyr i sitt område.        
 6.  
 7.             4      Fjern visne blomster. Klipp av blomstene så snart de visner. Hvis du forlater dem på planten, frø form, som frarøver anlegget av mange næringsstoffer. Den umiddelbare nedgangen av visne blomster vil føre til økt vekst.        
 8.  
 9.             5      Fjern bladene av trepioner i høst. Når peoniene dine har vokst til en busk med en treskuff, er de trelignende pioner. Fjern bladene om høsten når det blir kaldt og fryser. La de nakne koffertene stå, da nye blomster vil vokse ut av dem neste år.  
    
  • Hvis det er borede hull i de nakne koffertene, kan dette være et tegn på skadedyrsangrep. Kontakt en nærliggende gartner eller botaniker som vet om skadedyrskontroll.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Kutt herbaceous pion ned til bakkenivå i høst. Peonies er langsiktige stauder, så røttene overlever i mange år, men blomstene vokser, blomstrer og dør hver vår. Når de grønne stilkene av peoniene blir brune og dør av på slutten av våren, kut planten tilbake til bakken. Du kan vente til den første tunge frosten.  
    
  • Advarsel: Ikke kast den døde pioen på kompostbunken, da det kan ha soppinfeksjoner som kan overføres til andre planter. Brenn dem eller kast dem i søppel.  
  •  
         
 12.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

               Les mer... (25)      
Hus populær:
Mal et gjerde.

Rengjør PVC gulv.

Grow kohlrabi.

Rengjør stoffbilseter.

Vok courgetten.

Fjern lukten av spoilt melk fra bilen.

Rengjør ravsmykker.

Flekk en trapp.

Bruk alternativ fettfjerner.

Kompostering når det er kaldt.

Olje en takvifte.

Å dyrke en Sansevieria eller hestesko plante.

Gjør planters ute av tuff.

Mål vinduer for skodder.

Plant gladioli.

Bli kvitt giftig eføy.

Grow et gulv.

Dra sitron trær inni.

Rengjør svarte varebiler.

Split peon og transplantasjon.

Mål dine vinduer.