Home \ hus
 

Fjern maling fra tekstiler.

 

Du spilte maling på favorittskjorten din? Har du ved et uhell lent seg mot en nymalt vegg? Uansett hvordan det skjedde, kan det hende du har å gjøre med en ganske stædig flekk hvis du har maling på klærne dine. Hvis du merker det før malingen har tørket, må du handle umiddelbart. En tørket lakkfarge er mange ganger vanskeligere å fjerne. Hvis du tar vare på det mens malingen er fortsatt våt, kan du kanskje helt fjerne den uten mye innsats.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Behandle flekken med enkel vaskemiddel  ,

    
   
 1.                    1      Tørk eventuell maling fra plagget, som fortsatt er våt. Vaskemiddelmetoden fungerer best hvis flekken ikke er helt tørr. Dessuten er det metoden som kan brukes i de fleste tilfeller av mansjetten, siden nesten alle vaskemidler har til stede, enten hjemme eller på jobb. Hvis du ikke har vaskemiddel i nærheten, kan du også prøve det med en såpe eller en flytende såpe. Dette er kanskje ikke så effektivt, men viktig er at du på en eller annen måte tar vare på stedet før det tørker.       
 2.  
 3.                  2      Skyll baksiden av stoffet med varmt vann. Du bør faktisk skylle på baksiden av flekken, og bare på stedet som har fått maling. Hvis det er vannfarge eller fingermaling, blir flekken lett skyllet ut. Noen ganger kan slike vannløselige maling ikke vaskes av umiddelbart, men du bør definitivt se fargen skylles ut av stoffet. Les etiketten på emballasjen for å se om den er vannløselig. Hvis dette er tilfelle, er du heldig, og flekken kan til og med lett fjernes med klart vann og ingen kjemikalier.        
 4.  
 5.                  3      Bland vaskemiddel og varmt vann i like deler. Før du begynner å bruke denne blandingen på klærne dine, se på vaskeanvisningene og etiketten på oppvaskflasken for å sikre at du ikke ødelegger plagget ditt. Hvis du ikke er 100 prosent sikker, må du først bruke blandingen til stoffet på et ufattelig sted. Så du kan kontrollere om materialet kan håndtere blandingen uten å forårsake uopprettelig skade. Dyp en ren svamp i løsningen. Ikke bruk papirhåndklær eller bomullsklut. Fibrene ville gni inn i plagget ditt og resultatet ville bli et enda større rot.  
    
  • Legg alltid en klut eller et stykke klut under ditt skittne plagg. Du vil absolutt ikke at fargen skal forurense skrivebordet ditt. Selv om malingen er vaskbar, bør du ikke jordke din benkeplate eller bord med den.
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Dekk stoffets forside med fuktig svamp. Husk at dabbing ikke betyr å gni. Hvis du gni stoffet med svampen, vil du med hell arbeide flekken dypere inn i fibrene. Du får lov til å dab litt kraftigere, men la klærne være sunne. Du kan også ta stoffet mellom fingrene og forsiktig massere i blandingen.        
 8.  
 9.                  5      Skyll plagget i varmt vann, igjen fra stoffets bakside. Hvis malingen er vaskbar, skal en del av det nå skylles ut av stoffet. Pass på at du ikke dribler og smusser noe, ikke engang vasken. Drikkevann og oppløst maling skal tørkes ut i en separat bolle. Dette vil gjøre det lettere å kvitte seg med forurenset vann etterpå.        
 10.  
 11.                  6      Gjenta denne prosessen - dab og skylle - til flekken har blitt mer eller mindre usynlig. Du kan også bruke en tannbørste til å pusse ut forurenset område. Faktisk får du farge fra fibrene så ofte uten å gni dem dypere. Men vær forsiktig med denne metoden uansett, for det kan også skje her, at fargen setter i stoffet, hvis du bruker for mye kraft.        
 12.  
 13.             7      Skyll plagget i vaskemaskinen. Hvis du bare lar stykket spinne i vaskemaskinen, går en flekk noen ganger ut uten rester. Du har nå løst flekken med vaskemiddelet, så din vaskemaskin kan nå gjøre en mye mer effektiv jobb. Uten forbehandling er vaskemaskinen mindre sannsynlig å klare en flekk. Men med visse vaskbare eller vannløselige farger kan du spare deg selv for dette trinnet. 
    
  • Ikke vask din flekkfarget plagg med noe annet, ellers kan flekken smette inn i andre deler. Ikke ødelegge hele garderoben din for å lagre et enkelt stykke.
  •  
  • Hvis flekken fortsatt er der etter vasken, drible litt aceton på flekken fra forsiden og tørk den av med en ren svamp. Du må imidlertid ikke bruke aceton på stoffer som også inneholder acetat eller triacetat, da det lettere smelter fibrene ved direkte kontakt.  
  •  
                   
 14.  
             

    2      Prøv maling tynnere eller terpentin  ,

    
   
 1.             1      Beskytt deg selv tilsvarende. Husk at maling tynnere er ganske giftig før du begynner. Bruk egnede verneklær hvis du gjør det på flekker, hansker, vernebriller og en pustemaske. Åpne vinduet så mye som mulig, bør du jobbe inni for å sikre tilstrekkelig ventilasjon. I tillegg er maling tynnere veldig brannfarlig, så hold den bort fra noen form for åpen flamme. 
    
  • Selv om terpentin er mindre giftig enn de fleste malingsfortynnere, kan det aldri skade å beskytte deg selv og også bruke verneutstyr.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Tørk av eventuelle rester som fortsatt er på stoffet. Maling tynnere eller terpentin fungerer best med oljebaserte blekk, spesielt hvis flekken allerede er ganske tørr. Faktisk er oljebaserte blekk mye mer vedholdende enn vannbaserte blekk, men hvis du vet noen triks, kan du få dem ut igjen.  
    
  • Vær også oppmerksom på at oljebaserte blekk tar mye lengre tid å tørke i fibrene enn vaskbare eller latexmaling. Og når en oljebasert maling har tørket, er det mye vanskeligere å fjerne. Hvis du finner en flekk av en oljebasert farge i klærne dine, bør du behandle det umiddelbart. Jo tidligere du angriper slike steder, desto bedre er sjansene dine for å få dem ut.
  •  
  • Hvis flekken allerede har satt, kan du bruke en kniv eller annen skarp gjenstand for å skrape den tørkede maling fra stoffet. Pass på at du ikke ved et uhell får et hull i stoffet.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Legg et tykt lag med papirhåndklær eller et gammelt stykke bomull under det berørte området. Så du kan få maling som siver deg ned gjennom stoffet. Hvis fargene sukker stoffet slik at det går gjennom på den andre siden, slutter du å smitte på den andre siden av plagget. Dessuten vil du absolutt ikke ødelegge skrivebordet ditt. Spesielt med oljebaserte maling må du være forsiktig her, fordi de er mye vanskeligere å vaske av eller vaske av enn latexmalinger eller vannbaserte maling.  
    
  • Du må bytte denne puten et par ganger under patchhåndtering. Hvis malingen helt har suget igjennom og forurenset stoffet, er det vanskelig å unngå at disse malingsresidensene i sin tur forurenser andre klær. Hold øye med hvor full din polstring allerede er. Hvis du tror det ikke vil kunne absorbere noen farge snart, bør du definitivt erstatte den.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Påfør maling tynner eller terpentin direkte til det berørte området. Hvis du bruker en tynnfortynner, må du sørge for at fargen den lille ulykken har skjedd med deg. Alt som er for flyktig eller brennbart vil trolig skade vevet. Også, du vil ikke avfargede plagget ditt, så du må velge tynnere klokt. Hvis du ikke vet nøyaktig hvilken farge som forårsaket flekken, er det best å bruke terpentin.        
 8.  
 9.                  5      Skrub området med vaskemiddel. Etter at du har forbehandlet flekken med maling tynnere eller terpentin, bør du bruke vaskemiddel til det. Hvis plagget ikke bør blekes, må du kontrollere at vaskemiddelet ikke inneholder blekemiddel. Du kan bruke vaskemiddelet liberalt på det berørte området ved å dabbing det med en liten svamp eller klut på stedet. Vær forsiktig så du ikke gni for rigorøst, ellers vil du jobbe fargen dypere inn i vevet.  
    
  • Hvis du fortsatt bruker gummihanskene, kan du bruke vaskemiddelet med fingrene. Hvis ikke, ikke la malingen tynnere komme til din ubeskyttede hud. Mange maling tynnere er ganske giftige, og du bør unngå risiko.
  •  
         
 10.  
 11.             6      La plagget suge over natten og kaste det i vaskemaskinen neste dag. Fyll en bøtte med varmt vann og la varen suge over natten. Les vaskeanvisningene nøye for å se hvilke temperaturer brikken kan utholde mest. Når du kommer opp neste morgen, kan du vaske den i vaskemaskinen som vanlig. Du bør imidlertid ikke vaske det med andre ting sammen, ellers vil resten av tingene misfarges. 
    
  • Hvis du ser en signifikant endring i fargene på flekken etter første forsøk, er det verdt et forsøk. Hvis ikke, kan flekken ikke gå ut, og du må kanskje dele med plagget. Jo mer du bruker maling tynnere eller terpentin til stoffet, jo større er risikoen for vevskader.
  •  
         
 12.  
             

    3      Bruk hårspray  ,

    
   
 1.                  1      Dekk alle våtmalmrester fra det berørte området. Hvis du vet at det er en latexbasert farge og det allerede er ganske tørt, bør du definitivt prøve å fjerne den med hårspray. Først og fremst bør du alltid fargelegge alle fargestråler som kan bli dabbed. Med en kniv eller annen skarp gjenstand kan du da skrape tørket maling fra stoffet. Til slutt kommer hårsprayet til serien for å fjerne de tørkede rester.  
    
  • Latexmaling er generelt lettere å fjerne fra tekstiler enn oljemaling, men det tørker også raskere. Det vil være helt tørt innen en time eller to. Og det er akkurat der hårsprayet kommer inn i spill. Hvis du allerede merker flekken før den er tørr, kan du først skrubbe den ut med såpe og vann, og etter noen runder og en runde i vaskemaskinen vil du sannsynligvis bli kvitt flekken, selv uten hårspray.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Spray hårspray på det berørte området. Hvis du ikke har en til hånd, kan du også bruke ren isopropylalkohol, også kjent som gnidningsalkohol. Dette er faktisk det aktive stoffet i hårspray som vil degradere flekken. Begge metodene fungerer akkurat på samme måte. Pass på at du suger flekken riktig i hårspray. Plassen bør være godt fuktet slik at hårsprayet virkelig kan ødelegge flekken, spesielt hvis den allerede er helt tørr.        
 4.  
 5.                  3      Skru forsiktig med en vask eller børste. Hvis du gni for hardt, vil du ødelegge vevet. Du bør kunne se hvordan flekken sakte løses opp av stoffet og forteller. Hvis hårsprayet ikke misfarger i det hele tatt, kan det hende at du ikke har sprayet nok av det eller alkoholbasen ikke er konsentrert nok. Fortsett å skrubbe til du merker at flekken blir mindre eller mindre merkbar.  
    
  • Hvis du ikke ser resultater med en gang i hårsprayet, bør du kanskje kjøpe ekte rubbingalkohol for å kvitte deg med flekken. Du kan gjenta programmet akkurat som du gjorde før med hårsprayet.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Vil plagget i vaskemaskinen. Etter at du har fjernet det meste av flekken, kan du vaske plagget i vaskemaskinen som vanlig. Selv om flekken ikke er helt forsvunnet, har du definitivt løst det, og nå skal det i det minste være vasket i vaskemaskinen. 
    
  • Du kan også bruke litt vaskemiddel og vann til flekken etter at du har forbehandlet det med hårsprayet. Latex-maling reagerer ikke negativt på vann, så du trenger ikke å bekymre deg for flekken som stikker som en oljemaling.
  •  
         
 8.  
             

Tips .

                Les mer... (9)      
Hus populær:
Støtbehandling av et svømmebasseng.

Reparer en CD med tannkrem.

Reparer en fastkjørt lås.

Plante søte poteter.

Brett klær.

Håndter en skruefjerner riktig.

Få en matchende romdør nøkkel.

Beregn fotenheten.

Fjern spraymaling fra klær.

Bruk regelen 3 4 5 til å konstruere vinklede hjørner.

Rengjør kunstige blomster.

Bygg et klimaanlegg for 15 euro.

Bli kvitt den japanske billen.

Hell orkideer.

Hold ekorn bort.

Såg støpejernsrør.

Slik klær du på deg mens du vasker.

Slik overtar du kjøkkenskap.

Kontroller en tomgangskontrollventil.

Få nøklene ut av heisakselen.

Lag en port i gjerdet.