Home \ hus
 

Glatt papir.

 

Har du et papirark som du skulle ønske du ikke hadde satt på, krøllet eller ved et uhell foldet? Har du til og med laget et papirfly ut av det? Det ser vanligvis ut til å være presentert og nyttig etter at du har fuktet det litt med destillert vann og deretter klemmet mellom tunge bøker. Du kan også stryke den under et håndkle. Med disse metodene risikerer du å rive den eller bleke fargene, så vær forsiktig. Du bør ta med viktige papirer for bevaring til en profesjonell arkivist.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Trykk papiret jevnt  ,

    
   
 1.            1      Våt papiret med destillert vann. Når papiret krølles, er fibrene skadet og revet. Vann kan myke disse fibrene, slik at de ligger flatt igjen, noe som reduserer synligheten av rynker og rynker. Bruk bare destillert vann som vanlige vann fra springen inneholder mineraler som kan føre til at papiret blir kuttet eller hardt å berøre. Spray den lett med en sprøyteflaske minst 30 cm unna eller forsiktig dab den med en litt fuktig håndkle. 
    
  •   Advarsel: Vann kan ødelegge akvareller, kritt, pasteller og vannoppløselige blekk. Hvis papiret inneholder disse materialene, bør du spray det ekstremt lett på ryggen. Du kan også glatte papiret når det er tørt, men fjern ikke kinkene.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Legg papiret mellom to lag med absorberende materiale. Plasser papiret mellom to lag med blottpapir, filt eller annet materiale som absorberer vann hvis det er vått.  
    
  • Papirhåndklær kan også være egnet, men det teksturerte mønsteret på kluten kan ligge på papiroverflaten.  
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Legg stakken mellom tunge gjenstander. Legg papir og absorberende materiale rundt det på en flat, hard overflate. Glatt det med hendene for å sikre at det ikke inneholder noen store folder eller kinks. Dekk papiret helt med en flat, tung gjenstand. For dette formål brukes store, tunge bøker ofte.        
 6.  
 7.                  4      Vent til det er tørt og sjekk hver dag. Papiret skal tørke til en flat, for det meste rynkefri overflate, men det kan ta litt tid. Sjekk hver dag og erstatt absorberende materiale hvis det føles gjennomvåt.  
    
  • Fullt vått papir tar vanligvis tre eller fire dager å tørke, men et lett sprøytet ark trenger sannsynligvis mindre enn to.  
  •  
                   
 8.  
             

    2      Stryk papiret jevnt  ,

    
   
 1.             1      Kjenn risikoen. Stryg et ark papir under et håndkle eller en klut, gjør det glatt, men rynker og flekker er vanligvis fortsatt synlige. Hvis du bruker damp eller fukt papiret litt, som beskrevet i slutten av denne delen, kan det fjerne rynkene. Men det øker også sannsynligheten for å falme farget blekk eller rive papiret. 
    
  • Hvis papiret ditt er verdifullt eller uerstattelig, prøv først denne metoden med et testark eller bruk den ikke-farlige, men langsommere trykkemetoden.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Legg papiret under et håndkle eller en klut. Glatt papiret med hendene så flatt som mulig for å unngå å forsterke rynker og krøller. Legg et håndkle, putevar eller annen varmebestandig klut over papiret for å beskytte den mot jernens direkte varme.        
 4.  
 5.             3      Sett et strykejern på lav varme. Det anbefales å starte med den laveste innstillingen for å minimere sjansen for å skade papiret. For mye varme kan tørke ut papiret og gjøre det sprøtt og gult.       
 6.  
 7.                  4      Trykk på strykejernet i håndkleet. Når du er oppvarmet, trykk på strykejernet på håndkleet og flytt det over overflaten som om du stryker et plagg.        
 8.  
 9.                  5      Gjør justeringer etter behov. Løft håndkleet etter å ha stryket i omtrent et minutt og se på papiret. Hvis det ikke er jevnt ennå, kan du slå varmen litt høyere og prøve igjen. Hvis papiret allerede føles varmt, bør du legge strykejernet i lav innstilling. I stedet må du lett tørke papiret eller dryppe det med litt destillert vann før du stryker igjen. Dette bidrar til å fjerne rynker, men det øker risikoen for papirstopp.  
    
  • Ikke bruk vann på papirflate med akvareller, kritt eller andre vannløselige materialer.
  •  
         
 10.  
             

    3      Noen fakta om profesjonelle arkiveringsprosedyrer  ,

    
   
 1.             1      Ta med verdifulle dokumenter til en profesjonell. Arkivister og restauratører er fagfolk som spesialiserer seg på å bevare historiske gjenstander, inkludert papir. Du bør kunne beholde alt papirmateriale i høy kvalitet. Disse inkluderer akvareller, gammelt eller delikat papir og andre gjenstander som kan være vanskelige å glatte selv uten fare. 
    
  • Søk på nettet for dokumentarkiver i nærheten av deg eller spør en bibliotekar for å hjelpe deg med å søke etter en.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Lær om befruktningsteknikker. Som nevnt i de andre metodene, kan fukting av papiret bidra til å fjerne rynker forårsaket av ødelagte og skiftede fibre. Arkivister bruker ofte spesialverktøy og ekstrem forsiktighet for å øke luftfuktigheten betydelig. Hvis du er modig og har et par håndark av papir som skal testes før, kan du prøve noen av dem selv før du klemmer papiret. En av de enkleste kan være "Horton Humidification Method". Legg det rullede papiret i en plastikkkopp. Plasser koppen i en plastpose, hell vann på bunnen av bøtte og lukk lokket.  
    
  • Dette kan føre til at mugg vokser på papiret, som er vanskelig å håndtere selv. Noen arkivister bruker antifungal kjemikalier, som tymol eller orto-fenylfenol. Imidlertid kan disse materialene være svært farlige for brukeren og papiret hvis det brukes feil.  
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Lær om metoder for å holde papiret tørt. Utjevning av papiret er vanligvis effektivt hvis du bruker klemmer eller stifter i tillegg til tunge gjenstander hvis mer press er nødvendig. En annen metode som kan brukes alene eller i tillegg til pressing innebærer bruk av lim. Papiret limes til en annen overflate ved hjelp av et spesielt lim som lett skal avfalle når det er tørt. Dette vil holde papiret tørt når det tørker, i stedet for å krølle eller krølle når noe av det mister vann og krymper.  
    
  • Selv arkivister synes det er vanskelig å kontrollere størrelsen på papiret etter fuktighet. For et enkelt ark kan det ikke være merkbart. Imidlertid kan papirbunker, papirer limt sammen i et større ark, eller en bundet bok føles påfallende forskjellig eller ujevn.  
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Lagre materialer i en konserveringshylse. Et arkivinstrument er stort sett tilgjengelig for handel. Arkiver arkivkvalitetsarkivene for å holde viktige dokumenter, familiehistorikk og andre papirer i flere tiår, om ikke århundre, ved å beskytte dem mot fuktighet og ultrafiolett lys.        
 8.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

                Les mer... (6)      
Hus populær:
Tine frosne vannrør.

Drenering av betong.

Velg et bosted.

Lys en peis i en peis.

Bygg en lampe.

Rengjør svarte varebiler.

Fjern tapet fra en gipsvegg.

Slik overtar du kjøkkenskap.

Trekk agurker i blomsterpotter.

Plant bananpalmer.

Ta vare på planter.

Fjern vannflett fra tre.

Design en avbruddsfri strømforsyning.

Bli kvitt meg.

Krydse hindbær.

Sug opp nye, stive sengetøy.

Rengjør vanndispenseren.

Bli kvitt papirmider.

Utrydde termitter.

Vinterpærer fra Callas overvintrer.

Fjern en gips.