Home \ dyr
 

Kunstig befruktning av kyr og kvier.

 

Kunstig inseminasjon tar andreplass i de vanligste inseminasjonspraksis i husdyr. Det er faktisk det eneste alternativet til den naturlige reproduksjonen av husdyr med mannlige og kvinnelige dyr. Kunstig befruktning er mer utbredt i oppdrett av melkefe, enn i avl av oksekjøtt. Kunstig befruktning blir viktig når det gjelder avl av oksekjøtt i besetninger gjennom forbedret tilgang og markedsføring av de beste og mest hensiktsmessige oksene. Kunstig inseminering for å oppnå en høyere suksessrate i storfeavling hvor en tyr ikke er lønnsom eller ønsket for besetningen, er av stor betydning.

 

Følgende trinn er organisert i en faktisk, oppdelt artikkel om emner relatert til kunstig inseminering. Besøk et markedsføringsfirma som Semex, Genex, Select Sires eller et annet selskap som selger frøene til okser. Finn ut om de tilbyr IVF-sertifiserte treningsprogrammer eller sertifisert gjødselteknikerutdanning for å delta i å lære mer om IVF. Dette er veldig nyttig hvis du ikke har en oks for å avle med.

 

Vær også oppmerksom på å engasjere en sertifisert kunstig insemineringstekniker for å inseminere kyrene dine. Det er bedre å jobbe med disse menneskene enn å trene deg selv.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Følg de kvinnelige dyrene og kjør dem deretter inn i stallet  ,

    
   
 1.            1      Se på kyr eller kvier for tegn på østrusfase. Hunnene blir fervent hver 21. dag. Fasen varer 24 timer.  
    
  • Undersøk denne artikkelen: "Vet når en ku eller en kvig er i varme" for å gjenkjenne de fysiologiske og psykiske tegnene på rutting.  
     
   • De fleste ruteperioder begynner eller slutter ved daggry eller skumring.
   •  
    
  •  
         
 2.  
 3.             2      Kvinner bør være kunstig inseminert 12 timer etter riving. I løpet av denne perioden sender kvinner en egg i egglederen for å avvente inseminering av en tyr.        
 4.  
 5.             3      Med ro og riktig håndteringsøvelse, kjører du kvier eller kyr inn i arbeidsbanen med den bevegelige gitterkassen (et gryte med et hodegitter er tilstrekkelig). Lås den første kua i rutenettet. Når de andre kyrene er bak deg, sørg for at de holder seg bak et annet rutenett slik at de ikke kan knuse deg når de panikker fremover. Hvis du har en boks med bevegelige vegger og en undersøkelsesbur, bruk den til å utføre kunstig befruktning. Noen stall er satt opp slik at hver ku står i et stativ ved siden av en annen ku. Dette er veldig passende for teknikeren som utfører kunstig inseminering ved håndtering av mer enn 50 kuer per dag.  
    
  • Hvis du trenger å utføre kunstig inseminering ute, er det best å gjøre det på en solrik, varm dag i stedet for en vind eller stormfull dag. Hvis du har et anlegg i et skur eller en stall, er det mye bedre.
  •  
                   
 6.  
             

    2      Forberedelser før befruktning  ,

    
   
 1.             1      Forbered varmt vann ved en temperatur mellom 34 ° C og 35 ° C i en termosflaske. Bruk et termometer for nøyaktig måling.        
 2.  
 3.             2      Identifiser boksen med frøet du trenger. En oversikt over boksen som gir informasjon om oksen og dens plassering unngår unødvendige søk.        
 4.  
 5.             3      Ta kanen fra sin posisjon midt i transportboksen. Løft kanen med akselen akkurat nok til å fjerne ønsket kanyle med frøet. Hold aldri toppen av bokser eller kanyler høyere enn frostlinjen eller 5 til 7 cm over beholderen.        
 6.  
 7.             4      Ta tak i den ønskede kanylen og senk straks kanen tilbake til bunnen av beholderen. Hold kanylen så langt inne i beholderen som mulig når du fjerner sædrøret med pincett.  
    
  • Du har bare 10 sekunder til å fjerne sædrøret!
  •  
         
 8.  
 9.             5      Rist røret for å fjerne overflødig flytende nitrogen (nitrogenet blir raskt til en gassformet tilstand ved eksponering for luft og varmere temperaturer).        
 10.  
 11.             6      Plasser røret umiddelbart i den tilberedte termosflasken med varmt vann og la det være der i 40 til 45 sekunder.        
 12.  
 13.             7      Etter at røret er i varmt vann, sett kanylen tilbake i esken ved å løfte kanen og sette den over kanylen. Sett beholderen tilbake på plass for lagring.  
    
  • Det tar mer enn 10 sekunder å finne en kanyle og boksen må returneres til beholderen for å være helt avkjølt. Transport aldri en semenhet tilbake i beholderen så snart du fjerner den fra kanylen.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Klargjør sprøyten for kunstig befruktning (dette burde ha vært gjort før eller etter at du har forberedt termos med vannet.) Når det er kaldt ute, varmer du den "aktive enden" av sprøyten til kroppen din. Det er også nok å gni akselen med et papirhåndkle. Når det er varmt ute, hold inseminasjonssprøyten på et kjølig sted. Inseminasjonssprøyten skal hverken være for varm eller for kald til å berøre.        
 16.  
 17.             9      Fjern røret fra termosflasken og tørk det tørt med et papirhåndkle. Det bør være helt tørt før du gjør noe med det. Snakk håndleddet ditt kort, hold det ved den komprimerte enden, flytt boblen av luft opp i røret.        
 18.  
 19.             10      Plasser røret i akselen til inseminasjonssprøyten. Bruk skarpt saks eller spesiell sakse til å kutte røret der boblen er.        
 20.  
 21.             11      Legg insemineringssprøyten i et rent, tørt papirhåndkle eller beskyttelsespute og legg det i klærne nær kroppen din for å bære det trygt til kua mens temperaturen holdes konstant.        
 22.  
             

    3      Den kunstige inseminasjonen av en kvinneku  ,

    
   
 1.             1      Flytt halen slik at den ligger på venstre underarm eller bind den så stram at den ikke plager deg i prosessen med AI. Løft halen med en hånd (helst den rette) og sett forsiktig den andre hånden (hanske og smøremiddel) inn i kua for å fjerne avføring, som er prosessen med å føle og sette inn Påfør inseminasjonssprøyten i kuens vagina.        
 2.  
 3.             2      Rengjør kappen med et rent papirhåndkle eller -lakk for å fjerne overflødig gjødsel og annet avfall.        
 4.  
 5.             3      Ta inseminasjonssprøyten ut av jakken eller overalls og rull den ut av papirhåndkle. Sett den inn i vagina av kua i en 30 graders vinkel. På denne måten unngår du at sprøyten kommer inn i blærens urinåpning.        
 6.  
 7.             4      Med venstre hånd i kuens endetarm (som burde vært der siden begynnelsen), følg med fingertuppene gjennom endetarmens vegg og skjede posisjonen til inseminasjonssprøyten til du føler livmorhalsen.        
 8.  
 9.             5      Ta tak i livmorhalsen for hånden i endetarmen til kua (som om du holdt en sperre under hånden) og hold den stabil når du styrer akselen inn i og gjennom kuens livmorhals.        
 10.  
 11.             6      Når stammen har gått gjennom livmorhalsen, kontroller du stillingen med pekefingeren. Stammen skal strekke 0,6 til 1,25 cm i livmoren.        
 12.  
 13.             7      Klem langsomt av kolben med høyre hånd for å injisere halvparten av dosen.        
 14.  
 15.             8      Kontroller posisjonen til frøet igjen og sørg for at du er i livets ku og ikke i et annet "blindpunkt" (se tipsene nedenfor) og injiser den andre halvdelen av innholdet i røret.        
 16.  
 17.             9      Fjern langsomt inseminationssprøyten og armen fra kua. Se om du kan oppdage blod, infeksjon eller refluks fra sæden inne i skjeden.        
 18.  
 19.             10      Kontroller røret igjen for å sikre at du har brukt riktig oksekjøtt til kua.        
 20.  
 21.             11      Kast røret, hanskene og kluterne på en passende måte.        
 22.  
 23.             12      Rengjør forsiktig sprøyten hvis nødvendig.        
 24.  
 25.             13      Ta opp innemetningsinformasjonen i et opptakssystem du har for hånden.        
 26.  
 27.             14      Slip kua (hvis nødvendig). Avhenger av gården du jobber med og fanger neste ku til å bli inseminert.        
 28.  
 29.             15      Kontroller temperaturen på vannet i termosene igjen før du gjentar de ovennevnte trinnene på neste ku.        
 30.  
 31.             16      Gjenta prosessen ved neste ku.        
 32.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

             
Dyr populær:
Vinn en hunds tillit.

Fuglekikking.

Akklimatisere en fisk.

Holde en hund eller en katt i en leilighet.

Undervise en katt for å bruke toalettet.

Myrer vender seg bort.

Overvinne din frykt for slanger.

Behandle magesår i hester.

Lag kalkun egg i inkubatoren.

Lær katten din for å snakke.

Hjelp redde tigrene.

Behandle våtsviktssykdom.

Stopp likningen av en hund.

Spenning kattunge.

Rolig en katt.

Unngå et gåsangrep.

Behandle alvorlig bevegelsessykdom hos hunder.

Ta vare på damskildpadder.

Gratis lopper utenfor huset ditt.

For å transportere en fisk.

Ta vare på en parkett.