Home \ firma
 

feire Hanukka.

 

Selv om Hanukkah ofte kalles jødisk jul, er denne festivalen i virkeligheten en annen en helt. Hanukka er også kjent som den jødiske festivalen av lys, da festivalen fokuserer på å lette åtte Hanukkahlys på åtte festive dager. Hanukka er ikke en av de mest alvorlige festivaler i jødisk tradisjon, men det er fortsatt tradisjonelt feiret med visse mat og seremonier.

                 

Fremgangsmåte .

    
   
 1.            1      Finn ut om festivalen. Hanukka handler om Guds beskyttelse over israelittene og det mirakel som skjedde på den dagen. Festivalen feirer triumf av tro og tapperhet over militær makt da en gruppe israelitterte foreslo å bli jøder. På grunn av dødsstraff var de forbudt å studere hellige tekster og utføre mitzvahs. Deres hellige tempel ble ravished og de ble tvunget til å tilbe andre gud. Men en liten gruppe trofaste israelitter, kjent som makkabeerne, steg og beseiret inntrengerne, gjenvunnet templet og returnerte det til sin gud. Den evige flamme i templets store menorah måtte tennes. Men for den hellige olivenolje som skulle brenne i lampen, tok det åtte dager for å bli presset ut og renset. Jødene hadde bare en engangs rasjon av olje. De bestemte seg i deres tro for å lette flammen uansett. Og et stort mirakel skjedde. Oljekannet påfylles daglig, så det var nok de neste syv dagene til den nye oljen ble laget! Det er en misforståelse at oljen brant seg gjennom åtte dager. Denne versjonen er også nevnt av Josephus, den jødiske historikeren fra det første århundre. Siden da har Hanukkah blitt feiret i åtte dager for å minne om at menorene i templet brente i åtte dager. Hanukkas viktigste mirakel er imidlertid seieren til makkabeerne mot den mektigste hæren i verden.       
 2.  
 3.             2      Få en Chanukkia . Det viktigste du trenger for å feire Hanukkah er Chanukkia, også kalt Hanukkahlysekronen. Dette er en kandelabra med ni armer (noen ganger kalt "Menorah", selv om det faktisk betyr en syvforgrenet kandelabul). Du trenger også lys. Åtte av de ni grenene av Hanukka representerer de åtte nettene. Lyset i den siste (som stiger i høyden fra de andre, som vanligvis er høyere) kalles shamasch eller hjelper, med det lyser resten av lysene. Hanukka er vanligvis opplyst under eller kort etter solnedgang.  
    På den første natten lyser shamashen, en velsignelse blir snakket. Deretter lyser det første lyset. Plasser lysene fra høyre til venstre først.  
  • Lysene er satt opp fra høyre til venstre , men tennes fra venstre til høyre . Lyset som skal brenne først er alltid den siste satt opp. På samme måte er den som du lyser sist, den første som skal settes opp.
  •  På den andre natten lyser shamashen med to lys. Så fortsetter den til den åttende natten, der alle ni lysene brenner.  
  • Tradisjonelt er Hanukka satt opp i nærheten av et vindu slik at alle som går forbi, vil huske det mirakuløse Hanukkah. Noen familier som har sin Hanukka som står ved vinduet, legger lysene fra venstre til høyre for å vises fra høyre til venstre for personen som passerer.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Snakk velsignelsene mens du lyser på Hanukka (eller Menorah). Velsignelsene avslører hans respekt for Gud og de jødiske forfedrene.  
    
  • Si følgende velsignelser på den første Hanukkah-dagen: Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, asher kidshanu b'mitzvotav v'tzivanu, jeg hadde lyst på Hanukkah. Salig er du, Evig, vår Gud, verdens konge, som helliget oss ved dine bud og befalte oss å sette ild til Hanukka. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, hun er en av de aller beste, og har en god jobb. Salig er du, Evig, vår Gud, verdens konge, som gjorde underverk til våre fedre i disse dager på den tiden. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, shehekheyanu, v'kiyamanu vehegianu lazman hazeh. Lovet være du, Evig, vår Gud, verdens konge, som ga oss liv og bevaring og la oss oppleve denne gangen.
  •  
  • Si følgende velsignelser på alle påfølgende netter av Hanukkah mens du tenner lysene: Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, asher kidshanu b'mitzvotav v'tzivanu Jeg hadde liknende shel Hanukkah. Salig er du, Evig, vår Gud, verdens konge, som helliget oss ved dine bud og befalte oss å sette ild til Hanukka. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha'olam, hun er en av de aller beste, og har en god jobb. Salig er du, Evig, vår Gud, verdens konge, som gjorde underverk til våre fedre i disse dager på den tiden.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Spill Dreidel. Den firesidige spinning toppen, kalt Dreidel eller Sevivon , brukes til gambling med søtsaker eller nøtter. Spillerne får hver en like god candy, hvorav noen plasseres i en "pott" i midten. I sin tur blir alle toppene. Hver side av dreidel er forsynt med et brev som informerer spilleren om han må sette søtsaker i potten eller ta ut. Spillet er over så snart man har vunnet alle søtsaker, eller når alle har blitt nibbled (som vanligvis er tilfelle når små barn spiller).        
 8.  
 9.             5      Gi barn små gaver. Barn får små kontanter gaver ( Gelt ) hver Hanukkah natt. Chocolate taverner er også veldig populære under Hanukkah. Du kan også vurdere å gi hvert barn fem euro, som de da kan donere seg selv.  
    
  • Voksne mottar ofte også gaver. Selv om Hanukkah finner sted på juletid, er det ikke den "jødiske julen" som noen anser det.
  •  
  • Store Hanukkah gaver til voksne er vakre Hanukkah lys, en god olje eller kokebok for jødiske retter.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Spis retter som er kokt i olje. Hanukka ville ikke være det samme med den tradisjonelle latke- og appelsausen. Latke (potetpannekaker med løk, matzo mel og salt) er stekt i olje gyldenbrun og servert med eple saus (ofte med rømme). Den stekende oljen minner om undringen av etterfyllingsoljen. Små bakverk kalt Sufganiyot blir spist spesielt i Israel. Stekt mat i olje er et must til Hanukka!  
    I tillegg spiser og drikker mange mennesker meieriprodukter til Hanukkah. Dette minner om Judiths historie. Judith beskyttet sitt samfunn fra en syrisk general ved å gi ham litt salteost og vin. Da han ble bevisstløs tok hun sitt sverd og halshugget ham. Det er tradisjonen. Av denne grunn er ost latker og blondiner (den tynnere versjonen) svært populære under Hanukkah.  
         
 12.  
 13.             7      Øv deg Tikun Olam . Bruk feiringen til å spørre barna hva de tror på og snakke med dem om hva det betyr å stå opp for deres tro. Finn sammen grunner til fri tale og religiøs valgfrihet. Hjelp dem til å forkynne denne meldingen, selv år etter Hanukkas mirakel. Fordi over alt, er Hanukka handler om israelitternes historie, som kjempet for religionsfrihet!                  
 14.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

      

                  
Firma populær:
Organiser et bryllupsdrink.

Kutte en bryllupskake.

Å være mester for seremonier av et bryllup.

Sett lykke til bursdagen din.

Dress opp som en zombie.

Den rette bryllupsgardinet.

Pakke en gave i en pose.

Lag en påskkurv.

Klær passende for bryllup.

Blås ut et hardkokt egg.

Si en bryllupsskål.

Kjøp en julegave til din kvinnelige forelskelse.

Start en goblinjakt.

Feire en grønn jul.

Bli en god seremester.

Organiser en julefest.

Kast avskjedsfest.

Cinco De Mayo feirer.

Lagre på bryllupsfesten.

Kutte en bryllupskake.

Kjole for en øvelsesmiddag til et bryllup.