Home \ kunst
 

Skrive science fiction.

 

Siden Jules Vernes dager har det skjedd mye i forhold til science fiction. Sjangeren ble raskt mer kompleks og populær enn det noen gang var. Skrive science fiction kan være ganske utfordrende. Men hvis du tenker på noen ting, så er du godt forberedt på å skrive en stor science fiction-historie.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Få inspirasjon  ,

    
   
 1.            1      Start å forske på vitenskapelig utvikling. Science fiction bygger ofte på vitenskapelig utvikling som allerede har oppstått offentligt. Hvis du finner det vanskelig å utvikle en veldig god historie, ville det være en god start å fokusere på dagens vitenskapelige utvikling. Hvis du stole på nyere vitenskapelige bevis, vil du unngå gamle stereotyper og skrive om noe leserne finner veldig spennende. 
    
  • På plattformen "Reddit Germany" finner du f.eks. Innlegg om vitenskap. Dette nettforumet diskuterer dagens utvikling innen vitenskap. Disse innholdene gir deg mange ideer om hvordan fremtidens verden kan se ut.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Les gode eksempler på science fiction. Inspirasjon fra Sci-Fi klassikere kan også hjelpe deg med å skrive ditt eget arbeid. Ikke vær sjenert fra det fordi du tror du ikke vil være original da. Du lærer mye fra andre historier om hva som fungerer i en roman og hva som ikke gjør det. Du kan også lære hvordan en sci-fi-roman vanligvis ser ut eller høres ut. Deretter kan du bestemme om du blir med det estetiske eller si farvel til det. 
    
  • Gode bøker ville være: "Ørkenplaneten", "Gjør androidens drøm om elektrisk sau?", "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" og "The Maid's Report."
  •  
  • Test også andre genrer av Sci-Fi. Science Fiction er en veldig kompleks sjanger som har mange undergener, f.eks. Hard science fiction, myk science fiction, steampunk, space opera, cyberpunk og post-apokalyptisk sci-fi.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Se etter aktuelle hendelser. Sciencefiction er best når vi lærer oss om verden vi lever i. Når hendelsene kommer for nær, blir vi for emosjonelle og ser ikke ting rasjonelle lenger. Når du overfører nåværende hendelser til fremmede og andre planeter, er ideen bak dem enklere å behandle og forstå. Bli inspirert av nåværende hendelser som betyr noe for deg eller interesserer deg, og skriv historien din for å eliminere fordommene som andre mennesker kan ha. 
    
  • Den klassiske "The Desert Planet" handler faktisk om konflikten i Midtøsten etter andre verdenskrig. Historien fortelles for å gjøre det lettere for moderne lesere å forstå ørkenenes holdning.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Tenk på hvilken melding du vil sende. Du kan også skrive historien din basert på en melding som folk skal forstå. Dette er enda en veldig god måte å strukturere en bok på, fordi den gir deg en måte og et mål. Hvis historien din virkelig fører til noe og har en endelig mening, noe leseren kan ta med seg, så er det mye mer sannsynlig å gi inntrykk. 
    
  • Hvis du gir leseren din f.eks. Hvis du vil vise at sorg er en giftig følelse, så kan du skrive om en stjerne admiral som risikerer sin karriere. Fordi han ønsker å gjenopprette omdømmet til sin kone, som døde da hun jukset imperiet, det er derfor han dør til slutt.
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      Lag din verden  ,

    
   
 1.             1      Din verden burde være relatert til virkeligheten. Sciencefiction er ofte svært forskjellig fra den verden vi lever i. Mange mennesker finner det vanskelig å finne seg rundt en verden som er så forskjellig fra seg selv. Hvis du vil skrive en historie der mange mennesker gjenkjenner seg, skriv om en verden som er relatert til virkeligheten. 
    
  • Hovedpersonen din kan være f.eks. kommer fra en fremmed rase av trefolk. Likevel kan karakteren ha følelsesmessige problemer fordi hun ikke finner en partner.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Ikke glem den ekte vitenskapen. Selvfølgelig er det mye fiksjon i science fiction. Det er greit. Men hvis vitenskapen i din science fiction historie er for langt unna hva folk er vant til, vil de ikke tro det. Det kan til og med virke som om du ikke kan skrive godt. Fordi ofte fantastisk vitenskap er brukt til å hjelpe til med problemer med plottet. Ikke gi leserne noen grunn til å ignorere vitenskapen helt. 
    
  • Det beste eksempelet på dette er den radioaktive edderkoppbiten. Når Spider Man ble opprettet, visste folk svært lite om radioaktiv stråling. Forskerne syntes å gjøre alt som var mulig. Så hvem bør vite hva de skal gjøre med stoffet neste. I dag vet folk at du dør mer eller mindre fort hvis du får en høy dose stråling. Du får ikke noen supermakt fra det, eller du forandrer deg til noe annet. Så bedre ikke bruk en radioaktiv edderkoppbit.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Det bør være grunnleggende regler om språk. Hvis du bruker fremmed eller noe annet fiktivt språk i historien din, bør det være noen grunnleggende regler om hvordan språket lyder og fungerer. Det betyr ikke at du, som Tolkin, må oppfinne elvisk. Språket bør bare være så konsistent at leseren finner det troverdig. 
    
  • Det bør f.eks. Ikke skriv setninger som "br'ack drak kagash met eerk" og "lae kalai overo sita ai" på samme språk. Også når språket er oppfunnet, er setningene så forskjellige at de ikke kan komme fra det samme språket (en består hovedsakelig av konsonanter, den andre av vokaler). Det ville også ødelegge språketes spesifikasjon, fordi det høres ut som en blanding av Klingon og Elvish.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Lag en kultur. Hvis historien din foregår i en fremmed verden eller på en jord som er veldig forskjellig fra vår, så bør du tenke nøye på hva kulturen til innbyggerne på denne planeten ser ut. Hvis historien er veldig lik dagens, kan leseren ganske enkelt anta at kulturen også er lik. Men hvis du lager romvesener som slår opp Seinfeld vitser, vil det være vanskelig for leseren å identifisere med denne verden. 
    
  • Ting å tenke på er vanligvis: musikk, kunst, hva folk gjør for å ha det gøy og religioner. Du bør også tenke på politikk og historie, og hvordan endringer på disse områdene påvirker rase, kjønnskamp og andre sosiale faktorer i hverdagen.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Lag miljøet. En av de mest spennende tingene om science fiction er at leseren får følelsen av å flykte fra den virkelige verden til en annen som er mer interessant. Dette betyr at du må skape en verden som har nok dybde til å tegne leseren i. 
    
  • Tenk på ting som geologi, økologi, biomer, byer, landskap og selvfølgelig utenomjordiske steder som romskip og stasjoner. Uansett hva som fungerer for historien din. Tenk på hva som foregår på disse stedene og hvilke problemer folk står overfor i et slikt miljø.
  •  
  • Frank Herbert lykkes f.eks. i "Ørkenplaneten" utmerket til å tegne leseren inn i bildet av ørkenplaneten. Dens store sanddyner, steinete fjell, gigantiske ormer og underjordiske hav skaper en magisk følelse som gjør handlingen enda mer spennende.
  •  
  • Ditt miljø bør også være konsekvent slik at historien blir mer troverdig og leseren kan dyve inn i den. Det virker ikke å plassere et miljø som "Alice in Wonderland" ved siden av "Apocalypse Now". Hvis du gjør det, bør det være fornuftig i historien.
  •  
         
 10.  
             

  Del 3      Utvikle historien din  ,

    
   
 1.             1      Velg en konflikt. Konflikter driverhistorikk, og det finnes alle slags konflikter du kan velge. Det avhenger av hvilken historie du vil fortelle. Konvoluttens natur forteller leseren mye om hvilken viktig melding du vil formidle med teksten og hvilke emner du vil ta med til leseren. 
    
  • En type konflikt er "mann mot natur". I denne typen historie, f.eks. Når en kvinne lander på en fremmed planet, handler det om utfordringene i det normale livet.
  •  
  • Du finner mer informasjon om konflikttyper i del 2.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Forbedre lyden av fortellingen din. Det tar mer å skrive en bok og en historie enn å strengere sammen setninger som er teknisk korrekte. Det handler om å velge de riktige ordene. 
    
  • Velg fortellerens visning. Fra hvis synspunkt er historien din å bli fortalt? Du kan velge det første personperspektivet, den andre personen eller fortelleren. Dette valget bestemmer hvordan historien din leser. Det spiller også en stor rolle i å bestemme hva du forteller leseren og hva du ikke gjør. En førstepersons forteller vet for eksempel ikke hva en annen karakter synes. Dette gjør at du kan skjule informasjon fra leserne og avsløre det når det er nødvendig.
  •  
  • Velg spenningen i historien din. Det vil si om historien din er fortalt tidligere, nåtiden eller fremtiden. Du kan også bytte mellom tidene i boken og velge en gangsform i noen kapitler og en annen i andre (selv om det ofte ikke anbefales det). Hver tid har sine sterke og svake sider.
  •  
  • Velg fortellende stemme. Det er slik historien er fortalt. Er det fortellerens tanker? Er hun fortalt om e-post (brev er sannsynligvis ikke lenger i science fiction)? Er fortelleren pålitelig eller ikke?
  •  
         
 4.  
 5.             3      Hold stil. Skrivestilen er ordene du velger å skrive historien. For de fleste forfattere kommer det naturlig. Men du bør være oppmerksom på deler av historien din der stilene ikke stemmer overens. Dette skjer ofte når du skriver en historie over en lang periode, fordi du er underlagt forskjellige følelser og påvirkninger. Men du forteller historien din, så den skal lese flytende helt, og det bør bare være subtile endringer i sammenheng med historien. 
    
  • Les din historie og sammenlign ulike seksjoner. Er historien morsom som "Hitchhiker's Guide to the Galaxy"? Blir hun fortalt seriøst som i "ørkenen planet"? Snakker tegnene som i et Shakespeare-drama eller tenåringer i en 1980-film?
  •  
         
 6.  
 7.             4      Velg en struktur. Strukturen handler om hvordan historien generelt blir fortalt. Mesteparten av tiden fungerer strukturen som en fortelling i et drama, fordi mange forfattere fortsatt bruker dette formatet til å fortelle sine historier. Du har den første delen (der historien er introdusert), den andre (der historien utvikler seg), og den tredje, hvor historien slutter. Det er selvsagt andre alternativer enn denne strukturen, men det er den mest brukte. 
    
  • Denne strukturen kalles "tre-act struktur". Det kan også være en struktur av to eller fire handlinger, en syklisk struktur (monomytomer) eller en ikke-lineær struktur.
  •  
  • La oss anta at du er f.eks. ønsker å skrive i fire handlinger. Dette ligner veldig trehandlingsstrukturen, der det må være en handling mellom den første og den siste handlingen der hindringene er bygget og en handling der konfliktene utvikler seg.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Hold en god rytme. Rytmen handler om når de viktige hendelsene i historien finner sted. Rytme er avgjørende for enhver form for fiksjon, men spesielt i science-fiction (som vanligvis er lengre enn de fleste romaner, omtrent 100.000 ord). Hvis rytmen ikke stemmer, er det vanskelig for leseren å holde seg innstilt fordi historien blir fortalt for sakte eller for intens til å virkelig følge tegnene og bygge et bånd med dem. 
    
  • Hvis du har problemer med rytmen, gjør deg selv et kort med plottet. Del din historie inn i tre handlinger, og deretter hver handling i tre buer. Det bør være tre signifikante handlinger eller tomter i hver bue. I "Star Wars" kan det være en bue: "Druidene ble fanget av Jawa. Luke finner en melding fra Leia. Luke møter Obi Wan. "Eller" Luke sniker seg inn i Death Star. Luke redder Leia. Obi Wan blir drept. "
  •  
         
 10.  
 11.             6      Bruk heltenes reise. Et siste verktøy som du kan legge inn i verktøykassen din, er Hero's Journey (også kalt Monomythos). Denne teorien (produsert av den berømte mytologen Joseph Campbell) sier at i prinsippet er alle historier de samme. Mange gode historier er i et grunnleggende format, og du kan bruke det som et rammeverk hvis historien din virker meningsløst. 
    
  • Grunnlaget for monomyten skal høres kjent ut. Helden lever et normalt liv når plutselig endringer oppstår, og tvinger ham til å gå inn i det ukjente. Helden møter en serie tegn, står overfor utfordringer, men lærer til slutt noe han kan bruke til å gjøre den store utfordringen. Når han har fullført oppgaven, kan han gå tilbake til det normale livet med sin store erfaring.
  •  
         
 12.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                     
Kunst populær:
Syng uten vokal trener.

Spille tuba.

Vær en pirat.

Bli en sanger.

En ukulele tune.

Velge riktig instrument.

Overfører musikk fra C til Eb.

Skriv et rap kor eller krok.

Tuning av en gitar etter øre.

Som barn, lag en god film.

Lag musikk.

Lån bøker på tenne.

Spillesprekk.

Bygg en snømann.

Skrive en kristen sang.

Poserer for et bilde.

Start en sangkarriere.

Skriv en god landsang.

Gratulerer med å spille gitar.

Feil gråt.

Lag en bee kostyme.