Home \ ferie
 

Bygg et kuppeltelt.

 

Det er viktig at du vet hvordan du setter opp teltet ditt før du lander i mørket et sted i skogen, og prøv det for første gang. Heldigvis er kuppeltelt enklere å sette opp enn noen gang før. Bærbar, komfortabel og enkel, et kuppeltelt er en fin måte å stilig leir på. Lær hvordan du finner et passende sted å leir, sett opp teltet og hvordan du skal ta vare på det.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Finn en god jobb  ,

    
   
 1.            1      Finn et passende sted å leiren. Enten du er camping i hagen eller i villmarken, må du finne et sted å leir komfortabelt og trygt. Det er noen faktorer å vurdere, men først bør du være sikker på at det er lovlig å legge et telt på stedet du har valgt. 
    
  • Hvis du er i nasjonalpark eller naturreservat, sørg for at du setter opp teltet på en offisiell campingplass. Disse har ofte tall på metallskilt og er utstyrt med bord og benker, en brannkasse og noen ganger til og med drikkevann.
  •  
  • Hvis du vil campe vekk fra sivilisasjonen, følg parkens regler eller reserver. Ulike parker har forskjellige arrangementer, f.eks. diktere hvor nær du kan til vannet eller hvor nær du kan til en tursti.
  •  
  • Uansett hvor du går på camping, må du sørge for at du ikke leir på en privat eiendom og blir vekket midt om natten av en sint grunneier. Lei aldri hvor det ikke er tillatt.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Finn et flatt sted for teltet ditt. Hvis du har funnet et sted å bo, finn det rette stedet for teltet ditt. Det er flere faktorer å vurdere og den første faktoren bør være din komfort. Det er vanskelig å sove på en skråning, så finn et grunt, busket sted å bygge teltet. 
    
  • Finn et høyere sted hvis det er mulig. Når det regner, vil du ikke være på det laveste punktet i midten av dalen der vannet strømmer. Av denne grunn er det også en god ide å unngå tørre elv-senger, små huler og hulrom i jorda. Du vil absolutt ikke våkne opp i en pølse.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Søk ly fra sol og skygge. Ideelt sett bør et telt plasseres i skyggen om morgenen, spesielt når det er varmt. Og selv om et kuppeltelt er vindstall, bør du likevel finne et skjermet sted. Spesielt hvis du går og går telt alene, vil du ikke komme tilbake og finne et campingplass uten telt! Å sette opp et telt på vestsiden av en høyde eller en trelinje er det beste stedet å tilbringe en komfortabel kveld i teltet og nyte en kul morgen. 
    
  • Telt aldri under trær, Når det regner eller regner, kan det være fristende å tro at å sette teltet under et tre ville være et trygt sted. Dessverre risikerer du å bli rammet av lyn eller andre farer. Et telt vil ikke stoppe en fallende gren hvis noe sånt skjer. Så hold deg borte fra slike farer.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Sett opp teltet ditt fra brannen. Ideelt sett bør du sette opp teltet mot vindretningen fra brannen. Pass på at den er langt nok unna, slik at ingen gnister kan nå teltet ditt. 
    
  • Det er også smart å sette opp teltet mot vinden, bort fra toaletter, hvis du vil leir lengre.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Fjern smuss og rusk fra campingplassen din. Når du har funnet det ideelle stedet, kan du bruke noen få minutter på å fjerne bergarter, kvister og andre forstyrrende gjenstander fra campingplassen din. Når teltet ditt er satt opp, er det for sent å fjerne forstyrrende steiner som presser deg i ryggen mens du sover. Så gjør det først, og du vil sove mye mer komfortabelt. 
    
  • Hvis det er mulig, se etter steder der det er mange furu nåler som ligger rundt i et område med furutrær. Pine nåler kan være utmerket, myke, naturlige madrasser å sove på.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Bygg kuppelen  ,

    
   
 1.             1      Legg ut oversikten. De fleste telt har ikke separate presenninger, men det er vanlig og en god ide å bruke en ekstra plast- eller vinyl presenning for å bygge en fuktighetsbarriere mellom bakken og teltet. Det er ikke helt nødvendig, men det anbefales at du bruker et bakdeksel for å hindre fuktighet i å komme inn i teltet fra under. Hvis det regner, vil du være glad hvis du har tatt presenningen.  
    
  • Brett presenningen i form av teltet, men litt mindre. Hvis det regner, vil du ikke ha hjørnene å kikke ut fra under teltet. Ikke vær redd, hvis det ikke er helt perfekt, kan du fremdeles skyve utragende hjørner under teltet etter at du har satt den opp.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Legg alle teltdelene på presenningen. Se på alle teltens komponenter, se om alt er der og intakt. Du vil ikke kunne telle teltet hvis en av polene mangler eller knuses, så sørg for alt er på plass og ingenting er skadet. Hvert telt er konstruert litt annerledes, avhengig av størrelse, stil og merke. Men alle komponenter i moderne kuppeltelt er svært like. Du finner følgende deler: 
    
  • Selve teltet, som er laget av vinyl, plast eller annet materiale, med glidelåsåpning og sløyfer der teltstolpene settes.
  •  
  • Det ytre teltet, som er lik i størrelse og form til teltet, men uten glidelåsåpninger og støtter for teltstolpene. Dette brukes til å sikre teltet og, om nødvendig, gi beskyttelse mot regn.
  •  
  • Teltstolper, som vanligvis er forbundet med gummistropper, slik at de matchende stengene holdes sammen. For eldre telt kan dette ikke være tilfelle, da stengene må skrues sammen. Du vil se minst to og opptil fem eller seks forskjellige poler, som består av segmenter og gir poler flere meter lang. Du bør ikke trenge verktøy for å sette teltstolpene sammen.  
  •  
  • Pinner (metallkroker) bør være der for å forankre teltet med små sløyfer på grunnen i bakken, for både teltet og ytterteltet. Det bør være mellom fire og ti pinner. Du vil kanskje pakke en liten hammer for å slå den i bakken.
  •  
  • Gummi ledninger kan også være inkludert for å feste teltet til stolpene eller å fikse teltet til pinnene. Hvert telt vil være annerledes.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Koble teltstolpene. Samlet eller boltet sammen, bør teltstolpene være to til tre meter lange. Alle teltstolper er satt sammen litt annerledes, men moderne telt har vanligvis gummierledninger i polene som lar deg enkelt sette dem sammen. Hvis du legger dem sammen, legg dem flatt på gulvet.       
 6.  
 7.             4      Skyv polene gjennom teltens løkker. Legg teltet flatt på tarpen og deretter teltstolpene på tvers av den. Den høyre polen skal være på rett sted. De fleste enkle teltene vil ha to lange stenger som gir et "X" mønster som de blir trukket gjennom løkkene. Hvis du er sikker på at polene er riktig justert, skyv polen gjennom løkkene og la den ligge flatt på bakken. Skyv begge stengene gjennom løkkene. 
    
  • Andre telt kan ha stenger av forskjellige lengder, da må du bruke sunn fornuft for å se hva som passer til hvor - eller les monteringsanvisningen. Dette kan være den vanskeligste delen av å bygge telt hvis du ikke har instruksjoner, men prøv det og hold teltet opp for å se formen og se hvilken pol der hvor du skal.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Løft teltet. Slip teltstolpene i øyelokkene på hvert hjørne av teltet, løft teltet og det skal sakte ta form. Barene skal bøyes forsiktig til den stopper. Det er vanligvis lettere hvis du har hjelp med noen som står overfor deg og bøyer polene i tandem for å sette opp teltet. 
    
  • Når polene er oppreist, rist teltet lett slik at det tar form. Igjen er alle kuppelteltene litt forskjellige.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Fest teltet til bakken. Det skal være små vinylløkker eller grommets på hvert hjørne og midt på teltens sider som lar deg feste teltet til gulvet. Skyv pinnene gjennom og deretter inn i bakken for å sikre teltet. 
    
  • Hvis du legger deg i et telt med en gang, trenger du ikke nødvendigvis å fikse det til bakken, spesielt hvis du er på et skjermet sted, eller det er ikke blått. Men hvis du vil gå eller gå ut igjen, er det svært viktig å fikse teltet på bakken slik at det ikke kan blåses bort.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Bygg det ytre teltet. Kast flyet over teltet og fest det. I enkelte telt er det ytre telt festet til polene med velcrofester, men i andre telt er det festet til pinnene i bakken med gummistropper og strukket litt. 
    
  • Noen mennesker bruker ikke det ytre teltet. Hvis du er sikker på at den ikke vil regne så kan du legge den ut. Noen ytre telt blokkerer utsikten gjennom teltvinduene, så du kan utelate det. Men det er tryggere hvis du bidrar til å bygge den.
  •  
  • Når du har satt opp teltet, bretter du opp kanten på bakken og skyver den under teltet slik at de er ute av veien. Hvis du lar dem skille seg ut, kan vann samles under teltet når det regner, så sørg for at ingenting stikker ut.
  •  
         
 14.  
             

  Del 3      Pak teltet  ,

    
   
 1.             1      La teltet tørke. Etter bruk av teltet, la teltet tørke godt i solen før du pakker det, forutsatt at solen skinner, så unngår du muggdannelse i teltet. Ta av det ytre teltet, trekk pinnene ut av bakken og få alt ut av teltet. Rist det forsiktig slik at luften kan unnslippe.       
 2.  
 3.             2      Rul opp teltet og ytre teltet. Aldri brett et telt, for eksempel en skjorte eller et flagg. For å unngå rynker i teltet, rull det opp eller legg det i posen eller teltposen. Dette vil bidra til å holde teltet intakt og vanntett - dette er et viktig forsiktighetsmål for å forlenge levetiden. Sett teltet og flysheet i posen før du prøver noe annet.       
 4.  
 5.             3      Sett inn stengene og pinnene. Etter å ha telt opp teltet, skyv polene og pinnene inn på siden. Pass på at metallet ikke blir tatt i teltet og rive det. Noen ganger har polene og pinnene sine egne lommer eller poser for å studere dem pent.       
 6.  
 7.             4      Ventil teltet om nødvendig. Du bør regelmessig få teltet ut av lommen og ventilere det, spesielt hvis det er vått. Hvis du ikke ofte går på camping, er det viktig å ventilere teltet i mellom, slik at du ikke har et muggentelt på et år. La det tørke i solen når det er en solrik dag.       
 8.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

             
Ferie populær:
Spar penger på ferie.

Beregn en valutakurs.

Skriv en referanse til sofa surfing.

Klargjør riktig i Miami.

Flytt til Florida.

Si hallo på vietnamesisk.

Legg igjen en anmeldelse på Airbnb.

Forny et amerikansk pass.

Endre penger.

Organiser verdenstur.

Grab bras.

Som tenåring, overlev en lang ferie tur i bilen.

Pakke posene dine.

Forbered deg på en langturflyging.

Les tidevannstabeller riktig.

Urinere på en reise.

Tippe en drosjesjåfør.

Oppgradert til første klasse.

Ta en ferie tur med bil.

Klargjør riktig i Miami.

Lett å pakke.