Home \ hus
 

Del lavendel.

 

Mange typer lavendel er flerårige planter. Det betyr at de bor i to eller flere år. Disse plantene blir større hver vår og sommer og kan vokse hagen din. Lavendel er en uvanlig skjøre plante når den deles. Erfarne gartnere bruker nesten alltid små stiklinger i stedet for å multiplisere anlegget ved å dele. Hvis planten din er overgrodd eller nesten død, eller det blomstrer mindre hvert år, kan det være nødvendig å ta en risiko og dele planten.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Bestem hvordan du kan vokse lavendel  ,

    
   
 1.            1      Hvis du vil multiplisere planten, bør du jobbe med stiklinger i stedet for å dele planten. Vok din lavendelplanter ved stegg i stedet for ved divisjon hvis du vil vokse flere planter. Steggene har en høyere sjanse for overlevelse, og det er billigere å dyrke plantene. Med en oppdeling av anlegget er det stor risiko for at anlegget vil dø. Divisjonen skal bare utføres dersom det er nødvendig for anleggets overlevelse. Kriteriene beskrevet nedenfor skal overholdes.  
    
  • Bruk mykevedmetoden som raskere metode for stiklinger. Den brukes i vår eller sommer.
  •  
  • Hvis du har nok plass og tid, kan du bruke lagringsmetoden slik at stikkene dine kan utvikle røtter før du fjerner dem fra anlegget. Dette kan skje når som helst, men tre måneder med vekst kreves før offshooten kan skilles fra moderfabrikken.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Hvis lavendel er overgrodd, kan du prøve å kutte den i stedet. På grunn av den høye risikoen for at anlegget dør når det er splittet, må lavendel som har blitt for stor ikke splittes. Klipp anlegget i stedet. Du kan kutte ned en tredjedel av planten hvert tredje år. Kutt bare på våren og kontroller lavendelens vekst ved å fjerne unge trunker og ikke de eldste skogsdelene fra midten.  
    
  • Hvis den gamle treparten allerede er for stor til hagen din, kan du trekke flere stiklinger og fjerne den gamle planten så snart de nye plantene har utviklet seg i et år. Inndelingen av anlegget er en raskere løsning, men den har en lavere suksessrate.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Før du vurderer å splitte, bør du være oppmerksom på den økende forverringen av blomstringen fra år til år. Vær oppmerksom på hvor mange blomster lavendel produserer i forhold til tidligere år. En liten nedgang i blomstringen kan også skyldes forskjellige værforhold. Hvis planten blir svakere over en toårsperiode og produserer færre blomster, må du dele den. Som en trygg løsning kan du vokse nye planter fra stiklinger og observere utviklingen av den gamle planten ved siden av dem.        
 6.  
 7.             4      Zoom inn i midten av planten din. En gammel lavendel kan begynne å dø i midten og produserer bare blomster på ytre kantene. Dette er en av de få situasjonene hvor det kan være nødvendig å dele anlegget. Men hver lavendel er i fare for at anlegget skal dø.  
    
  • Det er en splittet oppfatning om en yngre eller eldre plante har lavere risiko for oppdeling.  
  •  
                   
 8.  
             

    2      Trekk stikker fra en lavendel (barentved og hardvedmetode)  ,

    
   
 1.             1      Start om våren eller sommeren. Kutt steggene i den varme vekstsesongen slik at røttene kan vokse godt. Stiklinger har den beste muligheten for å vokse hvis du kutter dem tidlig på våren. Men hvis du vil ha flere blomster, kan du vente til tidlig sommer eller midsommer og kutte stiklinger når planten har visnet. Det anbefales ikke å vente lenger enn midten av sommeren med mindre du bor i et område med sen eller ingen frost. Planterne trenger minst seks uker til å rote før jorda fryser.        
 2.  
 3.             2      Velg en gren med minst to blader eller bladrøtter. "Leaf approaches" er knutepunktene nær avdelingen hvorfra blad eller skyte utvikler seg. Velg en ung gren som ligger lavt på planten og har minst to blader. Det er to forskjellige måter å velge en filial på:  
    
  • The Softwood stiklinger er dyrket av mykt, nyvoksent materiale fra dette året. Treet har ennå ikke blitt brun eller woody. Disse steggene vokser raskere, men de er bare nyttige hvis de er minst 12 tommer lange og har to blader.  
  •  
  • The Hardwood stiklinger er kuttet av trebrune stengler, men de må ha et tips på minst 2,5 cm til 5 cm med en myk, frisk vane. Du trenger en rotstimulator som du kan kjøpe i hagen markedet for å oppmuntre veksten av røttene.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kjøp en rotstimulator ( noen ganger valgfritt). En rotstimulator er nødvendig for å rote av hardtømmer. For stiklinger av mykt tre er det valgfritt fordi den unge kofferten naturlig vil slå rot. En rotstimulator kan være nyttig i stav av vedkledder hvis du har kuttet dem sent fra moderplanten og har mindre enn seks uker igjen før den første forventede frosten.  
    
  • Kontroller etikettene og komponentene til rotstimulatoren før du kjøper den. Velg en rotstimulator som inneholder et rothormon og ikke bare gjødsel og vitamin B1.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Forbered små potter eller start med en bolle som du fyller med spesiell pottejord. Forbered en frøbøtte eller blomsterpotter der stikkene kan trives i de første ukene etter kuttet. Fordi de rottefri plantene er svært følsomme for tørrhet og overdreven vanning, bør du bruke en spesiell blanding av 50% organisk kompost og 50% perlitt for å holde fuktighetsnivået på riktig nivå. Du kan kjøpe lignende blandinger i hagen markedet, som for eksempel består av en blanding av mos og perlit.  
    
  • Terrakottablomsterkrukker er bedre enn plastpotter fordi de kan "puste". Denne funksjonen blir bedre hvis du legger grytene i vann over natten før du går videre til neste trinn.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Klipp av grenen med en skarp, ren kniv. Skarp kniven og rengjør den om nødvendig for å forberede den til et rent kutt og redusere infeksjonsrisikoen. Klipp den valgte grenen direkte under en bladknopp. Kutt en stiklinger som er minst 13 cm lang og har to bladknopper. Jo lengre stikkene er og jo flere knopper de har, jo mer sannsynlig vil du være for å lykkes.  
    
  • Det anbefales ikke å bruke et saks fordi stammen kan klemmes og det er mindre sannsynlig å utløse roten på dette punktet.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Klipp av alle blader bortsett fra toppen tuft. Legg de øverste bladene til stikkene for å aktivere den nye fabrikken. Klipp alle andre blader av planten med kniven, slik at de konsentrerer sin energi i utviklingen av røttene i stedet for å produsere løvverk.  
    
  • Vær forsiktig så du ikke kutter i barken mens du fjerner bladene.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Dyp halsen på stikkene i en rotstimulator ("noen ganger" valgfri). Følg instruksjonene på rotstimulatorens etikett for å fortynne den til riktig tykkelse hvis du bruker konsentrat eller pulver. Dip den nedre kuttenden av stikkene i den forberedte løsningen.  
    
  • Dette trinnet anbefales for hardtømmer. Det er valgfritt for tømmerhøyden som i trinnene beskrevet ovenfor.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Plante steggene i de tilberedte beholderne og skyll dem grundig. Plante steggene i containene du forberedte i et tidligere trinn. Bare plasser stiklinger dypt nok i jorda at de står oppreist. Hell det sjenerøst med vann umiddelbart etter planting. Mengden vann skal tilsvare størrelsen på beholderen.        
 16.  
 17.             9      Hold plantene varme og fuktige, men utsett dem langsomt for tøffere forhold som mindre vann og sollys. Overhydrering er en vanlig feil gjort på friske lavendelplanter. Etter den første grundige vanningen, bør du bare vanne stikkene når jorda begynner å tørke ut og ikke når den fortsatt er våt. Enkelte nyanser hjelper de første dagene til å redusere skadene som skyldes transplantasjon. Etter denne perioden skal plantene gradvis bli utsatt for et lysere miljø.  
    
  • Betingelsene i et drivhus kan være for fuktige for lavendel. Hvis stikkene ser flassete eller tørre etter en dag eller to, kan du sette dem i et drivhus eller under en plast hette for å holde fuktigheten til røttene utvikler seg.  
  •  
         
 18.  
 19.             10      Plante steggene i en større pott eller jord så snart røttene har utviklet seg. Etter minst tre uker og mer som seks uker, vil sterke røtter ha utviklet seg i små potter eller frøskjorten. Når røttene har trengt jorden inn i beholderen, kan du plante jorden sammen med lavendel i en stor blomsterkrukke eller blomsterbed. Plante stikkene dine i en rik, godt drenert jord og ta vare på dem, akkurat som du bryr deg om dine andre lavendelplanter.        
 20.  
             

    3      Stiklinger av lavendel med lagmetoden  ,

    
   
 1.             1      Velg en liten, ung gren, nær plantens basis. For hvert kutt du vil trekke på denne måten, bør du velge en liten gren på utsiden av plantens basis. For denne prosedyren kreves en ung, bendy gren eller gren som vokser nær bakken.  
    
  • Det er flere former for forplantning kalt "lagmetode". Dette er en enkel, lavrisiko-metode, men det kan være relativt arbeidsintensiv hvis du planlegger å trekke mer enn noen få frøplanter. Legg merke til tipsene nedenfor hvis du vil dyrke dusinvis av nye planter fra lavendelanlegget ditt.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Grav midtdelen av grenen i et grunt hull. Grav et 10 cm til 15 cm dypt hull i bakken en kort avstand fra foreldreanlegget. Du burde være i stand til å begrave det bøyde grensesnittet i hullet. Bladene og blomstene skal stikke ut av hullet på den andre siden.        
 4.  
 5.             3      Fest grenen til bakken. Samle grenen med stein eller en bøyd innsats for å hindre at den stikker ut av hullet. Begrav midten av grenen med jord og la den blomstrende enden stikke over bakken.        
 6.  
 7.             4      Hold de begrunnede grenene fuktige. Vann avgrensede grener og hold dem fuktige, men ikke våte. Pass på at jorda ikke tørker ut i sommermånedene.  
    
  • I vinterperioden anbefales det ikke å vanne anlegget.
  •  
  • Mulch kan forbedre jorda slik at det kan lagre vannet bedre, men det kan også være årsaken til at mange planter blir for varme i den varme perioden.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Grav og klipp avgrenen etter minst tre måneders vekst. Selv om du kan starte denne prosessen når som helst, er det ikke sannsynlig at grenen utvikler en sterk stamme og røtter til vår- og sommervækstperioden. Etter tre eller fire måneders vekst er det tilrådelig å begynne å grave den gravede grenen forsiktig og se etter røtter i kjølig høstvær. Hvis røtter er til stede og de holder jorden sammen, kan du kutte av grenen slik at alle røttene er på siden av grenen med blomstene.        
 10.  
 11.             6      Plante steggene som en ny lavendel plante. Transplant steggene direkte til sin nye plassering. Sett den sammen med jorda rundt den, slik at røttene ikke blir skadet. Hold planten i skyggen og beskyttet mot vinden til sterkere røtter har utviklet seg. Ta vare på planten akkurat som en vanlig lavendel plante.        
 12.  
             

    4      Del lavendel  ,

    
   
 1.             1      Bruk denne prosedyren som en siste utvei. Lavendel er ikke lett å dele, i motsetning til mange andre flerårige planter. For mer informasjon, les avsnittet om forplantning og beslutningstaking. Du kan også velge en metode for forplantning av steklinger hvis ditt primære mål er å produsere nye planter.        
 2.  
 3.             2      Del planten tidlig på våren. Lavendel vintrene i de kalde månedene, selv om den beholder sin grå-grønne farge. Vent til å dele planten til tidlig på våren, men vent ikke til planten begynner å vokse.        
 4.  
 5.             3      Identifiser områdene som er egnede til divisjon. Når midten av planten er død, kan du se de enkelte knoppene på stammen som omgir det døde området og tilhører det samme rotteområdet. Planlegg avdelingen av anlegget slik at hver ny seksjon har minst tre til fem levende stengler og omtrent samme mengde rotkule.  
    
  • Det kan være nødvendig å inkludere flere tufts på en tonehøyde.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Grav hull for delte planter. Som en grov guide skal hvert hull være omtrent dobbelt så stort og bredt som rotkulen og ha en dybde på ca 30 cm. Husk at rotboltene er mindre etter divisjon.        
 8.  
 9.             5      Legg litt beriket jord på bunnen av hullet. Du kan blande organisk materiale som kompost eller bark mulch under hagen din og bruke den til å fylle på. Materialet kan også fylles i et lag på 7,5 cm for fylling nederst på hullet.  
    
  • Legg til en liten mengde høy fosfor- og kaliumgjødsel i bunnen av hullet.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Grav hele eller deler av lavendelplanten. Hvis planten ikke er særlig stor eller midten ikke er død eller delene ikke er tydelig synlige, kan du grave opp hele planten før du deler den. På den annen side kan du fjerne deler av jorda rundt anlegget for å forbedre tilgangen og synligheten til rotkulen.  
    
  • Skyv spaden ned ved å lene på håndtaket mens du beveger deg rundt planten til den frigjør seg fra bakken.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Bruk en spade og kutt rotkulen i halvparten. De fleste lavendelplanter er ikke lett å dele, og hvis sorten din har vokst til en tuft, kan du prøve å trekke dem fra hverandre med to gravgafler. Normalt vil du bruke en ren, skarp spade for å grave opp lavendel og deretter trekke rotkulen fra hverandre med gravgaflene.        
 14.  
 15.             8      Planter hver seksjon i sitt eget hull. Plasser hver ny lavendelplante på samme dybde i jorden som den tidligere ble plantet med. Trykk lett på jorda når du fyller plantingshullet. Etterpå, grundig vannet anlegget for å fremme dannelsen av nye røtter og vekst. Ta vare på planten som vanlig.        
 16.  
            

Tips .

             
Hus populær:
Dye blomster.

Hang romersk persienner.

Kompostering.

Lag et håndverk hjørne hjemme.

Vask klærne med oppvaskmiddel.

Grow tomater i hydroponic kultur.

Arbeide med glassfibermateriale.

Forbindingsbusker eller trær.

Rengjør fløyel.

Mal over maling.

Bygg et svømmebasseng.

Sett opp en studioleilighet.

Bli kvitt meg.

Rengjør møbler med microsuede.

Lag blomsterpotter fra betong.

Reparer et kjøkkenavfallshacker.

Plant nasturtium.

Fjern maling fra messingarmaturer.

Reparer sprekk i flyskjerm.

Fjern gammel teppe.

Fjern permanent markør.