Home \ helse
 

Bli kvitt solbrenthet.

 

Solbrenthet er et utbredt problem. I fjor rapporterte 41% av tyskerne at de hadde minst en solbrenthet. Solbrenthet utvikler seg vanligvis når huden din blir utsatt for overdreven ultrafiolett (UV) lys i flere timer, enten gjennom solen eller gjennom kunstige kilder (sollys, solsenger). En solbrenthet manifesteres av rød, betent hud, som føles smertefull og varm. Alvorlig solbrenthet kan ta opptil to uker å løse, og hver hendelse øker risikoen for ulike hudproblemer, for eksempel: Rynker, mørke flekker, utslett og hudkreft (melanom). Det er mange naturlige måter å behandle og berolige solbrenthet hjemme. Men hvis huden din er virkelig skadet, bør du gå til en lege.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Bli kvitt solbrenthet hjemme  ,

    
   
 1.            1      Ta et kjølig bad. Din hud kan se litt rosa eller betent mens du fortsatt er på stranden eller i parken, men du vil sikkert allerede gjenkjenne og føle solbrenthet hvis du kommer hjem noen timer senere. Derfor, så snart du kan føle og se solbrenthet, bør du kaste et kaldt omslag på stedet, eller i tilfelle et større område påvirkes, ta et kjølig bad eller en kul dusj. Den kalde temperaturen på vannet bidrar til å bekjempe betennelsen og lindre smerten litt. Din hud vil også absorbere litt vann, noe som også er viktig da det er dehydrert ved solbrenthet. 
    
  • Soak inn i 15-20 minutter. Sørg for at vannet er kult, men ikke for kaldt. Tilsetning av is til badevannet kan føles bra, men det kan også støte på systemet.
  •  
  • Ikke bruk såpe eller børste på huden din umiddelbart etter solbrenthet - det kan irritere og / eller tørke huden ytterligere.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Påfør Aloe Vera. Aloe vera gel er trolig den mest populære urtemedisinen for solbrenthet og andre årsaker til betent hud. Aloe vera hjelper enormt til å avlaste solbrenthet og redusere smerten. Å bruke Aloe Vera flere ganger om dagen for de første dagene etter solbrenthet kan gjøre en stor forskjell for huden din og spare deg for mye ubehag. 
    
  • Hvis du har din egen aloe vera-plante i hagen, ta av et blad og bruk den tykke, indre gelen eller juice direkte til den brente huden. Pass på at du tester det på et lite sted først - aloe vera allergier er relativt vanlige.
  •  
  • Alternativt kan du kjøpe en flaske ren aloe vera gel i et apotek. For best resultat, oppbevar gelen i kjøleskapet og hold kjølig.
  •  
  • Det er motstridende bevis på at aloe vera fremskynder helbredelsesprosessen eller ikke. Minst en studie har selv vist en bremsing av helbredelsesprosessen.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Prøv havremel. Havregryn / havremel er et annet naturlig middel for beroligende solbrenthet. Det bidrar til å redusere betennelse og kløe. Faktisk har studier vist at havreekstrakt har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å berolige solbrent hud. På grunn av dette bør du lage en tynn servering våt, la den avkjøles i en time eller to i kjøleskapet og deretter påføres direkte på den brente huden og la den tørke. Vask pakken med kaldt vann senere, men fortsett så forsiktig som mulig. Havregryn er også en mild eksfolierende og du vil ikke irritere huden din lenger. 
    
  • Alternativt kan du kjøpe finmalt havregryn (som ofte selges som kollodial havremel i apotek) og blande det med rikelig i kaldt badvann før du tar et bad.
  •  
  • Du kan også lage din egen finmalt havregryn ved å pulverisere en kopp med hurtigmat eller havregryn i en blender, matprosessor eller kaffekvern til de har en jevn, fin konsistens.
  •  
  • For mindre solbrente flekker legger du en håndfull tørret havregryn på et firkantet gass og suge i kaldt vann i fem minutter. Sett denne hjemmelagde komprimeringen på det brente stedet i tjue minutter hvert par timer.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kontroller at det berørte området er godt hydrert. Solbrent hud mangler fuktighet i normal hud. For å berolige dem og stimulere helbredelsesprosessen, hjelper det også hvis du gir dem god fuktighet. Etter en kald dusj eller et kjølig bad, spred fuktighetskrem eller en lotion på den brente huden. Som et resultat kan vannet ikke fordampe så fort. Gjenta applikasjonen regelmessig hele dagen, slik at huden peeling eller peeling mindre. Tenk på å bruke en naturlig fuktighetskrem som inneholder vitaminer C og E, MSM, aloe vera, agurk ekstrakt og / eller calendula - som alle bidrar til å berolige den skadede huden og reparere skadene.  
    
  • Hvis solbrenthet er spesielt smertefullt, bør du vurdere å bruke en hydrokortisonkrem. En lav dose (mindre enn 1%) hydrokortisonkrem kan bidra til å raskt redusere smerte og hevelse.
  •  
  • Ikke bruk kremer som inneholder benzokain eller lidokain - disse kan forårsake allergier og gjøre solbrenthet verre hos noen mennesker.
  •  
  • Ikke bruk smør, petrolatum eller andre oljebaserte produkter til solbakt hud - de kan fange varmen i kroppen din og gjøre solbrentene enda verre.  
  •  
  • Solbrenthet er spesielt sterkt de første 48 timene etter solstråling.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Hold deg godt hydrert. En annen måte å holde din solbrent hud hydrert, er å drikke rikelig med væsker. For solbrentens varighet (minst de første dagene), bør du også drikke vann, naturlige juice og / eller koffeinfrie sportsdrikker, slik at kroppen din og huden kan gjenvinne nok væske og begynne å reparere seg selv. Start med minst åtte 240 ml drikkevarer (helst rent vann) daglig. Husk at koffein er vanndrivende og har en vanndrivende effekt, så du bør avstå fra kaffe, svart te, brus og energidrikker i de tidlige stadiene av solbrenthet. 
    
  • Som solbrenthet trekker væske inn i overflaten av huden din, bort fra resten av kroppen din, bør du være oppmerksom på tegn på dehydrering: tørr munn, overdreven tørst, redusert vannlating, mørk urin, hodepine, svimmelhet og / eller tretthet.
  •  
  • Unge barn er spesielt utsatt for dehydrering (de har større hudoverflate i forhold til vekten). Så vær sikker på å gå med barnet ditt til lege, hvis det virker sykt eller oppfører seg merkelig etter solbrenthet.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Vurder å ta over-the-counter NSAIDs. Inflammasjon og hevelse er alvorlige problemer med moderat til alvorlig solbrenthet. Så det kan være en god strategi å ta ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) like etter å ha oppdaget problemet. NSAID reduserer hevelse og rødhet som er karakteristisk for solbrenthet. De mest populære NSAIDene inkluderer ibuprofen (Dolomin Extra®, Esprenit®, Anco®), naproxen (Aleve®, Dolormin GS®) og aspirin. Men de er lette på magen, så du bør ta dem med mat og begrense bruken til to ganger i uken. Paracetamol (Captin®, Contra-Schmerz®) og andre smertestillende midler kan hjelpe deg med smerte ved solbrenthet, men det hjelper ikke med betennelse og hevelse. 
    
  • Se etter kremer, lotioner eller geler som inneholder NSAID som smertestillende - dette er generelt en raskere måte å få lindring fra et stoff.
  •  
  • Husk at aspirin ikke skal gis til barn under 18 år. Årsaken til dette er risikoen for å ha Reye syndrom, som potensielt kan være dødelig.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Beskytt deg mot ytterligere skade fra solen. Forebygging er alltid den første forsvarslinjen mot solbrenthet. Du kan gjøre mange ting for å beskytte deg mot solbrenthet, inkludert: Bruk en bredbånds solkrem med en SPF på 30 eller høyere; Påfør solkrem hver annen time; beskyttende klær laget av tett stoff, langermet T-skjorter, hatter, solbriller; Ikke vær utendørs for lenge i timene når solen er høyest (vanligvis mellom kl. 10.00 og 16.00).  
    
  • I en person med veldig rettferdige skinn kan det være nok 15 minutter med solskinn på dagen, mens en mørkhudet person kan utholde samme mengde sollys i flere timer.  
  •  
                   
 14.  
             

  Del 2      Vet når du skal se en lege  ,

    
   
 1.             1      Vet når du skal se lege. De fleste tilfeller av solbrenthet klassifiseres som en brann i første grad. Disse brennstoffene kan behandles med de ovennevnte rådene hjemme hvis du ikke utsetter deg for sola for en stund. Imidlertid kan ekstreme sol eksponering føre til andre og tredje grad brannsår. Disse former for brenning krever legehjelp og oppmerksomhet. Andre grad solbrenthet er preget av blæring av fuktet hud, rødhet, og skade på hele epidermis og øvre lag av dermis. En tredje grad solbrenthet manifesteres av huden peeling og tørr, mørk rød eller aske grå, og ødeleggelsen av hele epidermis og mye av dermis. I en tredje grad brenne, blir følelsen av huden vanligvis redusert. 
    
  • Andregrad solbrenthet helbreder innen 10-21 dager, vanligvis uten arrdannelse. En tredje grad solbrenthet krever ofte en hudgraft å helbrede, og forlater alltid arr.  
  •  
  • Andre grunner til at du må se en lege etter solbrenthet er f.eks. Symptomer på dehydrering (se ovenfor) eller varmeslag (alvorlig svette, følelser av svakhet, tretthet, svak men rask puls, lavt blodtrykk og hodepine).  
  •  
  • Som en grunnleggende politikk for barn, bør du se en lege dersom minst 20% av barnets kroppsområde er dekket av blæret solbrenthet (for eksempel hele baksiden av barnet).  
  •  
         
 2.  
 3.             2      La blærene håndtere riktig. Moderat til alvorlig solbrenthet involverer vanligvis også blærer på huden, en naturlig forsvarsreaksjon av kroppen din. Hvis du merker blærer på din brente hud, må du ikke pierce eller åpne dem. Boblene inneholder din naturlige kroppsvæske (serum) og fungerer som et beskyttende lag for brent hud. Hvis du åpner blæren, risikerer du en infeksjon. Hvis du har noen små blister på lett tilgjengelige områder av kroppen din (som underarmen), dekk den med en tørr, absorberende bandasje. Men hvis du har mange blister på ryggen eller noe annet som er vanskelig å nå, bør en lege ta vare på den. Legen din vil sannsynligvis bruke en antibiotisk salve og dekke blærene pent med en steril bandasje for å minimere risikoen for infeksjon eller arrdannelse og for å fremme helbredelsesprosessen. 
    
  • Bytt bandasje en eller to ganger om dagen (hvis du nærmer deg ham). Fjern det forsiktig for å minimere ytterligere skade. Du bør også forandre bandasjen omgående, hvis den blir våt eller skitten ved en feil.
  •  
  • Hvis blærene går i stykker, bruk en antibiotisk salve til området og dekk med rent, rent bandasje.
  •  
  • En eller flere blærende solbrenthet i barndommen eller under ungdomsårene øker risikoen for å utvikle melanom (en form for hudkreft) senere i livet.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Vurder bruk av sølv sulfadiazin krem. Hvis solbrenthet er spesielt alvorlig og medfører blæring og hudavskalling, kan legen din anbefale og foreskrive en sølvsulfadiazin (InfectoFlam®) krem. Sølv sulfadiazin er et potente bakteriedrep som dræper bakterier og andre potensielt smittsomme stoffer på brent hud. Det brukes vanligvis en eller to ganger om dagen. Du bør ikke bruke den på ansiktet, da det kan misfarge huden gråaktig. Ved påføring av krem, bruk hansker og påfør et tykt lag. Pass på at du fjerner en død og avskallet hud først. Påfør alltid sølvsulfadiazinkremmen med en steril bandasje. 
    
  • En kolloidal sølvsulfadiazinløsning som kan kjøpes i mange helsekostbutikker eller gjøres hjemme alene, er også et kraftig antibiotikum, mye billigere enn en sølvsulfadiazinkrem, og også mindre urolig. Sett litt kolloidalt sølv i en steril sprøyteflaske og fukt din brente hud. La løsningen tørke og deretter dekke den med et bandasje.
  •  
  • Hvis legen din ser muligheten for storskjoldsinfeksjon på grunn av alvorlig solbrenthet, kan han foreskrive at en kortvarig oral antibiotikabehandling skal være på den sikre siden. Vær oppmerksom på at enkelte antibiotika kan forårsake lysfølsomhet, noe som øker risikoen for ytterligere solbrenthet - sørg for at du holder deg ut av solen.  
     
   • Hvis solbrenthet er sterkt nok, kan legen din anbefale en multi-dag oral steroidbehandling (tablett) for å bekjempe betennelse og smerte.
   •  
    
  •  
         
 6.  
             

Tips .

                Les mer... (19)      
Helse populær:
Test for diabetes.

Kamp mot kvalme.

Avtale med feil venner.

Kjøp en blackhead remover.

Beskytt barnet ditt mot forkjølelse og influensa i ferien.

Bli kvitt kløearmhulen.

Forhindre tilstoppede svettekjertler.

Heal kuttes raskt.

Rengjør raskt med epler.

Behandle sinus eller sinus hodepine.

Avinstaller Babylon 9.

Behandle seborrheisk dermatitt på ansiktet.

Glemme vondt ord.

Fjern fingervorter.

Hold hendene vekk fra ansiktet ditt.

Fjern et biet fra huden.

Tips for å puste når du er en sigarettrøyker.

Slutt din besettelse med ham.

Kurekjeven i stivkrampe.

Lindre symptomene på schizofreni.

Behandle mild depresjon.