Home \ helse
 

Kjenne et astmaanfall hos barn.

 

Astma er en sykdom hvor luftveiene er smale når overflaten deres blir betent og musklene rundt dem trekkes sammen. Sykdommen er preget av periodiske "angrep" - alvorlige anfall av forverrende symptomer, hvor personen har pustevansker. Hvis ikke behandles raskt, kan et astmaanfall utvikle seg og føre til alvorlig sykdom eller død. Det er derfor viktig å gjenkjenne et barns astmaangrep så snart som mulig.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Lytte til barnet  ,

    
   
 1.   1      Se etter omtale av pustevansker! Et eldre barn eller et barn med nyere astmaanfall kan fortelle deg direkte at det ikke kan "puste" eller har problemer med å puste.        
 2.  
 3.   2      Ta klager på brystsmerter på alvor! Et barn med et astmaanfall kan også rapportere brystsmerter eller en følelse av tetthet i brystet. Brystsmerter er vanlige under astmaanfall fordi luften i de smalte luftveiene er fanget og trykket på brystet kan stige.     
 4.  
 5.   3      Kjenn begrensningene til barn! Husk at et yngre barn eller et barn som aldri har hatt astmaanfall, kanskje ikke vet hvordan de skal artikulere pusten eller brystsmerter! Barnet kan få panikk og kan ikke tydelig beskrive symptomene. Det kan også gjøre generelle uttalelser om å føle seg merkelig eller syk. Ikke anta at barnet ikke har astmaangrep bare fordi det ikke rapporterer pust eller brystsmerter!               
 6.  
             

  Del 2      Ranger barnets pust  ,

    
   
 1.   1      Se etter akselerert pusting! En normal respiratorisk hastighet bør ikke overstige 20 puste per minutt. Hvis barnet puster raskere, kan det hende at det er vanskelig å puste.     
 2.  
 3.   2      Se om barnet gir ekstra problemer med å puste! Et barn som puster, bruker normalt membranen til å puste, men et barn som har et astmaanfall fortsetter å legge til muskler for å få mer luft. Du kan legge merke til at barnets livmorhals-, thorax- og bukemuskulatur virker hardere.  
    
  • Et barn som sliter med å puste, tar en skrå stilling, med armer som ligger på knærne eller et bord. Denne stillingen bidrar til å holde armene og skulderbladene på plass slik at musklene som normalt beveger armen til brystet, kan i stedet arbeide for å flytte brystet ut til armen. Hvis du merker denne holdningen, kan barnet bare ha et astmaanfall.
  •  
         
 4.  
 5.   3      Se etter tilbaketrekninger! Kontroller for synlig "tilbaketrekning" mellom og direkte under ribben når barnet puster - dette kalles tilbaketrekking. Det oppstår når musklene trekker seg hardt for å få luft, men luften beveger seg ikke raskt for å fylle rommet fordi luftveiene er blokkert.     
 6.  
 7.   4      Se etter flapping nesebor! Når et barn sliter med å puste, merker du ofte at neseborene flirter.  
    
  • Flutterende nesebor er et spesielt nyttig tegn på astmaanfall hos babyer og svært små barn, som kanskje ikke kan rapportere sine symptomer eller vedta bøyd holdning som er typisk for eldre barn.
  •  
         
 8.  
 9.   5      Lytt til gisp! Barn som har astmaangrep, gjør ofte en myk fløylende lyd med en vibrerende komponent når de puster. Denne pusten oppstår når luften blir tvunget gjennom de smale luftveiene.  
    
  • Du kan høre hvesende både under innånding og utånding, men vær oppmerksom på at du kanskje hører hvesenhet i lette anfall eller tidlig i mer alvorlige anfall bare når barnet utånder!
  •  
         
 10.  
 11.   6      Merk noe hoste! Hoste kan også indikere et astmaanfall. Dette skyldes at hoste øker trykket i luftveiene, tvinge de smalte luftveiene til å åpne og midlertidig tillate bedre luftstrøm.  
    
  • Vedvarende nattlig hoste er et vanlig symptom på mild astma i barndommen. Men hvis barnet gjentatte ganger hoster lenge, har det sannsynligvis et anfall.
  •  
         
 12.  
             

  Del 3      Vurder utseendet på barnet  ,

    
   
 1.   1      Gjett barnets generelle utseende! Barn som har astmaanfall ser ofte ut til å være svært syke. Hvis du ser på barnet og har den overveldende følelsen av at den kjemper eller "noe er galt," stol på det instinktet!     
 2.  
 3.   2      Sjekk etter blek og klam hud! Når barn har astmaanfall, jobber kroppen deres veldig hardt for å puste. Resultatet er at huden ser ut svett eller fuktig, men i stedet for å se skyllet og rosa som sporten har, kan det virke blek eller hvit. Dette skyldes at barnet ikke får nok luft og ikke får oksygenert blod i huden.     
 4.  
 5.   3      Kontroller for blåaktig, misfarget hud! Hvis du oppdager en blåaktig misfarging av huden, eller hvis leppene eller neglene blir blå, er barnets astmaanfall veldig dårlig. Den har alvorlig mangel på oksygen og trenger øyeblikkelig medisinsk hjelp.     
 6.  
             

  Del 4      Hjelp barnet  ,

    
   
 1.   1      Gi barnet medisin! Hvis barnet hadde tidligere anfall, har det antagelig foreskrevet astma medisiner. Hvis det er barnet ditt, må du umiddelbart administrere dette legemidlet!  
    
  • Hvis barnet ikke er sønn eller datter, kan du prøve å finne foreldre, skoleleder eller alle som kan gi medisin.
  •  
         
 2.  
 3.   2      Ring legen til barnet for milde symptomer! Hvis anfallet er mildt, men symptomene vedvarer etter at legemidlet er gitt, kontakt barnets faste barnelege! Han kunne gi barnet et legemiddel i praksis.     
 4.  
 5.   3      Gå til ER for mer alvorlige symptomer! Hvis alvorlige symptomer vedvarer etter at medisinen er gitt, eller hvis barnet er cyanotisk (har blå lepper eller negler), gå til ER så snart som mulig! Barnet trenger øyeblikkelig behandling for å unngå mulighet for hjerneskade eller død.  
    
  • Hvis du har astma medisin for barnet, kan du gi det til beredskapsrommet, men vent ikke for å se om det er alvorlige symptomer! Sikre barnets sikkerhet ved å søke omgående hjelp!
  •  
         
 6.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

      

        
Helse populær:
Bli kvitt nyrestein.

Bestem proteinbehovet.

Oppdag symptomer på hodeskader.

Slapp av.

Sov i dvale.

Ikke hoste om natten.

Vær mindre opphisset.

Heal en goiter.

Stopp hoste innen 5 minutter.

Bli kvitt akne på rett hud.

Dumme sår hals.

Overvinne tretthet.

Behandle en hovent leppe.

Miste vekt på lang sikt.

Unngå å spotte mellom menstruasjonssykluser.

Behandling av et astmaanfall.

Velg riktig kosttilskudd med tranebær.

Sov deg hvis du ikke kan.

Få billige Dentures.

Forklare en depresjon.

Tidlige varsels tegn på stress.