Home \ helse
 

Behandle en ødelagt fot.

 

En knust bein eller brudd i en fot er vanligvis ledsaget av forferdelig smerte eller til og med en popping lyd. Det er 26 bein i hver fot og hver ankel inneholder tre bein. Noen mennesker har også ekstra sesamben i føttene. Siden foten må ta så mange humper hver dag, er pauser ganske vanlige. Diagnostisering og behandling av en ødelagt fot ordentlig er ekstremt viktig for helbredelsesprosessen og bør gjøres med forsiktighet.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Få beredskap til en ødelagt fot  ,

    
   
 1.            1      Ta pasienten til et trygt sted og se etter flere skader. Hvis pasienten også har hodet, nakke eller ryggskade, så liten som mulig og vær ekstremt forsiktig. Sikkerheten til både pasienten og redningsmannen er viktigere enn den umiddelbare diagnosen og behandlingen av fotskaden.        
 2.  
 3.             2      Ta av skoene og sokkene på begge føttene og se etter vanlige symptomer på en knust fot. Sammenlign begge føttene side om side for å se etter puffiness eller andre forskjeller i utseende. De vanligste symptomene er øyeblikkelig smerte, hevelse og deformitet. Andre symptomer inkluderer:  
    
  • Blå farge og følsomhet av foten.
  •  
  • Døvhet, kald eller blå.
  •  
  • Store sår eller utsatte bein.
  •  
  • Økt smerte på aktivitet og svakere smerter i hvile.
  •  
  • Vanskelighetsproblemer eller belastning.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kontroller blødninger. Påfør trykket på såret, bruk søppel når det er mulig. Ikke fjern gassepuden eller kluten hvis den er gjennomvåt i blodet. Legg til et nytt lag og fortsett å bruke trykk.        
 6.  
 7.             4      Ring en ambulanse hvis pasienten har ekstrem smerte eller hvis foten viser noen store symptomer. Noen store symptomer inkluderer deformiteter, deformiteter, store kutt eller sår og alvorlig misfarging av foten. Hold pasienten rolig og stabil mens ambulansen er på farten. La pasienten ligge med foten hevet høyt over sitt hjerte.        
 8.  
 9.             5      Splitt den skadde foten hvis det ikke er mulig å få en ambulanse. Resten av foten. Legg en pinne eller en avisrulle fra hælen til storåen på innsiden av foten. Pad det med en klut. Fest et belte eller et annet stykke klut rundt den splintede foten for å sikre spalten. Hvis det ikke er noen skinne, sett inn et håndtøy eller en pute rundt foten og tape eller bind den med et bandasje. Husk at det endelige målet er å begrense mobiliteten. Bind splinten eller spolen på en rimelig måte, men ikke så tett at blodtilførselen knyttes av.        
 10.  
 11.             6      Frys skade og hold foten høy for å redusere hevelse. Legg et håndkle eller et ark mellom huden og isen. La isen stå i 15 minutter og fjern den deretter i 15 minutter. Pasienten bør ikke gå med sin skadde fot hvis det er smertefullt å laste det.  
    
  • Hvis du har krykker i nærheten, bruk dem.
  •  
                   
 12.  
             

    2      Registrere tretthet frakturer av foten  ,

    
   
 1.             1      Kjenn dine risikofaktorer. Tretthetbrudd er ganske vanlige skader på foten og ankelen. De er spesielt vanlige hos idrettsutøvere fordi de ofte skyldes overbelastning og repeterende lasting, slik som de utholdenhetsløpene må tåle.  
    
  • Plutselig økning i aktivitet kan også føre til tretthetbrudd. For eksempel, hvis du vanligvis sitter ganske mye, men går på en turferie, kan du ende opp med å ha en tretthetspause.
  •  
  • Osteoporose og visse andre forhold som påvirker beinstyrke og tetthet gjør deg mer utsatt for tretthetbrudd.
  •  
  • Hvis du prøver for fort, kan det føre til tretthetbrudd. For eksempel, hvis sport er ny for deg, og du begynner å prøve å kjøre ti kilometer hver uke, kan du ende opp med å bryte ut tretthet.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Se etter smerte. Hvis du har smerter i foten eller anklene som opphører når du hviler, kan du ha en tretthetbrudd. Hvis smerten blir verre under normale daglige aktiviteter, er det et godt tegn på at du har en tretthetspause. Smerten blir også verre over tid.  
    
  • Du kan få smerten dypt i foten, tåen eller ankelen.  
  •  Smerte er ikke bare svakhet som forlater kroppen din. Hvis du har pågående fot smerte, spesielt hvis det er i hverdagen, eller hvis du hviler, bør du gå til legen. Å ignorere det kan føre til en verre skade.  
         
 4.  
 5.             3      Se etter hevelse og følsomhet. Hvis du har tretthet, kan du merke at toppen av foten er hovent og føles følsom. Hevelse kan også forekomme på utsiden av ankelen.  
    
  • Stikkende smerte når du berører et område av foten eller ankelen er ikke normal. Hvis du føler smerte eller følsomhet, bør du gå til legen hvis du berører foten din.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Undersøk området for blåmerker. Bruising forekommer ikke alltid i tretthetbrudd, men de kan.        
 8.  
 9.             5      Gå til legen. Du kan bli fristet til å "tåle" smerten av en tretthetbrudd. Men la det bli bedre. Hvis du ikke behandler en tretthetspause, kan det bli verre over tid. Benet kan til og med bryte helt.        
 10.  
             

    3      Etterbehandling for en ødelagt fot  ,

    
   
 1.             1      Stol på diagnosen din lege. Avhengig av symptomene, kan legen gjøre noen ikke-invasive billedbehandlingstester på den skadede foten. De vanligste testene er røntgenstråler, CT (Computed Tomography) og MRI (Magnetic Resonance Imaging). Disse teknikkene gjør at legen kan undersøke foten for ødelagte bein og overvåke helbredelsen.        
 2.  
 3.             2      Følg råd fra legen din for oppfølging. I mange tilfeller er det ikke nødvendig med kirurgi for å behandle en ødelagt fot på riktig måte. Ofte er foten pusset på sykehuset og / eller du har krykker til å ikke belaste foten. Legen anbefaler sannsynligvis at du fortsetter å sette foten opp og fryser skadene for å forhindre hevelse og skade.  
    
  • Når du bruker krykker, legg vekten på armer og hender, ikke på skuldrene, da dette kan skade nerver som går ned i bunnen av armene.
  •  
  • Følg instruksjonene fra legen din! Unnlatelse av å ikke legge press på foten er hovedårsaken til forsinket helbredelse og skade i brudd.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ta alle medisiner som foreskrevet. Du kan bli rådet til å ta over-the-counter ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer som aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin) eller naproxen (Aleve®). Disse bidrar til å redusere smerte og hevelse i forbindelse med helbredelsesprosessen.  
    
  • Hvis det er planlagt en operasjon, må du kanskje slutte å ta medisiner en uke før det skjer. Kontakt legen din eller kirurg.  
  •  
  • Ta så liten dose som mulig for å klare smerten din. Etter ti dager, slutte å bruke ikke-steroide antiinflammatoriske midler for å unngå komplikasjoner.
  •  
  • Legen din kan også anbefale at du øker inntaket av kalsium og vitamin D, som begge er avgjørende for beinhelsen.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Få en operasjon hvis legen din anbefaler det. For de fleste skader vil legen din prøve å hvile foten for å helbrede seg selv. Han legger på et gips og begrenser aktiviteten din. I noen tilfeller kan den skadede foten imidlertid kreve kirurgi (kjent som ORIF eller åpen reduksjon og intern fiksering) dersom de brutte beinendene er forskjøvet. Dette innebærer å flytte beinet til riktig posisjon, og deretter passere pins gjennom huden. Disse holder beinet på plass når det heler. Helbredingsprosessen varer i gjennomsnitt seks uker, hvoretter tappene lett kan fjernes. I mer alvorlige tilfeller kan du trenge kirurgi til implantatskruer eller stenger som holder foten på plass mens den helbreder.        
 8.  
 9.             5      Gå til en ortopedist eller podiater. Selv om skadene ikke krever kirurgi, kan en ortopedist eller podiater overvåke helbredelsesprosessen. Ved gjenskader eller annen forringelse av helbredelsesprosessen, vil legen foreskrive passende behandling, terapi eller kirurgi.        
 10.  
             

    4      Fysioterapi for en ødelagt fot  ,

    
   
 1.             1      Rådfør deg med legen din om fysioterapi etter at gipset er slått av. Du kan lære øvelser for å forbedre styrken og fleksibiliteten til din skadede fot og forhindre ytterligere skade.        
 2.  
 3.             2      Varm opp i begynnelsen av hver økt. Start noen få minutter med lett sport, for eksempel å gå eller sykle på treningscyklen. Dette slapper av muskler og gjør blodpumpen.        
 4.  
 5.             3      Stretch. Strekkøvelser er et viktig skritt i å gjenopprette fleksibiliteten og bevegelsesområdet. Følg øvelsene anbefalt av legen din eller terapeut og strekk musklene og senene i den skadde foten. Hvis du har smerte under strekking, bør du kontakte legen din.  
    
  • Et godt eksempel på strekk er håndkleet strekk. Sitt med et utstrakt leg på gulvet og søl et håndkle rundt ballene dine på føttene. Hold endene av håndkleet tett og trekk tåen mot deg. Du bør føle strekningen i kalven din og inn i hælen. Hold strekningen i 30 sekunder, hvile i 30 sekunder. Gjenta øvelsen tre ganger.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Utfør passende styringsøvelser. Hvis det gjøres riktig, bør gjenopprettingsøvelser hjelpe til med å gå tilbake til den skadde foten den styrke og utholdenhet som trengs for den daglige aktiviteten. Hvis du har noen smerte under disse øvelsene, bør du konsultere din fysioterapeut eller lege.  
    
  • Et eksempel på en kraftøvelse er marmoropptaket. Sitt flatt på gulvet med begge føttene i en stol og plasser 20 kuler foran deg. Legg en bolle i nærheten av marmorene. Den ene etter den andre henter marmorene med den skadede foten og legger dem i bollen. Du bør føle øvelsen på toppen av foten din.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Utfør de foreskrevne øvelsene regelmessig. Det er viktig å følge din fysioterapi for å hjelpe deg med å komme tilbake til dine daglige aktiviteter og redusere sannsynligheten for gjenskader.        
 10.  
        
Helse populær:
Behandle hals smerte etter oppkast.

Puste med magen din.

Gjør yoga for øynene.

Skjul seksjoner.

Forsterk lungene etter lungebetennelse.

Stopp blødningen av en kvise.

Mindre irritert.

Bli kvitt en spiker soppinfeksjon.

Anerkjenn manisk depresjon.

Behandle trykksår.

Kjenne symptomene på hjernehinnebetennelse.

Påvirker drømmene dine.

Naturlig og sunt øke.

Bli kvitt akne på kroppen.

Bestem om du trenger en hysterektomi.

Beregn kroppsfettprosent riktig.

Administrere enema.

Fikk en injeksjon.

Hjelp noen som klør seg selv.

Opprettholde dine håndtak.

Behandle takykardi.