Home \ helse
 

Senk SGPT-verdien.

 

Serumglutamatpyruvat-transaminase (SGPT) er nå referert til som alanintransanimase (ALT). Det er et leverenzyme som er avgjørende for energiproduksjon og forekommer i forskjellige vev som lever, skjelettmuskler og hjerte. Imidlertid er den høyeste konsentrasjonen funnet i leveren. Når leveren er skadet, blir SGPT skyllet ut av cellene og inn i blodet. De normale verdiene for SGPT er 7 til 56 enheter per liter blod. Høye nivåer av SGPT i blodet kan indikere leversykdom eller skade, men de kan også forverres av anstrengende aktiviteter. Hvis du er bekymret for "konsekvent" høye nivåer av SGPT, kan du redusere dem til normale nivåer med riktig diett, livsstil og medisinsk behandling. Start med trinn 1 og senk SGPT-scoreene dine.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Modifikasjon av diett  ,

    
   
 1.            1      Ta mer vitamin D. En skadet lever fører til at SGPT siver inn i blodet. Ifølge en nylig studie kan vitamin D forhindre leverskade. Dette bidrar til å redusere SGPT-verdiene. Personer med høyt vitamin D er mindre utsatt for leversykdom enn mennesker med lavt vitamin D. Derfor er det en god ide å forbruke minst én frukt og grønnsaker ved hvert hovedmåltid for å absorbere den daglige dosen av vitamin D. for å forhindre leversykdom.  
    4 dl  
         
 2.  
 3.             2      Nyt deg selv med en næringsrik, plantebasert diett. Forbruker økologisk mat bidrar til å regulere leveren, slik at den kan kvitte seg med toksinene og bygge nye celler som stopper levering av SGPT i blodet. Disse matvarene er ofte rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg er de lav i fett og generelt svært verdifull for kroppen din. Fokuser dietten på sunn, fersk mat som du har forberedt deg selv. Hold deg unna unødvendig bearbeidede produkter som har blitt fratatt næringsstoffer.  
    
  • Pass på at maten er veldig fargerik. Grønne bladgrønnsaker, brokkoli, gulrøtter, squash og et utvalg av frisk frukt sammen med nøtter, fullkorn og fettfattig kjøtt samt meieriprodukter bør danne grunnlaget for kostholdet ditt.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Unngå matvarer med høyt fettinnhold. Fettmat gjør det vanligvis vanskelig for leveren å behandle næringsstoffene. Noen leverfett er normalt, men hvis leveren har mer enn 10% fett, vet du at du har en tilstand som kalles fettlever. Tilstedeværelsen av fettceller kan føre til betennelse i leveren og skade på det omkringliggende vevet. Når leveren er skadet, frigjør de skadede cellene SGPT i blodet og øker nivåene.  
    
  • Det er best å unngå fettete matvarer som oljeholdig, stekt mat, fett kjøtt, svinekjøtt, kyllinghud, kokosnøttolje, smør, ost, bearbeidede matvarer, pølser, skinke, ferdigretter og karbonholdige drikker.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Unngå matvarer høyt i salt eller natrium. Overdreven saltnivå i kroppen, og spesielt i leveren, kan føre til hevelse og væskeretensjon. Dette gjør det vanskelig for leveren å filtrere avfallet. Over tid kan dette føre til leverskade. SGPT kan skylles inn i blodet. Dine verdier vil øke.  
    
  • Matvarer som skal unngås inkluderer salt, suppebiter, natron, soyasaus, salat dressing, skinke, salami, syltetøy og andre bearbeidede matvarer. Unngå krydder maten med salt når det er mulig.
  •  
  • Fordi saltet er overalt, bør du lage mat mer hjemme og kontrollere forbruket. Gjennomsnittlig voksen trenger omtrent 2300 mg (1 teskje ) per dag.  
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      livsstilsendring  ,

    
   
 1.             1      Ikke drikk alkohol. Alkohol er svært skadelig for leveren. Med økt alkoholforbruk kan det ikke lenger oppfylle sin funksjon og mislykkes. Når alkoholen inntas, går den rett inn i blodet. Blodet tas opp av nyrene og filtreres. Det er nå jobben i leveren å filtrere ut alt giftig avfall, inkludert giftstoffer av alkohol, fra kroppen. Dette kan forårsake alvorlig leverskade over tid. Jo mer skadet leveren din er, jo mer SGPT blir spylt ut av cellene i blodet ditt.  
    
  • Forbrukeralkohol er en av de største utløserne av leversykdom, som fettlever, skrumplever og hepatitt. Øv selvdisiplin for å forhindre at disse alvorlige sykdommene bruker for mye alkohol. Så du vil også redusere andelen SGPT som siver inn i blodet.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Tren daglig. Enkle øvelser som fotturer, jogging og svømming kan forbedre din generelle helse og holde leveren frisk. I aktivitetene spyles toksinene ut av kroppen ved å svette. I tillegg er fettforbrenningen fremmet, og kroppen din holder seg i form. Treningen vil produsere mer magert muskel og fremme organens helse, inkludert leveren din. Dette hjelper deg å holde deg i god helse. Jo mindre giftstoffer leveren din trenger å rengjøre, jo mer energi kan den bruke til å styrke cellene sine.  
    
  • Minst 30 minutter daglig trening kan gjøre en stor forskjell for helsen til leveren din. Når toksinene utskilles, må mengden arbeid som leveren har å gjøre, reduseres, og forhindrer dermed en økning i SGPT-nivåene.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Stopp røyking. Sigarettrøyken inneholder nikotin og ammoniakk. Når de blir utsatt for disse toksinene, holder de seg til huden din og absorberes av kroppen. De er en ekstra byrde som leveren må filtrere for å skylle alle giftstoffer ut av kroppen din. Det er best å unngå brukt røyk fordi den har lignende effekter.  
    
  • Ikke bare er det dårlig for SGPT-score, det er også dårlig for hjertet, lungene, nyrene, håret og neglene. Røyken gir også ubehag for folkene rundt deg. Hvis SGPT-scoreene dine ikke er nok, bør du i stedet slutte å røyke av de andre grunnene.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Unngå kontakt med skadelige kjemikalier. Røyken fra luftforurensning inneholder røyk, bensin og ammoniakk sammen med andre skadelige kjemikalier som har blitt utløst i atmosfæren. Hvis du bor eller arbeider i et miljø der du hele tiden blir utsatt for disse giftene, bør du unngå kontakt så mye som mulig. Giftene kan sippe gjennom huden din og forårsake leverskade. Du kan øke SGPT-verdiene dine.  
    
  • Hvis du trenger å være i nærheten av giftige røyk, må du alltid ha lange bukser, lange skjorter, en beskyttende maske og hansker. Jo mer forsiktighetsregler du tar, desto sunnere vil du være i det lange løp.
  •  
         
 8.  
             

  Del 3      Medisinsk behandling  ,

    
   
 1.             1      Har en blodprøve gjort. SGPT-verdien din er målbar under en blodprøve. Ved akutt leverskader kan SGPT-verdiene øke kraftig fordi de nå kan sive gjennom celleveggene inn i blodet. En økning i SGPT må vurderes forsiktig fordi økningen kan skyldes anstrengende aktivitet eller trening.  
    
  • Økende SGPT nivåer støtter ikke diagnosen leverskade. Det må vurderes sammen med andre leverforsøk for å avgjøre om pasienten lider av en skadet lever.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Stopp å ta over-the-counter medisiner. Hvis leveren din allerede er skadet, og du fortsetter å ta medisiner som legen din ikke har foreskrevet for deg, bærer leveren byrden for å sette disse stoffene i bruk og filtrere ut skadelige stoffer. Dette kan føre til ytterligere skade på leveren. Det er best å ta bare medisiner foreskrevet av legen din.  
    
  • Hvis du er i tvil, bør du konsultere legen din. Det er hepatoksiske stoffer (giftig for leveren) og legen din kan bestemme deg for å bytte deg til ikke-hepatoksiske stoffer.
  •  
  • Medisiner som antibiotika og ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) kan føre til økte SGPT- og SGOT-nivåer. Det er viktig å snakke med legen din først om ulike typer medisiner for å unngå mulig skade på leveren.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Tenk på å ta kortikosteroider. Disse stoffene senker aktiviteten til immunsystemet. De reduserer også betennelsen ved å redusere produksjonen av antiinflammatoriske kjemikalier hvis formål er å forhindre skade på vevet. Legemidlene kan tas oralt eller injiseres i venen som en injeksjon. De mest brukte kortikosteroider er: hydrokortison, prednison og fludrocortison.  
    
  • Når betennelsen minker, begynner leverenceller å regenerere og redusere sekresjonen av SGPT i blodet.
  •  
  • Snakk med legen din om behandling med kortikosteroider. Du bør ikke ta medisiner uten anbefaling av legen din.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Ta antivirale legemidler. Leveren, som hepatitt, kan være infisert av et virus. Etter å ha sjekket med en blodprøve, vil legen din vite hvilket virus som har utløst infeksjonen og foreskrive deg et antiviralt stoff som entecavir, sofosbuvir, telaprevir eller andre.  
    
  • Måten den virker på, er den samme som med kortikosteroider. Når infeksjonen er utryddet, begynner leverenceller å regenerere og redusere frigivelsen av SGPT i blodet.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Snakk med legen din om å ta interferon. Disse proteiner blir utskilt av kroppens vertsceller som svar på fremmedlegemer som virus, bakterier, tumorceller eller parasitter. Å ta disse medisinene utløser immunforsvarets forsvarsmekanismer i kroppen for å drepe fremmedlegemer.  
    
  • SGPT-verdien begynner å synke så snart infeksjonen er eliminert. Leverceller vil begynne å regenerere og regulere nivåene. Med de nye cellene kan SGPT ikke sive inn i blodet.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Tenk på å ta et urteprodukt. Livsstilmedisin parret med et urteprodukt kan bidra til å senke SGPT-nivåene. Snakk med legen din for å finne ut om dette kan være en trygg og passende behandling for deg. Egnede urter er følgende:  
    
  •   Melkdistel. Det forhindrer og reparerer leverskader forårsaket av giftige kjemikalier og skadelige stoffer. Den er tilgjengelig i forskjellige former fra 100 mg til 1000 mg. Den normale dosen for melketistel er 200 mg to til tre ganger daglig.  
  •  
  •   inositol. Det hjelper leveren i å splitte fett. Det kan være magesmerter og diaré. Inositol er tilgjengelig i 500 mg og 1000 mg. Du kan ta 500 mg tre ganger om dagen.
  •  
  •   burdock root. Den støtter rensing av leveren og forhindrer ytterligere skade. Det er tilgjengelig i form av 500 mg til 1000 mg. Du kan ta 500 mg tre ganger om dagen.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Vet hva målet SGPT er. Referanseverdiene varierer fra laboratoriet til laboratoriet, og resultatene avhenger av hvilken metode som brukes. De normale verdiene er innenfor angitte grenser. Den normale rammen for SGPT-verdiene er 10 til 40 internasjonale enheter per liter.  
    
  • Verdier kan være signifikant høyere i hepatitt (mer enn 15 ganger normal grense). For alvorlige forbrenninger, cirrose og obstruktiv gulsot, kan de økes kraftig (5 - 15 ganger). I tilfelle av pankreatitt, sjokk, infeksiøs glandulær feber og hjerteinfarkt, kan nivåene være litt forhøyet.
  •  
         
 14.  
           Les mer... (4)      
Helse populær: