Home \ hus
 

Start en grønnsakshage.

 

Å dyrke din egen grønnsakshage er en berikende opplevelse som sparer deg for penger mens du lager et vakkert område i hagen din. Hvis du jobber med jorden og investerer innsatsen som kreves for å dyrke dine egne deilige grønnsaker, vil du finne stor tilfredshet i å høste og spise dine overdådige, glødende grønnsaker til middag. Selv om planting i en grønnsakshage er sannsynligvis enklere enn du tror, ​​er det visse ting å huske på når du dyrker grønnsaker i hagen din for første gang. Følg instruksjonene og lær hvordan du begynner å vokse i din egen grønnsakshage.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Bli kjent med klimaet ditt  ,

    
   
 1.            1      Finn ut fra Jordbruksdepartementet hvilken plante værsone du bor i. Værsonen er basert på gjennomsnittlige vintertemperaturer i et bestemt område og er delt inn i kategorier på 6 ° C. Dette forteller deg hvilke planter som vokser i ditt område og hvilke planter trives ikke i klimaet ditt. I tillegg, basert på værsonen din, kan du finne ut når den beste tiden på året for å plante er. Besøk nettsiden til Landbruksdepartementet for ditt land for å finne ut hvilken værsone du bor i. Et interaktivt kart viser til og med informasjon om hagenes mikroklima.       
 2.  
 3.             2      Velg et sted med minst 6 timer direkte sollys daglig. De fleste grønnsaker trenger mye sollys for å vokse til sunne avlinger, men det kan hende du vil variere forholdet mellom sol og skygge i hagen din til noen skyggefulle planter. Hvis grønnsakene ikke får nok sol, vil de ikke produsere så mye og de vil være mer utsatt for sykdom. Det er best å ha en ide om hvilke planter du ønsker å vokse før du velger et sted.  
    
  • Du kan bli mørk, grønne grønnsaker som brokkoli og spinat på steder i hagen din hvor de ikke får full sol. Hvis du bor i et lite solområde, ikke motløs. Du kan fortsatt lage en fantastisk hage, selv om du kanskje må sortere tomater ut av utvalget.
  •  
  • Derimot, hvis du bor i et veldig varmt klima, kan du velge et sted med delvis nyanse for grønnsakene dine for å beskytte dem mot ekstrem varme. For eksempel vil vinterenterene ha nytte av et sted med delvis skygge.
  •  
         
 4.  
             

    2      Forbereder arealet ditt  ,

    
   
 1.             1      Velg plasseringen i hagen din. Bestem om du vil plante din grønnsakshage direkte på bakken, eller hvis du bygger en planter for å dyrke grønnsakene litt over bakken. Alternativt kan du vokse forskjellige typer grønnsaker individuelt i potter. Din beslutning bør avhenge av jordens kvalitet og tendensen til å oversvømme arealet ditt. Hvis du har dårlig jordkvalitet og dårlig drenering, vil du sannsynligvis være bedre å bygge en hevet vegetabilsk patch.  
    
  • Tenk på hvor stor du vil plante din planteareal. Avhengig av hvilken type grønnsaker du planter, må du sørge for at planteren er bred og dyp nok. Forskning litt om grønnsaker du planter, slik at du vet hvor mye plass de trenger å vokse. Brokkoli, for eksempel, trenger mye plass til å trives, mens gulrøtter bare trenger plass til å vokse ned.
  •  
  • For å bygge en hevet planteseng, kan du bruke tre, plast, kunstig tre, murstein eller steiner. Cedarbrett anbefales vanligvis fordi de ikke råtner når de blir utsatt for vann. Husk at grønnsaker trenger å bli vannet regelmessig, og derfor vil noen svake skoger, som vanlig kryssfiner, ikke vare lenge hvis det er konstant våt.       
  •  
  • Rund av overflaten av plantesengen, slik at du kan bruke maksimal overflate for planting. Dette betyr at overflatene er formet i form av buer i stedet for en rett overflate.
  •  
  • Legg en barriere mellom sengene på bakken for å hindre vekst av ugress. Du kan bruke plast til hagenbruk, en matte av forskjellige materialer, flere lag av avispapir eller papp for å redusere sjansen for at ugresset vil vokse.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Grav opp bakken. De fleste grønnsaker foretrekker en rik, fruktbar og luftig jord slik at de kan vokse godt. Bruk en god hakke eller spade for å grave opp jorden og forberede den til planting. Du kan unngå dette arbeidet helt og holdent hvis du bestemmer deg for å bygge en forhøyet planterkasse og fylle den med allerede blandet, lagret jord.  
    
  • Sørg for at plantingsområdet ditt er fritt for bergarter eller klumpete jordarter, slik at røttene kan spre og plantene dine vokser til sunne, produktive planter.
  •  
  • Pass på at du fjerner ugress og uønskede tilfeldige planter fra arealet. De vil bare konkurrere med plantene dine rundt i stedet, og de kan overføre skadelige skadedyr.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Test pH på jorda. Jordens pH er gradert på en skala fra 1 til 14, med en pH på 7,0 som er nøytral, verdier under 7,0 er sure og verdier over 7,0 er alkaliske. De fleste grønnsaker som en litt sur jord med en pH mellom 6,0 og 6,5. En jord som er for sur vil skade planters røtter og føre til underproduksjon. Test jordens pH ved å besøke ditt lokale samfunnsdepartement for jordbruk og be om testsettet og instruksjonene. Du kan også betale for å få din jord testet.  
    
  • Jordens pH forteller deg om jorda trenger et tilsetning av kalk for å bringe det til ønsket pH. Kalk er billig og effektiv når den brukes til å forbedre jorda.
  •  
  • Mål kalsium- og magnesiuminnholdet i jorda, slik at du kan bestemme hvilken type kalk du inkorporerer i jorda. Hvis jorda inneholder lite magnesium, ta dolomittkalk. Hvis det inneholder nok magnesium, bruk kalsittkalk.
  •  
  • Legg kalk i bakken to eller tre måneder før plantingen, slik at den kan hentes. Etter å ha lagt til, kontroller pH igjen. Du må nok legge til kalk hvert år eller hvert annet år for å holde pH på riktig nivå.       
  •  
         
 6.  
 7.             4      Gjødsel jorda. De fleste grønnsaker som en jord som er rik på organiske ingredienser. Du kan forbedre jordens fruktbarhet ved å legge til fiber torv, rottet kompost, blodmel, fiskemulsjon, etc. De mest brukte gjødselene som anbefales for grønnsakshager er nitrogen, fosfor og kalium.  
    
  • Prøv å bruke en av de vanligste gjødselsblandingene i grønnsakshagen din: ett pund av en 10-10-10 gjødsel eller to pounds av en 5-10-5 gjødsel for 10 kvadratmeter hage. Det første tallet refererer til vektprosent for nitrogenet, det andre tallet representerer prosentandelen i vekt for fosforet, og det tredje tallet representerer kaliumprosentandelen.
  •  
  • For mye nitrogen kan skade plantene og føre til en reduksjon av produksjonsutbyttet. I kontrast kan for mye fosfor forårsake klorofyllmangel.
  •  
  • Du kan også legge til jern, kobber, magnesium og sink i små mengder for å gjødsle jorda.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Vask gulvet grundig. De fleste grønnsaker vokser ikke godt i tørrperioden. Sørg for at du vanner jorda før du sår vegetabilske frø eller plant plantene dine og hold sengen fuktig under vekstprosessen.        
 10.  
             

    3      Velg grønnsaker  ,

    
   
 1.             1      Vet når du skal plante. De fleste grønnsaker plantes etter våren vår og høstes mellom midten av sommeren og sen høst. Rådfør deg med de spesielle plantingsanvisningene for hver type grønnsak som du planter. For å nyte et bredt utvalg av grønnsaker gjennom hele sesongen, plante du grønnsaker som er modne til høsting på ulike tider av året. På denne måten vil du ikke være uten friske grønnsaker i lang tid.        
 2.  
 3.             2      Vet hvor mye du må plante. Ofte er nye gartnere for spente på sin nye hobby og ender med å plante mer enn de kan konsumere eller være i stand til å ordentlig ta vare på. Vær oppmerksom på at noen grønnsaker som tomater, paprika og gresskar produserer hele vekstsesongen og produserer bare en gang, for eksempel gulrøtter, reddiker og mais.  
    
  • For best resultat, plant en blanding av stadig produserende og en gang produserende grønnsaker i hagen din. Generelt kan du plante mindre av de stadig produserende og flere av de en gang produserende grønnsakene, slik at du kan oppnå et balansert forhold i hagen din.
  •  
  • Pass på at du gir nok plass til hver plante for å utvikle og vokse i hagen din. Du kan ha for slanke planter fordi de masser for mye til å vokse.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Spør familien din hvilke grønnsaker de vil spise. Tenk på deres favorittgrønnsaker når du planter grønnsakene dine i hagen. Ved å dyrke varianter som du kjøper mest, kan du redusere matkostnadene betydelig.        
 6.  
 7.             4      Tenk på å dyrke grønnsaker i hagen din, som er sjeldne å kjøpe. Mange matleverandører tilbyr bare basisproduksjon. Matvarerne tilbyr ofte bare en slags tomat eller pepper, noe som gjør det vanskelig å finne interessante originale eller eksotiske varianter. Hvis klimaet tillater det, tenk på å plante grønnsaker som er vanskelig å kjøpe i ditt område. Ikke bare gjør det mulig å lage mat med spesielle grønnsaker, det gir deg også en flott gave til dine venner, naboer og din familie.        
 8.  
 9.             5      Unngå at planter blir angrepet av dyrene og skadedyrene i hagen din. Vær oppmerksom på de forskjellige grønnsaker som spises av din lokale fauna. For å beskytte plantene dine mot fugler eller hjort, må du kanskje trekke en slags gjerd rundt grønnsakshagen for å beskytte den mot mattsøkende angripere.        
 10.  
 11.             6      Bestem om du frøer eller transplanterer plantene. De fleste grønnsaker kan bli trukket fra frø eller kjøpt som frøplanter og transplantert direkte i jord eller planteboksen.  
    
  • Selv om enkelte grønnsaker, som gulrøtter, lett kan trekkes fra frø, er andre grønnsaker som tomater litt vanskeligere. Undersøk hvordan du skal plante hver vegetabilsk sort før du bestemmer deg for en plantemetode.
  •  
  • Du kan begynne å så i torvpotter i huset før du planter plantene i hagen. Rådfør deg med en grønnsaksprodukt for å finne plantetider for hver grønnsak og temperaturene de kan tåle.
  •  
         
 12.  
 13.             7      La en god plass mellom plantene dine. Selv om noen hagerådgivere foreslår å plante grønnsakene i rader, foreslår andre at de plantes i trekantet form, fordi de faktisk sparer plass i hagen din. Viktigst av alt, plantene dine bør ikke plantes for nær hverandre for å unngå å kjempe med sine naboer for plass.        
 14.  
 15.             8      Lær hvordan du tar vare på spesielle planter. Enhver form for grønnsak krever en liten, om ikke drastisk, annerledes pleie. Forskning noe for å finne ut hvor mye vann plantene dine trenger og når de er modne til høsting.        
 16.  
            

Tips .

             
Hus populær:
Ryd opp et rom raskt.

Dekorer et kjøkken.

Forhindre tåke av et speil.

Arranger stue møbler.

Rengjør Hunter støvler.

Finn en lekkasje i et basseng.

Arranger stue møbler.

Fjern kaffe flekker fra teppet.

Plant hortensiaer.

Kutt et PVC rør.

Fjern blekkflettene fra lær.

Rengjør hvite seilesko.

Dyrk tulipaner.

Fjern blekkflettene fra en sofa.

Steriliser flasker og krukker.

Plante en krukkepotten.

Fargebukser.

La sitroner modne.

Kast papir.

Rengjøring av mikrofiberprodukter.

Få blod ut av ark.