Home \ ferie
 

Finne den sanne nord.

 

Visste du at de fleste kompasser ikke peker på nordpolen? Det stemmer! De fleste kompasser peker på Magnetic North Pole , som er et sted i Arktis som ligger i nærheten av Nordpolen, men er ikke akkurat der. I hverdagen er dette for det meste ignorert, men hvis du må bli seriøs i naturen, kan dette avviket føre til problemer. Heldigvis finnes det flere måter å finne ekte nord (retningen til Nordpolen) - alt fra moderne datamaskiner til den gode gamle solen, månen og stjernene.

               

Fremgangsmåte .

    

    1      Angi kompassavviket  ,

    
   
 1.            1      Finn ditt lokale avvik ved NGDC. Dette er National Geophysical Data Center i USA. Det som gjør avviket mellom den sanne nord og den magnetiske nordpolen som er så vanskelig for navigatører, er at effekten på kompasser kan forandre seg gjennom årene. Denne effekten kalles deklinering, eller avvik, og dens årsak er jordens svingende magnetfelt. Etter hvert som magnetfeltet beveger seg, endres kompassets avvik fra den sanne norden tilsvarende. For å finjustere kompasset ditt, trenger du de mest oppdaterte dataene på plasseringen av Magnetic North Pole i forhold til posisjonen din.  
    
  • Heldigvis har National Geophysical Data Center (NGDC) alltid de nyeste dataene om globale avvik. På NGDCs nettside kan du angi posisjonen din for å få de siste avviksverdiene for ditt område.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Alternativt kan du finne din forkortelse på et kart. Noen fysiske kart inneholder deklinasjonsinformasjon i kartområdet. Topografiske kart inneholder denne informasjonen, men også andre karttyper. Hvis du vil navigere med kart og kompass, kan du se på kartlegenden for å se om det finnes nøyaktige deklinasjonsverdier.  
    
  • Merk at deklinasjonen endres over tid, slik at gamle kart ikke lenger kan korrigeres. For de nyeste dataene, bør du få det nyeste kartet på markedet.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Finn den magnetiske norden med kompasset ditt. Hvis du vet hvor mange graderavvik fra sann nord som kompasset ditt indikerer, er det ikke vanskelig å beregne uoverensstemmelsen. Start med å finne den magnetiske norden. Hold kompassen flatt og nivå foran deg. Hvis kompasset ditt har en nordmarkør eller retningsfinder (vanligvis en tynn rød pil), pek den fremover. Se bevegelsen til kompassnålen. Når nålen slutter å bevege seg, merk den retningen den peker på. Dette er nord-sør-aksen.  
    
  • De fleste moderne kompasser har en nål som er halvrød og halvhvitt. I dette tilfellet er den røde enden enden som peker mot nord.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Roter orienteringspilen slik at den peker mot forsiden. Hvis du navigerer med kompasset, vil du normalt rotere skalaen slik at retningen du kommer til, ligger rett foran deg, i tråd med pilespissen. I dette tilfellet, som vi vil gå rett nordover, vil vi snu skalaen slik at "N" (og den brede pilen nedenfor) ligger rett foran oss.  
    
  • Merk at dette er den magnetiske nordpolen, ikke den sanne nord; vi må fortsatt stoppe deklinasjonen.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Angi deklinasjonen. Roter kroppen din til kompassnålen er i tråd med retningsnålen på skalkanten (og retningsindikatoren også). Du står da i retning av den magnetiske nordpolen. For å finne den sanne nordpolen må du dreie skalaen med beløpet som tilsvarer graden av avvik. De fleste kompasser har uteksaminert karakterer på skalaen for å hjelpe deg med å justere. Deretter må du justere nålen og retningspilen igjen ved å snu kroppen din. Da bør du se i retning av den sanne nordpolen!  
    
  • For eksempel, hvis du har en grad av avvik på 14 grader for posisjonen din, så hvis vi fant den magnetiske nordpolen, ville vi vri kantkanten med klokken 14 (med urviseren). Da vi skulle svinge til venstre (det er vest) for å stille opp nålen med orienteringspilen for å finne den sanne nordpolen (14 vest for den magnetiske nordpolen).
  •  
                   
 10.  
             

    2      Finn den sanne nord uten kompass  ,

     På den nordlige halvkule  
   
 1.             1      Bruk bevegelsen av solen. Hvis du ikke har kompass, ikke bekymre deg, er det fortsatt mulig å finne det sanne Nord bare ved å bruke den naturlige resultattavlen. For eksempel stiger solen alltid i øst og under i vest. Med denne informasjonen kan du bestemme om nord. Umiddelbart etter soloppgang må du ha sola på høyre side, så ser du nordover. Omvendt, før solnedgang, skal det skinne på venstre side, og så ser du nord igjen. Ved middagstid er solen i sin tone, bare sør, så snu og se nordover.  
    
  • En annen måte å nøyaktig bestemme "Nord" på er å bruke en tryllestav som en slags sollys. Sett en pinne i bakken og merk spissen av skyggen på bakken. Vent 15 minutter, og merk deretter den nye plasseringen av skyggetoppen. Plasser venstre fot på den første markøren og rett på den andre. Du vil da - mer eller mindre - se til den sanne nord, uavhengig av den lokale deklinasjonen.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Bruk en analog klokke. Et praktisk triks for å finne den sanne nord er å bruke hendene på en ikke-digital klokke. Først fjerner du klokken og holder den i hånden, med timen hånden peker fremover. Vri kroppen din slik at timens hånd peker mot solen. Deretter finner du biseksjonslinjen mellom timehånden og klokken 12 på klokken. Dette vil vise nord-sør-aksen.  
    
  • For eksempel: si det er klokka 4 på ettermiddagen. Bøydelinjen mellom kl. 12.00 og kl. 04.00 er klokken 14.00. Så hvis vi peker på timen i solen, vil nord-sør-aksen være en kvart sving til venstre. Siden det er ettermiddag og solen ligger i vest, kan vi anta at Norden ligger bak oss hvis vi justerer oss etter 2:00.
  •  
  • Ikke glem å balansere sommer / vintertid! Hvis klokken er satt til sommertid, bruk "1" på rattet i stedet for "12"! Bortsett fra det, fortsett nøyaktig som beskrevet.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Se etter ledetråder i naturen. Visse naturlige organismer (spesielt planter og trær) kan gi deg ledetråder om hvilken retning som er nord. Men for å være klar, er disse reglene veldig generelt og vil ikke alltid fungere! Så bør du, hvis det er mulig, alltid foretrekke de andre metodene. Her er noen eksempler på hva du kan se etter:  
    
  • Mose: Kan være tykkere på sørsiden av trærne da mer sollys skinner der.
  •  
  • Trær: Barken kan være dullere på nordsiden og grener høyere på himmelen, da det er mindre sollys der.
  •  
  • Myrer: Myrer har en tendens til å bygge sine bakker på sørsiden av naturlige formasjoner hvor solen kan skinne og det er varmere.
  •  
  • Snø: Snø kan tine raskere på sørsiden av trær eller steiner der mer sollys skinner.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Bruk Polaris, Nordstjernen. Det er overraskende enkelt å finne Nord hvis du bare vet hva du skal se etter. Polaris (også kalt Polarstern eller North Star) er nesten nøyaktig i tråd med Jordens nordpole. Hvis du finner denne stjernen, vet du ganske bra hvor nord er. Det finnes flere måter å finne North Star, men det enkleste er å bruke konstellasjonen til den store bilen. De to stjernene på slutten av "skje" -delen av konstellasjonen peker direkte på stangstjernen.  
    Dessverre kan Polarstern ikke ses fra den sørlige halvkule, så metoden fungerer bare nord for ekvator.    
         
 8.  
 9.             5      Bruk månen. På samme måte som solen, beveger månen øst-vest over himmelen. Dette betyr at du kan bruke månen om natten for å orientere deg og finne nord. Tidlig om kvelden holder du månen til høyre, sent på kvelden til venstre. Når månen er på høyeste punkt, er det sør. Så snu deg og du ser nordover.  
    
  • Hvis månen er en halvmåne, kan du også tegne en imaginær linje gjennom de to hornene for å finne sør, så snu og se nordover. Dette fungerer best når månen er høy på himmelen.
  •  
         
 10.  
  På den sørlige halvkule  
   
 1.             1      Bruk bevegelsen av solen. Siden sollyset, månen og stjernene treffer den sørlige halvkule i en annen vinkel enn på den nordlige halvkule, er prosessen med å finne den nord litt annerledes sør for ekvator. Solen er fortsatt der, som før, i øst og under i vest, men på sørhalvkulen er det middag i nord og ikke i sør.  
    
  • Dette betyr at du fortsatt skal ha sola på høyre side og solnedgang på venstre side for å se nordover, men på middagstid, når solen er i midten, ser du rett nordover ,
  •  
         
 2.  
 3.             2      Bruk en analog klokke. Siden solen gjør en nordlig bue (og ikke en sørlig, som på den nordlige halvkule), er retningene på den sørlige halvkule nesten nøyaktig motsatt, som i nord. Pek på klokken 12 på sola, bestem biseksjonslinjen mellom "12" og timehånden, og du har funnet nord-sør-aksen.  
    
  • For eksempel: si det er klokka 6 på ettermiddagen. Bøydelinjen mellom kl. 12.00 og kl. 06.00 er 3:00. Siden det er ettermiddag og solen setter i vest, vil "3" peke omtrent nordover.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Bruk Sørkorset om natten. Den sørlige halvkule har ingen stjerne, som Polarstern i nord, noe som gjør det enkelt å navigere. Den beste ekvivalenten er sydkorset som sirkulerer rundt den himmelske polspolen. For å finne sør, finn sørkorset og tegne en linje direkte ned til horisonten. Dette vil være om sør, så snu og se nordover.  
    
  • Den enkleste måten å finne Sørkorset er å finne pekerne; To lyse stjerner i den sørlige himmelen peker rett på den. Disse pekene finnes i den hvite, ujevnlige delen av Melkeveien, som ofte er synlig når det er lite lys eller lett forurensning.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Bruk månen. Selv på den sørlige halvkule flytter månen fra øst til vest, akkurat som solen. På høyeste punkt på himmelen er det i nord, ikke i sør. Dette betyr at den retningen som tvers av halvmåne angir når du tegner en linje som beskrevet ovenfor, vil peke nordover, ikke sør.        
 8.  
        
Ferie populær:
Bestill et fly.

Utvandrer til Canada.

Sove på flyplassen.

Ha det gøy i et hotellrom.

Oppdag gift eik.

Uttal Nevada.

Dressing i Italia.

Overlev en flyulykke.

Går etter et minimalistisk telt.

Reise gratis.

Lag et vannfilter.

Pakke en strandpose.

Japansk statsborger blir.

Inviter venner til Lyft.

Lag en hengekøye.

Gjør rett når du faller av et cruiseskip.

Lys et bål.

Bruk TripIt.

Planleggingsturer.

Kontroller flyreservasjoner.

Reiser gjennom Europa.