Home \ ferie
 

Finn nord uten kompass.

 

I hvilken retning er nord? Uansett om du er tapt i skogen eller du vil sette opp en sol i hagen din, må du nå og da finne veien nord og sjansen er at du ikke vil ha et kompass ved hånden. Og dessuten, selv om du har kompass, vil det peke på Magnetic North Pole, som kan avvike fra det sanne Nord, avhengig av hvor du er i verden. Hva å gjøre da? Les denne artikkelen, så finner du noen metoder for å finne den sanne nord.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Skyggetipsmetoden  ,

    
   
 1.            1      Sett en pinne vertikalt i bakken slik at du kan se skyggen. Alternativt kan du også bruke skyggen av en stasjonær gjenstand. Nesten alt er egnet for dette, men jo større objektet er, desto lettere blir det å se skyggenes bevegelse, og jo tynnere spissen av objektet, desto mer nøyaktig måles det. Pass på at skyggen faller på en flat overflate.        
 2.  
 3.             2      Merk skyggenes tip med en liten gjenstand, som en pebble, eller skrap et merke i bakken. Gjør så lite et merke som mulig på skyggespissen, men ikke så liten at du ikke kan finne den senere.       
 4.  
 5.             3      Vent 10-15 minutter. Skyggen vil vandre i en kurve fra vest til øst.       
 6.  
 7.             4      Marker skyggetipsens posisjon med en annen liten gjenstand eller med en ripe. Dette er sannsynligvis bare kort vei unna.       
 8.  
 9.             5      Tegn en rett linje på bakken mellom de to merkene. Dette er en omtrentlig øst-vest-linje.       
 10.  
 11.             6      Plasser deg selv på linjen, med den første markøren (vest) til venstre og den andre (øst) til høyre. Du ser nordover inn i det sanne Nord, uansett hvor du er i verden. Illustrasjonen viser deg solen og merket ved punkt 1 og hva som skjer i punkt 2. Ved punkt 2 viser hun deg hva som skjer for trinn 4. Denne metoden er basert på solens bevegelse fra øst til vest.                 
 12.  
             

    2      Stjernene bruker: Nordlige halvkule  ,

    
   
 1.             1      Finn den nordlige stjernen (Polaris) i nattehimmelen Nordstjernen - eller Polarsternen - er den siste stjernen på trekkstangen til Lilleveien. Hvis du ikke finner denne stjernekonstellasjonen, prøv å finne Big Dipper. De to laveste stjernene i stjernekilden til Big Dipper (de ytre stjernene, på bilen) danner en rett linje som peker mot Polarsternen. Du kan også prøve å finne konstellasjonen Cassiopeia, som alltid er overfor Big Dipper. Nordstjernen er da i midten mellom den sentrale stjernen i Big Dipper og Cassiopeia konstellasjonen (se bildet).       
 2.  
 3.             2      Tegn en imaginær linje fra nordstjernen til bakken. Denne retningen er den sanne nord. Finn en fremtredende gjenstand i landskapet i denne retningen, så kan du bruke dette som et landemerke.       
 4.  
             

    3      Stjernene bruker: Den sørlige halvkule  ,

    
   
 1.             1      Finn sørkorset På den nordlige halvkule er nordstjernen ikke synlig og ingen stjernesteder sør eller nord, men du kan bruke Sørkorset til å orientere deg selv av stjernene. Sørkorset er dannet av 5 stjerner, og de fire lyseste stjernene danner et kryss som er litt vinklet på den ene siden.       
 2.  
 3.             2      Finn de to stjernene som danner korsets lengre akse. Disse stjernene danner en linje som peker på et imaginært punkt i himmelen over Sørpolen. Utvid linjen mellom de to stjernene ned til fem ganger lengden på linjen for å finne det punktet.       
 4.  
 5.             3      Tegn en imaginær linje fra dette punktet til bakken og finn et objekt i landskapet der du kan orientere deg. Siden dette er den sanne sør, er norden rett overfor (bak deg, hvis du ser på sørpunktet).       
 6.  
             

    4      Bruk stjernene: Ekvator  ,

    
   
 1.             1      Orion-konstellasjonen kan ses fra begge halvkule, avhengig av sesong. Det er på ekvator hele året.       
 2.  
 3.             2      Se etter Orion Belt. Orion har flere karakteristiske stjerner. Beltet (3 stjerner på rad) går fra øst til vest. Se etter denne linjen, den har et "sverd" festet til det.       
 4.  
 5.             3      Tegn en linje fra sverdet gjennom midten av beltet. Dette er den generelle retningen nord.       
 6.  
 7.             4      Orion ligger over ekvator: beltet stiger til øst og under vest.       
 8.  
             

    5      Alternativ metode for skyggetips for større nøyaktighet  ,

    
   
 1.             1      Legg en pinne så vertikalt som mulig i bakken og merk skyggetoppen som beskrevet ovenfor. For denne metoden må du sette den første markøren om morgenen, minst en time før middagstid.       
 2.  
 3.             2      Finn et objekt eller ta en streng så lenge skyggen.        
 4.  
 5.             3      Ta ytterligere skyggelengdemål hver 10-20 minutter. Skyggen blir kortere før middagstid og vokser igjen etter middagstid.       
 6.  
 7.             4      Mål skyggelengden mens du vokser. Bruk strengen eller objektet ditt, med lengden på skyggen fra det første målepunktet. Hvis skyggen er nøyaktig samme lengde igjen, merk det stedet.       
 8.  
 9.             5      Tegn som ovenfor, igjen en linje som forbinder begge punktene. Det er din øst-vestlinje, og hvis du står på den, med den første markøren til venstre og den andre markøren til høyre, ser du akkurat nordover.       
 10.  
             

    6      Klokke Metode: Nordlige halvkule  ,

    
   
 1.             1      Finn et armbåndsur med analog display (time og minutt hender) satt riktig. Plasser den på en flat overflate, f.eks. Bakken, eller hold den horisontalt i hånden.       
 2.  
 3.             2      Pek timens hånd til solen.        
 4.  
 5.             3      Halv vinkelen mellom timehånden og 12 på klokken. Midt i vinkelen mellom timehånden og tallet 12 er nord-sør-linjen. Hvis du ikke vet hvor nord og sør er, husk at uansett hvor du er, setter solen alltid i øst og setter i vest. På den nordlige halvkule er solen kl 12.00 i sør. Hvis klokken din er satt til sommertid, bruk vinkelen mellom timehånden og nummeret 1 på klokken.       
 6.  
             

    7      Klokke Metode: Den sørlige halvkule  ,

    
   
 1.             1      Bruk et klokke som beskrevet ovenfor og pek 12 på sola. Hvis klokken er satt til sommertid, peker 1 på solen.       
 2.  
 3.             2      Halv vinkelen mellom 12-cifret siffer (eller 1, i sommertid) og timehånden for å finne nord-sør-linjen. Hvis du ikke vet hvor nord og sør er, husk at uansett hvor du er, setter solen alltid i øst og setter i vest. På den sørlige halvkule er solen kl 12.00 i nord.       
 4.  
             

    8      Estimere Solens Sti  ,

    
   
 1.             1      Forstå hvordan solen beveger seg. Solen stiger alltid i øst og i vest. I mellomtiden vil solen hoppe på vei, sprette sør hvis du er på den nordlige halvkule, eller buen nord hvis du er på den sørlige halvkule (alltid på vei til ekvator). Dette betyr at tidlig om morgenen (like etter soloppgang) er solen i øst, og om kvelden (ved solnedgang) er det i vest. 
    
  • Solens sti varierer, avhengig av sesong, spesielt hvis du er lengre fra ekvator. Om sommeren vil soloppgang og solnedgang være lengre unna ekvator (mer nord på nordlig halvkule og mer sør på sørlige halvkule), mens om vinteren er det nærmere ekvator. Bare på våren og høstens dag stiger solen til øst og vest.
  •  
  • Som en forholdsregel bør du gjøre deg kjent med solens gang i området du vil reise til, så du vet hva du trenger å vite i en nødsituasjon. Et nyttig og gratis verktøy er tilgjengelig på Internett: http://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php. Lær spesielt formen på stien under solstilen og tidspunktet for soloppgang og solnedgang for disse stiene. Å vite dette kan hjelpe deg å estimere banen for hver dag.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Finn nord basert på solens retning. Hvis du finner solen om morgenen i øst, vil norden være omtrent en kvart omdreining mot klokka (hvis du ser solen om morgenen, sving til venstre). Når solen er i vest, er nord omtrent en kvart sving medurs. Når solen er kl 12.00 i sør, er nord akkurat i motsatt retning. 
    
  • Ved middagstid (avhengig av sommertid og posisjon i en tidssone), vil solen alltid stå overfor sør på den nordlige halvkule og alltid nord på den sørlige halvkule.
  •  
         
 4.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  
Ferie populær:
Oppdag gift eik.

Ring nødnummer.

Bruk Inneboksens innboksen på sofaen surfing.

Pak ryggsekken riktig for en vandretur.

Lev på gaten.

New York City Subway Drive.

Pakke hjemmefra i en uke.

Kontakt Qatar Airways.

Kjører riktig i Dubai.

Pakke for en tur til New York City.

Pakke klær i kofferten.

Hos en pjokk under en flytur.

Rengjør og polsk muslinger.

Pakke som en tenåringspike for en flytur.

Grab bras.

Unngå å bli angrepet på gaten.

Monter Survival Kit.

Wrap bukser.

Forbered deg på en strandtur.

Sove på flyplassen.

Tips riktig til bartendere i USA.