Home \ hus
 

Plant yuccas.

 

Yucca er en robust, flerårig plante. Det finnes flere varianter av yucca i forskjellige størrelser og farger, som trives spesielt i varme, tørre klima. Alle varianter krever samme forsiktighet. Planterne kan enkelt trekkes ut av stiklinger, selv om det også er mulig å så dem ut. De kan plantes i potter eller ute - enten direkte i hagen eller i en spesielt tilberedt hevet seng.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Trekker Yuccas ut av Seed  ,

    
   
 1.            1      Merk at det kan ta flere måneder for frøene å spire. Yucca frø spirer veldig sakte og mange varianter har problemer med å spire i det hele tatt. Det kan ta opptil et år å se de første plantene.  
    
  • For å komme raskere, er det best å bruke en klone av en eksisterende voksen yucca. Denne metoden er beskrevet i neste avsnitt.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Start om vinteren eller tidlig på våren. Yucca frø som er sådd i huset, skal bli sådd om vinteren, så de har god tid til å spire til neste vinter. Hvis du velger den mindre effektive metoden og vil så din yucca direkte inn i hagen, bør du så det i begynnelsen av våren.        
 4.  
 5.             3      Legg frøene på et fuktig papirhåndkle i en plastbeholder. Fyll beholderen med rundt 6 mm vann. Sett et papirhåndkle i vannet og spred frøene på papiret. Denne metoden øker sannsynligheten for at frøene vil overleve og spire. Såing yucca frø direkte inn i hagen har en svært lav sannsynlighet for suksess.        
 6.  
 7.             4      Hold frøene fuktige ved 18-24 ° C. Beholderen skal oppbevares ved romtemperatur. Legg til litt vann regelmessig slik at frøene ikke tørker ut og gå tilbake til dvalemodus.        
 8.  
 9.             5      Så snart frøene spiser, lag en spesiell frøblanding. Det kan ta mellom 1 måned og 1 år for noen av frøene å spire. Når frøene har spist, skal du lage små, små potter med en blanding av sand og kompost i like deler. Hvis ikke sand eller kompost er utilgjengelig, bruk en jordblanding med god drenering, noe som betyr at den skal inneholde minst 30% sand eller lite grus.        
 10.  
 11.             6      Plante frøene 1,25 cm dyp og hell dem. Plante de germinerte frøene med bakterien oppover. Dekk med jord og hell grundig.        
 12.  
 13.             7      Plasser frøene i et sted med indirekte sollys og hell av og til. Etter den første vanningen, la den tørke ut og hell den regelmessig for å holde jorden fuktig. Det bør ikke bli gjennomvåt. Innen en uke skal de første plantene ses.        
 14.  
 15.             8      Hold yucca i huset i minst to år og plant det i større og større potter. Yucca er ikke sterk nok til å trives ute de første to til tre årene. Hold dem i huset. Plante yuccaen i større og større potter så snart røttene vokser gjennom den eksisterende potten. Når yucca er en eller to år gammel, kan du plante den ute på våren (se kapittelet "Plante en Yucca utenfor" for veiledning). Du kan også holde dem permanent i huset.  
    
  • Vær forsiktig så du ikke ødelegger yuccaens taproot under potting. Denne sentrale, lange roten kan være veldig lang i noen yucca-varianter.
  •  
                   
 16.  
             

  Del 2      Vinn en klone  ,

    
   
 1.             1      Vinn din klone fra en moden Yucca stamme. Etter noen år produserer Yuccas sideskudd som vokser ut av jorden, uavhengig av hovedanlegget. I vinterhalvåret kan du velge et koffert med en mørk brun bark (ikke en ung, kremfarget koffert). Klipp av en del av denne kofferten.  
    
  • Lengde og tykkelse av stikkene er ikke kritiske. En kutting med en lengde på 1,7 - 10 cm skal være tilstrekkelig.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Fjern de nedre bladene fra kofferten. Bruk en ren kniv eller sakse for å fjerne bladene fra bunnen. De øvre bladene kan holde seg på skjæringen. Med færre blader endres fuktavbalansen av steggene mindre sterkt, noe som øker sannsynligheten for overlevelse til egne røtter blir dannet.        
 4.  
 5.             3      La stammen tørke. Legg stikkene på et kjølig, skyggefullt sted. Som et resultat tørker anlegget lett ut, noe som fremmer rotvekst. Etter 4-7 dager bør steggene være klare til å bli implantert.        
 6.  
 7.             4      Fyll en liten gryte med løs jord. Velg en pott med dreneringshull. Fyll den med kaktus eller yucca jord eller lag din egen jordblanding med god drenering. To stykker pottejord og en del av sand gir næringsstoffer til unge planter uten å holde dem våte.  
    
  • Ikke bruk sand fra stranden, da den inneholder mye salt. Sand fra elvebredder er vanligvis bra.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Trykk bagasjerommet i bakken. Bare legg det i bakken langt nok for at den skal stoppe. Ofte må du bruke en myk streng for å binde stammen til en tryllestav.        
 10.  
 11.             6      Plasser anlegget innendørs på et sted med indirekte sollys. Hold yucca i huset for å beskytte den mot kjølige kveldstemperaturer og sterke vind. Plasser dem nær et solfylt vindu, men ikke i direkte sol, som røtter og blader utvikler seg.        
 12.  
 13.             7      Plante yuccaen i hagen etter at røtter har dannet seg. Etter seks uker skal røttene være fullt dannet. Du kan se dem gjennom dreneringshullene - hvis planten ser frisk ut, kan du anta at den har dannet røtter.  
    
  • Fortsett til neste kapittel så snart du er klar til å plante yucca utenfor.
  •  
  • Hvis det ikke er noen røtter, prøv et kutt fra en større, mer moden yucca-plante.
  •  
         
 14.  
             

  Del 3      Plante en Yucca utenfor  ,

    
   
 1.             1      Sørg for at yucca kan overleve i din klimasone. Egnede USDA klimasoner for yuccas avhenger av variasjonen, men ligger mellom soner 4 til 11 (laveste temperatur om vinteren mellom -34 og + 4 ° C). Zones 9 til 11 (-7 til + 4 ° C) er vanligvis i orden, selv om du ikke kjenner yucca-stammen. Hvis du bor i en lavere eller høyere sone, bør du kontakte en erfaren gartner eller barnehage for å finne ut hvilken type Yucca du har og i hvilke soner den trives.        
 2.  
 3.             2      Plante din yucca sent på våren. Yuccas elsker de varme sommermånedene. Plantering av Yucca i begynnelsen av den varme sesongen gir en lang voksende sesong.        
 4.  
 5.             3      Velg et sted i full sol. Yuccas trenger et varmt, tørt miljø, slik at plantene dine skal få direkte sol. Visse yucca-arter trives i kaldt klima eller i skyggen - selv om de er i minoriteten og likevel har direkte sollys.  
    
  • Hvis planten var i et skyggefullt sted, bør du plassere potten på et sted med indirekte sollys i en uke før du planter det i solen. Dette tillater dem å bli vant til solen og ikke brenner eller visner.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Forbered en seng av steiner og grus (valgfritt). Yuccas sender ut røtter og kan spre seg gjennom hagen. Hvis du ikke vil ha det, kan du grave et stort hull og fylle det med steiner. Hell grus over steinene til hullet er fullt. Dette har fordelen at vann kan drenere godt, slik at yucca-røttene blir tørre, og det anbefales derfor for regioner med kraftig nedbør.  
    
  • Hullet skal være ca 30 cm dypt og mye bredere enn Yucca.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Bygg en hevet seng over steinene (valgfritt). Hvis du har opprettet en steinbed, må du bygge en trevegg rundt området der yuccaen er plantet. Den hevede sengen må plasseres nøyaktig over steinene og deretter fylt med jord. Plasser fire 1m x 30cm brett i form av en firkant og legg rammen på steinengen. Sengen kan vippes mot solen.  
    
  • Du kan også stable et eller to dusin store steiner (ca. 30 cm høye) rundt steinlaget for å bygge en vegg. Dette er mer arbeidsintensivt, men gir ekstra drenering.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Forbered jorden. Yuccas trenger jord med god drenering for å hindre at røttene faller ned. Bruk en spesiell yucca- eller kaktusjord, eller bland din egen jord med tre stykker lys leire, fire stykker sand og ett stykke normal jord. Hvis du har forberedt en hevet seng, fyll den med jorden. Ellers kan du holde jorden til senere.        
 12.  
 13.             7      Grav et hull for yuccaen. Hullet skal være dobbelt så bredt og dobbelt så dypt som rotbollen til yuccaen. Ideelt er et hull som er litt større enn gryten der yucca er for tiden lokalisert.        
 14.  
 15.             8      Sett yucca i hullet og spred den forberedte jorden rundt. Fjern forsiktig yucca fra potten. Legg yucca på siden og hold yuccaen på bunnen av bagasjerommet og dra forsiktig rotbollen ut av potten. Plasser yuccaen i det nygravede hullet. Fyll det gjenværende hullet med jordblandingen og trykk jorden rundt bagasjen for å fikse planten. Røttene skal ikke sees over jorden.        
 16.  
 17.             9      Dekke jorden med 5 cm granittspon. Sjetongene holder røttene tørre, og forhindrer at vann spruter på dem.        
 18.  
             

  Del 4      Omsorg  ,

    
   
 1.             1      sjelden befruktede yuccaen. Bruk en vannløselig, kaliumrikt gjødsel, bland 1 del gjødsel med 4 deler vann. Bruk den en gang i måneden i sommermånedene. Gjær yucca-null til to ganger i løpet av hele kalde sesongen (høst til vinter).  
    
  • Bare gjødsle yucca oftere hvis den vokser veldig fort. Imidlertid vokser de fleste yuccas sakte og kan bli skadet av overdreven gjødsel.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Helt sparsomt. Mange Yuccas overlever uten ekstra vanning og trenger bare regnvann for å overleve. Så snart bladene dannes i de varme månedene, kan du vaske yuccaen ukentlig, med jorda bare litt fuktig.  
    
  • Reduser gjengingsfrekvensen hvis bladene på Yucca får brune tips med gule ringer. Dette er et tegn på perfusjon.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Sjekk om planten din har blitt angrepet av skadedyr. Yuccas tiltrekker seg bare noen få skadedyr, men snegler kan true nye skudd. Bruk et normalt eller organisk plantevernmiddel for å bli kvitt dem. Små, grønne bladlus kan vaskes av med såpevann.        
 6.  
 7.             4      Kontroller tegn på soppsykdom. Rust og mugg er de vanligste sykdommene. Et soppdrepende middel kan bidra til å bekjempe plantesykdommer, spesielt hvis det bare er mugg. Et soppdrepende middel kan virke mot rust.        
 8.  
 9.             5      Klipp anlegget etter behov. Noen yuccas vokser i rosettform og danner en lang pedicel i midten. Etter at den har visnet, bør denne stengelen være helt avskåret for å forhindre at den faller ned. Andre yucca varianter er høye og trelignende. De kan kuttes for å kontrollere veksten, men bruk alltid hansker og vernebriller som skarpe chips kan fly rundt når du kutter yuccaen. Skjær i hvert fall av døde eller døde blader fra plantens basis.        
 10.  
 11.             6      Påfør et lag med mulch til sengen hver vinter. Yuccas kan bli skadet av direkte frost. Et tykt lag med mulch holder planten varm og tørr. Pass på at mulch ikke berører bunnen av bladene for å hindre dem i å rote.  
    
  • Du kan også beskytte anlegget ved å plassere et glass eller plexiglasplate på sengen.
  •  
         
 12.  
             

Tips .

                  

Hva du trenger .

               Les mer... (9)      
Hus populær:
Polsk aluminium.

Bruk spraymaling på plastartikler.

Trekk gulrøtter i potter.

Fjern nagler.

Forbedre et epletre.

Fjern tråden fra en ødelagt pære fra stikkontakten.

Trekk en skytterbregner.

Rengjør og ta vare på lær støvler.

Plant hortensiaer.

Forsegle tre.

Vask baby klær.

Bygg en skorstein dummy.

Gjør tauing vanskelig.

Bli kvitt moths.

Lag biologisk såpe.

Rengjør rustfritt stål bestikk.

Koble til en vaskemaskin og tørketrommel.

Bli kvitt mugglukt i vaskemaskiner.

Rengjør et kohudteppe.

Installer veggen klistremerket riktig.

Forbedre fordelene med badstuen.