Home \ relasjoner
 

Bor hos noen med schizofreni.

 

Å leve med noen som har schizofreni kan være utrolig utfordrende. Det er imidlertid viktig å huske at en elsket trenger deg, selv om han ikke oppfører seg på den måten. Rull ned til trinn 1 for å finne ut hvordan du gjør ditt liv og ditt så hyggelig som mulig!

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Bli informert  ,

    

En av de beste tingene du kan gjøre for denne kjære er å lære mer om hva han går gjennom. Å kjenne opp og ned i skizofreni kan bidra til å skape et bedre hjemmemiljø.

 
   
 1.            1      Lær grunnleggende om hva skizofreni er! Schizofreni er en alvorlig hjernesykdom som kan kontrolleres med medisinering og terapi. Schizofreni endrer måten en person tenker på, føler og generelt oppfatter verden. Av denne grunn er det svært vanlig at personer med sykdommen har hallusinasjoner og vrangforestillinger.        
 2.  
 3.             2      Du må forstå begrepet hallusinasjoner og vrangforestillinger. Å ha hallusinasjoner betyr å se eller høre ting som andre ikke kan se eller høre. Å ha vrangforestillinger betyr å akseptere falske forutsetninger som sanne. 
    
  • Et eksempel på en hallusinasjon ville være å høre stemmer som andre ikke kan høre. Et eksempel på en villfarelse ville være en person med schizofreni som tror at noen andre har lest seg.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kjenn noen av de andre bivirkningene av schizofreni! Selv om tap av kontakt med virkeligheten (psykose) er et typisk tegn på schizofreni, er det ikke den eneste. Personer med schizofreni kan også oppleve tap av interesse og kjøring, taleproblemer, depresjon, minnevansker og humørsvingninger.       
 6.  
 7.             4      Forstå hva som kan forverre problemene forbundet med schizofreni! En forverring av symptomer oppstår vanligvis når folk slutter å bli behandlet. Det kan også være et resultat av stoffmisbruk, andre sykdommer, psykisk stress og bivirkninger av stoffet som brukes til behandling.       
 8.  
 9.             5      Lær hvordan skizofreni behandles! Selv om schizofreni ikke kan helbredes, forbedres symptomene vanligvis med riktig omhu. Så mange som 50% av pasientene som mottar rusmiddelbehandling, finner en betydelig gjenoppretting. Det er også viktig å huske at behandling av schizofreni krever mer enn bare medisinering. Når det kombineres med psykologiske og psykososiale terapier, kan pasientene komme seg raskere.       
 10.  
 11.             6      Hold dine forventninger realistiske! Virkeligheten er at 20-25% av personer med schizofreni opplever en tilbakegang, og om lag 50% har fortsatt vedvarende eller intermitterende symptomer. Mange tror at med kjærlighet og støtte er de i stand til å helbrede sine kjære. Mens kjærlighet og støtte spiller en viktig rolle, er det også viktig å vurdere dine forventninger og sørge for at de reflekterer sykdommens realitet.                 
 12.  
            

  Del 2      Ta en aktiv rolle  ,

    
   
 1.             1      Lær å gjenkjenne de tidlige tegnene på et trykk! Tidlig gjenkjenning av psykose og rask behandling forhindrer generelt en fullstendig boost. Du må imidlertid være oppmerksom på at tilbakefall er svært vanlig i skizofreni; og de kan ikke helt forhindres selv om pasienten får den beste behandlingen. Selv om symptomene på et trykk er noen ganger vanskelig å oppdage (da de vanligvis ikke er spesifikke for schizofreni), pass på: 
    
  • Subtile endringer i personens adferd, inkludert appetitt og søvnproblemer, irritabilitet, tap av interesse for daglige aktiviteter og deprimert humør.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Sørg for at din slektning fortsetter å motta behandling etter sykehusinnleggelse! En person kan slutte å søke oppfølgingsbehandling eller ta medisiner, noe som regelmessig fører til tilbakevending av symptomer. Uten behandling kan noen mennesker med schizofreni bli så uorganiserte at de ikke kan ta vare på deres grunnleggende behov, inkludert mat, ly og klær. Måter du kan bidra til å sikre at din kjære får alt han trenger er: 
    
  • Hold øye med personens medisinering. Hvis du oppdager at din kjære mangler medisiner, enten med vilje eller utilsiktet, sørg for at han fortsetter å ta det!
  •  
  • Bestill på typer medisiner, doseringer og effektene som pillene har på din kjære. Siden skizofreni forårsaker uorganisering, er det opp til deg, i hvert fall til medisinene begynner å virke, for å overvåke doseringen av hvert legemiddel som din elskede skal motta.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Pass på at din slektning lever en sunn livsstil! Av en eller annen grunn som ikke er helt forståelig, er mennesker med schizofreni mer sannsynlig å misbruke narkotika og alkohol. På samme måte er de i økt risiko for å lide av fedme, diabetes og hjerte-og karsykdommer. For å hjelpe personen å overvinne disse problemene, kan du oppmuntre dem til å leve en sunn livsstil som inkluderer god ernæring og vanlig fysisk aktivitet. For eksempel: 
    
  • Tilbyr hver dag for å ta turer med denne mannen! Eller kjør ham til treningsstudioet og sett opp en daglig treningsplan!
  •  
  • Fyll kjøleskapet med sunne erningsmuligheter! Tilbyr å lage matmiddag hver annen dag og servere balansert mat! Balanserte måltider inkluderer servering av frukt, grønnsaker, protein, fettfattig meieri og helkorns karbohydrater.
  •  
  • Unngå å drikke mer enn små mengder alkohol i din nærvær, og avstå fra å ta ulovlige rusmidler! Det kan hjelpe ham å holde seg på samme vei.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kommuniser med din kjære på en måte han forstår! Fordi schizofreni påvirker hjernen, har mange mennesker som lever med sykdommen vanskeligheter med å forstå andre og kommunisere effektivt. For å hjelpe ham å forstå deg, snakk sakte og i en frisk, klar tone! Dissipate redsel før de begynner, da spenningen kan forverre tilstanden til din kjære! 
    
  • Du bør også snakke med empati og medfølelse i stemmen. Personer med schizofreni reagerer dårlig til sterk eller negativ tone, så det kan spille en stor rolle i effektiv kommunikasjon når du snakker med kjærlighet i stemmen din.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Unngå lange diskusjoner om vrangforestillinger din kjære har! Underholdningen fører nesten alltid til at spenningen øker. Snakk, men prøv ikke engang å komme inn i lange diskusjoner om de vrangforestillinger han opplever! Lær å akseptere det som kalles "konstruktiv frigjøring", unngå langvarige diskusjoner om vrangforestillinger!       
 10.  
 11.             6      Vær tålmodig! Fra tid til annen kan det virke som om handlingene eller ordene til din kjære er med rette utformet for å provosere eller varsle deg. Hvis dette skjer, vær tålmodig! Det er veldig viktig å ikke bli stresset eller sint i ansiktet ditt - en ladet atmosfære kan føre til et løft. I stedet utvikle noen teknikker for å holde seg rolig! Disse kan omfatte: 
    
  • Telle til ti og tilbake.
  •  
  • Øv pusteteknikker.
  •  
  • Fjern deg fra situasjonen i stedet for å delta.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Vis kjærlighet og empati! Det er viktig at du kommuniserer gjennom dine handlinger og ord som i din kamp for å gjenvinne din identitet, er du med din kjære. Din aksept av hans person og situasjon oppfordrer ham til å akseptere seg selv og sin situasjon, som er nøkkelen til frivillig deltakelse i behandlingen.       
 14.  
 15.             8      Hold miljøet til din kjære fredelig! Mange mennesker med schizofreni liker ikke å være med store grupper av mennesker. Hold besøkende i små grupper eller individuelt! Også, ikke press din elskede til å gjøre en aktivitet han ikke vil gjøre! La ham vise en vilje til å gjøre ting og deretter gjøre det i sitt eget tempo!       
 16.  
             

  Del 3      Reagerer til en psykotisk sammenbrudd  ,

    

En psykotisk sammenbrudd er et løft i hallusinasjoner eller vrangforestillinger. Disse sammenbruddene kan oppstå hvis din kjære ikke tar medisinen, eller hvis en ekstern årsak forverrer hans symptomer.

 
   
 1.             1      Vær forberedt på aggresjon! I motsetning til det som vises i filmer, er mennesker med schizofreni generelt ikke voldelige. Noen kan imidlertid opptre aggressivt som følge av hallusinasjoner og vrangforestillinger. I dette tilfellet kan de bli en fare for seg selv eller andre. 
    For eksempel har personer med schizofreni en livslang risiko for å begå selvmord på 5%, en betydelig høyere rate enn den generelle befolkningen.  
         
 2.  
 3.             2      Ikke utfordre din elskede overbevisning under et sammenbrudd! Når du arbeider med en psykotisk sammenbrudd, er det viktig å ikke utfordre personens tro, selv om du vet at de ikke er synkroniserte med virkeligheten. For personer med schizofreni, hallusinasjoner og bisarre tanker er ikke bare produkter av deres fantasi: de er ganske virkelige. Den lidende oppfatter virkelig ting som du ikke kan oppleve. Av denne grunn, ikke prøv å argumentere for vrangforestillinger eller feil tro!       
 4.  
 5.             3      Hold deg rolig og represent ditt syn på verden! Når du konfronteres med den urealistiske troen til din kjære, er det viktig at du innser at du ikke ser verden på samme måte. Pass på at du lar personen vite at ting kan virke annerledes enn ham. Dette kan hjelpe ham til å huske at han har en sykdom. Imidlertid ikke involvere ham i en tvist om slike overbevisninger! 
    
  • Hvis han mener at du utfordrer sin tro, prøv å endre temaet eller fokusere hans oppmerksomhet på noe annet som ikke fører til en meningsforskjell!
  •  
         
 6.  
 7.             4      Vær veldig empatisk! Når en person er i smerte av et psykotisk sammenbrudd, er det viktig å fortsette å vise kjærlighet, godhet og empati. Si vennlige ting til henne og minne henne om gode tider! Men hvis hun opptrer aggressivt, hold avstanden din mens du fortsatt viser kjærlighet og støtte!       
 8.  
 9.             5      Om nødvendig, se etter hjelp! Selv om det ikke er veldig vanlig, kan mennesker med schizofreni være farlig. I dette tilfellet kan politiet bidra til å få en psykiatrisk beredskapsundersøkelse. Du bør vurdere muligheten for at personen du bor hos, må være på sykehus i noen dager til deres symptomer er kontrollert.       
 10.  
            

  Del 4      Ta vare på deg selv  ,

    

Å ta vare på personer med psykisk sykdom kan være utfordrende og ha stor innvirkning på livet ditt. Du må kanskje håndtere mange praktiske og emosjonelle problemer på daglig basis. Derfor er det viktig at du tar vare på deg selv også.

 
   
 1.             1      Ta deg tid til å nyte livet ditt! Du bør planlegge ditt daglige liv, slik at du ikke glemmer å tilbringe fritid. Det er viktig å ta deg tid til å ha det gøy, da dette bidrar til å takle situasjonen. Sett opp tider når du er alene eller bort med venner! 
    
  • Gå på film med venner, opprett spesielle timer med "tid alene", eller ta en massasje fra tid til annen!
  •  
         
 2.  
 3.             2      Få ditt sosiale liv! Til tross for at du tar vare på noen andre, bør du fortsatt aktivt opprettholde ditt sosiale liv. Hold kontakten med venner, få ditt romantiske forhold og besøk familien hvis du har sjansen! Å ha et godt nettverk av venner og familie hjelper deg med å komme gjennom de harde dagene som kommer deg.       
 4.  
 5.             3      Gjør sport ofte og spis godt! Psykisk og fysisk helse er relatert. Når kroppen din er frisk, kan ditt sinn og følelser også være sunt. Tren regelmessig og spis balansert mat! Sport kan også være en fin måte å redusere stresset eller fjerne deg fra en anspent situasjon. Hvis du finner deg selv kjempe for tålmodighet, jogge eller ta en lang spasertur! 
    
  • Yoga er en fin måte å trene både sinn og kropp på. Meld deg inn i en nærliggende yogaklasse, og prøv å finne din indre fred!
  •  
         
 6.  
 7.             4      Delta i en støttegruppe! En støttegruppe er et sted hvor du får muligheten til å møte en rekke mennesker som er involvert i mange forskjellige trekk med mennesker som sliter med schizofreni. Det er et sted hvor du kan forvente å bli akseptert, hvem du er, hvor ubetinget støtte blir tilbudt deg, og hvor din situasjon er fullstendig forstått uten et stigmatik. 
    
  • Oppmuntre din kjære til å bli med i en støttegruppe! I tillegg til å gi hjelp til familiemedlemmer, kan selvhjelpsgrupper også hjelpe mennesker med schizofreni å utvikle de personlige styrkeene og motstanden de begge trenger for å bekjempe denne sykdommen.
  •  
         
 8.  
            

Tips .

                  

Advarsler .

             Les mer... (2)      
Relasjoner populær:
Få en jente til å stole på deg.

Lei et vellykket forhold til den perfekte jenta.

Gjør komplimenter til folk.

Få ex kjæresten tilbake.

Flørt flittende med en gutt.

Lev etter et ensidig forhold.

Fortell din beste venn at du elsker henne.

Gjør en jente lykkelig.

Finn ut om en fyr snyder deg.

Vinn din ex tilbake.

Kjenne tegn til overtrenger.

Søk ekteskap eller forholdsrådgivning.

Finn ut om vennen din er forelsket i deg.

Hugger en gutt romantisk.

Teksting en gutt galt på deg, gjør ham som deg igjen.

En rik mann daterer.

For å trøste noen som har mistet en elsket.

Stopp å være rasistisk.

Har en fedskapstest gjort.

En sint person roe seg ned.

Avtale med å miste en venn.