Home \ kunst
 

Krymp en boks med lufttrykk.

 

Du kan knuse en sodavann med ingenting, men en varmekilde og en bolle med vann. Dette er en flott visuell demonstrasjon av noen enkle vitenskapelige prinsipper, inkludert lufttrykk og begrepet vakuum. Forsøket kan utføres av lærere som en demonstrasjon, eller av voksne elever under oppsyn.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Knus en boblerboks  ,

    
   
 1.            1      Hell litt vann i en tom brusekasse! Skyll en sodavann med vann og la ca 15-30 ml vann i bunnen av boksen! Hvis du ikke har en måleske, hell bare på nok vann for å dekke bunnen av boksen!       
 2.  
 3.             2      Forbered en bolle med isvann! Fyll en bolle med kaldt vann og is eller med vann lagret i et kaldt kjøleskap! En bolle dyp nok til å holde kanen, kan gjøre det enklere å gjøre forsøket, men det er ikke nødvendig. En gjennomsiktig bolle gjør det lettere å observere hvordan kanen knuses.       
 4.  
 5.             3      Få sprutbeskyttende vernebriller og tanger! I dette forsøket oppvarmer du sodavannet til vannet koker i det, og deretter flytter det raskt. Alle i nærheten skal bruke vernebriller i tilfelle varmt vann spruter på øynene. Du trenger også et par tenger for å nå den varme kanen uten å brenne deg, og legg den over hodet ditt i iskålskålen. Øv med å plukke opp boksen med tangen, slik at du kan være sikker på at den kan løfte kanen tett! 
    
  • Bare fortsett med tilsyn med voksne!
  •  
         
 6.  
 7.             4      Varm kanen på ovnen! Legg soda boksen oppreist på en kokeplate og sett deretter varmen lavt! Kok vannet boblende fra tinnet og fordamp i ca. 30 sekunder!  
    
  • Hvis du lukter noe merkelig eller metallisk, gå videre til neste avsnitt! Vannet kan være overkokt, eller varmen kan ha vært for høy, slik at malingen eller aluminium smelter på boksen.  
  •  
  • Hvis ovnen din ikke støtter sodavoks, bruk en varmeplate eller tanger med varmebestandige håndtak for å holde sodaboksen over ovnen!
  •  
         
 8.  
 9.             5      Bruk tangen til å skru den varme kanen opp ned i kaldt vann! Hold tangen opp med håndflaten din! Bruk tangen til å plukke opp esken og så raskt slå den over kaldvannsbadet, og slippe kanen i vannskålen! 
    
  • Vær forberedt på høy lyd som kanen blir knust raskt!
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Slik fungerer det  ,

    
   
 1.             1      Lær om lufttrykk! Luften rundt deg skyver deg og andre gjenstander med et trykk på 101 kPa (1.034 kg / cm2) når du er på sjønivå. Dette ville normalt være nok til å smadre kanen alene, eller til og med et menneske! Dette skjer ikke fordi luften inne i brusekassen (eller materialet i kroppen din) skyver utover med det samme trykket og fordi lufttrykket "plukker opp" ved å skyve oss jevnt fra alle retninger.       
 2.  
 3.             2      Finn ut hva som skjer når du oppvarmer esken med vannet! Når vannet koiler i boksen, kan du se vannet begynne å flykte inn i luften som små dråper vann eller damp. Noe av luften i boksen kan bli presset ut når dette skjer for å gi plass til den voksende skyen av vanndråper.  
    Selv om kanen taper noe av luften i den, er den ikke knust ennå, fordi vanndampen som har tatt sted for luft, presser i stedet fra innsiden.  
  • Jo mer du vanligvis oppvarmer en væske eller gass, jo mer ekspanderer de. Hvis det er en lukket beholder, slik at de ikke kan ekspandere, utvikler de mer press.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Forstå hvordan kanen blir knust! Når kanen plasseres overhead i isvannet, endres situasjonen på to måter. For det første er blikket ikke lenger i luften, da vann blokkerer åpningen. For det andre kan vanndampen inne i kanen raskt avkjøle seg. Vanndampen krymper tilbake til det opprinnelige volumet, den lille mengden vann i bunnen av boksen. Plutselig inneholder det meste av rommet i boksen ingenting - ikke engang luft! Luften som har presset fra utsiden hele tiden til sistnevnte har plutselig på den andre siden ingenting som motstår henne, så hun skyver kanen innvendig. 
    
  • Mellomrom som ikke inneholder noe kalles et '' 'vakuum' ''.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Se på boksen nøye for å oppdage en annen effekt av eksperimentet! Utseendet til vakuumet, eller tomt rom, inne i boksen, i tillegg til å bli knust av boksen, har en annen effekt. Se blikket forsiktig når du senker det i vannet og igjen når du løfter det ut! Du kan legge merke til at en liten mengde vann suges inn i boksen og deretter drypper ned igjen. Dette skyldes at vanntrykket presser mot åpningen av boksen, men bare sterk nok til å fylle kanen litt før aluminiumet knuses.       
 8.  
             

  Del 3      Hjelp elevene å lære av eksperimentet  ,

    
   
 1.             1      Spør elevene hvorfor burken ble knust! Se om studentene har noen ideer om hvorfor dette skjedde med boksen! Ikke bekreft eller avslå noen av svarene på dette stadiet! Gjenkjenne alle ideer og be elevene om å forklare deres tankegang!       
 2.  
 3.             2      Hjelp elevene til å komme opp med variasjoner av eksperimentet! Be elevene komme med nye eksperimenter for å teste sine ideer, og spørre dem hva de tror, ​​hva som vil skje før de gjør det nye eksperimentet! Hvis du har problemer med å finne et nytt eksperiment, kan du hjelpe dem! Her er noen variasjoner som kan være nyttige: 
    
  • Hvis en student mener at vannet (ikke vanndampen) inne i esken var ansvarlig for å bli knust, må studentene fylle en hel boks med vann og se om det er knust!  
  •  
  • Prøv det samme eksperimentet med en mer stabil beholder! Det tyngre materialet bør ta lengre tid å bli knust, noe som gir isvannet mer tid til å fylle det.
  •  
  • Prøv å la kanen avkjøles en kort stund før du plasserer den i isbadet! Dette resulterer i mer luft i kanen og dermed mindre knusing.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Forklar teorien bak eksperimentet! Bruk informasjonen i arbeidet til å lære elevene hvorfor kanen ble knust! Spør henne om det passer til det hun fant ut i sine eksperimenter!       
 6.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

                Les mer... (4)      
Kunst populær:
Tune gitaren din en halvton lavere.

Del bøker på Kindle.

Lag en plakat for et bånd.

Spill søm på trommer.

Syng med membranen.

Last ned musikk fra Spotify.

Søk etter en film eller et spill.

Lag regler for ditt eget rollespill.

Øv et musikkinstrument.

Møt Selena Gomez.

Bli en kjent artist.

Husk et skript.

Spill søm på trommer.

Skriv en sang for en jente.

Finn ny musikk til din smak.

Tango dans.

Fouette svinger i ballett.

La en vulkan utbruke.

Lag en dramaportefølje.

Velg mellom paperback og bundet bok.

Growl.