Home \ index
 

Hold maten riktig.

 

Lære å holde mat er viktig for å spare penger og holde deg og din familie frisk. Du kan lære å skille mellom hvilke matvarer som er lagret på bordet, som kan lagres i kjøleskapet og som kan fryses i fryseren. Stopp kaste bort mat og begynn å lagre den ordentlig.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Oppbevar maten ved romtemperatur  ,

    
   
 1.            1      Bruk FIFO-systemet. Dette er engelsk for "First in, first out" og betyr først kommer først. Dette er en vanlig praksis brukt i restaurantkjøkken for å sikre at maten forblir frisk uansett hvor den er lagret. Restauranter spiser så mye mat at det bare er noen få ting som må roteres fremover med hver levering. For hjemmekokken betyr dette at hermetikk, bokser og andre ikke-forgjengelige forsyninger skal være datert, noe som indikerer når de ble kjøpt. Dette sikrer at en ferskere pakke ikke åpnes først. 
    
  • Organiser skapene, kjøleskapet og alle stedene hvor du lagrer mat, så du vet hva som er der og hva er det ferskeste. Hvis du har tre åpne krukker med peanøttsmør, vil noe gå dårlig.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Oppbevar mat på disken når den modner. Frukt skal modnes på disken, enten avdekket eller løst pakket i en plastpose. Når frukt når det ønskede modenivået, kan du sette det i kjøleskapet for å forlenge holdbarheten. 
    
  • Bananer produserer etylen, noe som øker modningen av andre typer frukt. Du kan dra nytte av dette og lagre det i en plastpose sammen med annen moden frukt. Dette er også en utmerket metode for avokado.
  •  
  • Pak aldri frukt i en lufttett beholder på disken, eller de vil raskt bli dårlige. Se etter tegn på dårlige flekker eller overripe og fjern raskt bortkjølt frukt fra annen frukt for å beskytte den mot å bli verre.
  •  
  • Pass på fruktfluer. Disse er tiltrukket av overripe frukt som begynner å bli dårlig. Dette bør kastes raskt. Hvis du har et problem med fruktfluer, så gjør du frukten i kjøleskapet.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Oppbevar ris og annet korn i lukkede beholdere. Ris, havremel, quinoa og andre tørre korn kan lagres i lukkede beholdere i kjøkkenskapet ditt. Glassbeholdere, plastbeholdere Tupperware og andre beholdere med lokk er perfekte for lagring av disse matvarer i skap, hyller eller på disken. Dette gjelder også tørrbønner. 
    
  • Hvis du holder ris eller annet korn i plastposer, pass på måltidorm. Det kan være en god måte å lagre ris, men små hull kan tillate meitemark og malter å invadere, formere seg og ødelegge forsyninger. Det er alltid best å beholde dem i tett lukket beholdere.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Hold rotgrønnsaker i papirposer. Når den vokser under jorden, trenger den ikke å være i kjøleskapet. Poteter, løk og hvitløk skal lagres på kjølige, mørke og tørre steder, ikke i kjøleskapet. Hvis du vil sette dem inn et sted, så er en papirpose godt egnet for det.       
 8.  
 9.             5      Hold ferskt brød i papirposer på disken. Hvis du har kjøpt nybakte, sprøbrød, lagrer du det i en papirpose på disken for å holde den så frisk som mulig. Brød holdt så pent bør være frisk i 3-5 dager, og 7-14 dager hvis det er igjen i kjøleskapet. 
    
  • Det er også mulig å kjøle eller fryse brød, spesielt mykt brød for å forlenge holdbarheten. Hvis du bor på et sted med høy luftfuktighet, vil mykt brød raskt bli mykt - og brødet vil lett tine på brødristeren.
  •  
  • Hvis du holder brød på disken, må du aldri legge den i en plastpose. I den vil den skje raskere.
  •  
                   
 10.  
             

    2      Hold mat i kjøleskapet  ,

    
   
 1.             1      Sett kjøleskapet ditt til optimal temperatur. Kjøleskap skal være 4 grader Celsius eller kaldere. Fare sone for mat der bakterier kan spre seg er mellom 5 og 60 grader Celsius. I alle matvarer som er lagret i dette temperaturområdet, kan bakterier multiplisere, noe som kan føre til sykdommer etter forbruk. Legg alltid tilberedt mat i kjøleskapet så raskt som mulig.  
    
  • Kontroller temperaturen i kjøleskapet regelmessig. Temperaturen kan variere avhengig av hvor mye mat er i kjøleskapet, så det er alltid en god ide å holde øye med temperaturen når kjøleskapet er noen ganger full og noen ganger tomt.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Oppbevar mat i kjøleskapet når det allerede er kaldt. Enkelte matvarer kan lagres både på disken og i kjøleskapet. Hvor holder du øl på? Pickles? Peanut Butter? Soyasaus? Tommelfingerregel: Hvis du kjøper noe kaldt, må det være i kjøleskapet. 
    
  • Ting som konserver, jordnøttsmør og soya saus kan lagres i skapet ved romtemperatur uten problemer før du åpner dem. Fra da av må de avkjøles. For mat basert på olje og eddik gjelder denne regelen vanligvis.
  •  
  • Hold hermetikk i kjøleskapet etter åpning. Alt, enten kokte ravioli eller grønne bønner, må lagres i kjøleskapet etter at du har åpnet boksen. Du kan sette den i tinnet eller legge den i en beholder med lokket.
  •  
         
 4.  
 5.   3      La restene avkjøles før du setter dem i kjøleskapet. Rester skal lagres i beholdere med lokk, eller løst dekket med folie, i kjøleskapet. Jo løsere filmen, desto større er sannsynligheten for at matlukten sprer seg i kjøleskapet, men det er en god måte å lagre rester etter at de har avkjølt til romtemperatur.  
    
  • Etter at maten er stekt, overfør den til en større, grunne beholder i stedet for en liten, dyp beholder til oppbevaring. Den større beholderen gir jevn kjøling på kortere tid.
  •  
  • Kjøtt og matvarer som inneholder kjøtt, må avkjøles til romtemperatur før du kan sette dem i kjøleskapet. Hvis du legger varmt kjøtt i en lukket beholder og legger den i kjøleskapet umiddelbart, vil kondensene gjøre kjøttet dårligere raskere enn normalt.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Hold kjøttet riktig. Bruk alt kjøtt innen 5-7 dager eller frys det. Hvis du ikke kan spise restene raskt nok, bør du vurdere å fryse det og tine det senere hvis det er mer plass i kjøleskapet. 
    
  • Rått kjøtt må alltid kjøles, holdes skilt fra kokt kjøtt og annet mat ved å lime det løst i plastfolie. Vær oppmerksom på dårlige flekker. Kjøtt som blir dårlig vil lett utvikle grå eller brune flekker og lukter ubehagelig.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Egg fra supermarkedet må være i kjøleskapet. Egg du kjøper i butikken, er noen ganger gammel og bør holdes i kjøleskapet til du bruker dem. Pass på at de er dårlige når du åpner dem. Åpne alltid dem i en bolle og aldri rett over maten du forbereder.  
    
  • Ferske egg som ikke har blitt vasket, kan også lagres på disken. Hvis du har kjøpt eggene på et bøndermarked, spør dem om de har blitt vasket og la dem gi deg råd om hvordan du holder dem.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Lag oppskårne grønnsaker i kjøleskapet. Grønne grønne grønnsaker, tomater, frukt og andre grønnsaker bør lagres i kjøleskapet etter at du har klippet dem. For å sikre at de holder seg friske i lang tid, vask og tørk dem grundig, og legg dem i en beholder med lokket i kjøleskapet. I tillegg må du bruke tehåndkle eller kjøkkenpapir for å absorbere overflødig fuktighet. 
    
  • Oppbevar tomater utenfor kjøleskapet, med mindre de ble kuttet. I kjøleskapet er de vassen på innsiden og er ikke lenger holdbare. Skivede tomater kan lagres i en plastbeholder i kjøleskapet.
  •  
         
 12.  
             

    3      Frysing av mat  ,

    
   
 1.             1      Frys mat i lufttette fryseposer. Uansett hva du vil beholde i fryseren, er den beste måten å gjøre dette på, med tett forseglet fryseposer som du har trykket all luft ut. For å hindre "fryserbrenn", som oppstår når maten fryses og tørkes ut, er frysesekkene den sikreste og enkleste metoden. 
    
  • Plastbeholdere eller Tupperware-beholdere er også effektive for å holde mat trygg. Spesielt saftig bær eller kokt kjøtt virker ikke så bra i en frysepose og suppe uansett, fordi det er så vanskelig å tine.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Frys mat i passende deler. For å bruke maten etter frysing, må du tine den i kjøleskapet. Av denne grunn er det fornuftig å fryse maten i delene du vil bruke senere. Så frys ikke hele laksen, frøs individuelle porsjoner, som du lett kan bruke igjen senere.       
 4.  
 5.             3      Merk alt godt med dato. Er disse bjørnebærene fra forrige sommer eller kalvekjøtt fra 1994, der igjen i fryseren? Når pakkene fryser, kan det være vanskelig å oppdage forskjell. For å redde deg denne hodepinen må du merke alt etter navn og dato når du legger den i fryseren, slik at du lett kan finne den igjen senere.       
 6.  
 7.             4      Frys rå eller kokt kjøtt 6-12 måneder. Kjøttet bør vare i seks måneder i fryseren, men da begynner det å tørke ut og smake mindre godt. Det er fortsatt egnet til konsum så lenge det er frosset, men smaken vil smake mer og mer som fryseren og mindre som maten du hadde frosset.        
 8.  
 9.             5      Blanchegrønnsaker før frysing. Det anbefales å lage grønnsaker før frysing i stedet for å kutte dem og fryse dem rå. Det er vanskeligere å slå grønnsakene tilbake i sin naturlige tilstand etter at de har blitt frosset. Frosne grønnsaker kan enkelt kastes i supper, stuvninger og grønnsakspanner - en utmerket måte å bruke matrester på. 
    
  • For å blanchere grønnsaker, kutt i bitbitstykker og dypp kort til kokende saltet vann. Ikke mer enn et minutt eller to. Ta dem ut av kokende vann og legg dem i isvann for å avskrekke dem og hold dem fra matlaging. De skal fortsatt være faste, men delvis tilberedt.
  •  
  • Sett grønnsakene i porsjoner i fryseposer og skriv navn og dato på dem. La grønnsakene kjøle seg helt før frysing.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Frys frukt og frukt. Slik fryser du frukt avhenger av hva du vil gjøre med det senere. Hvis du har bær som du vil lage en kake eller kake med, så sukker dem for å lage fyllingen før du fryser dem, slik at du kan gjøre det lettere senere. Hvis du fryser fersken, bør du avkjøle huden før frysing, da det senere vil være svært vanskelig å skrelle dem av. 
    
  • Generelt bør du kutte hele frukten i bitbitstykker før du fryser den for å fryse godt. Du kan legge et helt eple i fryseren, men det vil være vanskelig å gjøre noe senere.
  •  
         
 12.  
            

Tips .

                  

Advarsler .

      

                 
Index populær:
Ta vare på latterlighet hos barn.

Ta vare på nyfødte.

Brett en t skjorte.

Fjern under amming.

Halloween Zombie Cupcakes Oppskrift.

Lagre vitaminer og kosttilskudd.

Stopp amming.

Flytt til England.

Amning under graviditet.

Lag en regnpinne.

Baking snowman muffins.

Gjør halloween gresskarpunch.

Unngå fødselsskader.

Avtale med fengselsstraff.

Lag en tornado i en flaske.

Å håndtere en dårlig mor som voksen.

Gjør stoffet brannfast.

Åpne en internettkafé.

Ta bukseben.

Finne den ideelle livspartneren.

Lag en marshmallow kanon.