Home \ dyr
 

Gjenkjenne om en tispe er i varme.

 

Østen, også kjent som ostrus, er perioden hvor seksuelt modne tisper kan reproducere. I denne fasen er eggene modne, så de er mottakelige og kan få valper. På grunn av hormonelle forandringer i tisens kropp, opplever hun ulike atferds- og fysiske endringer i denne fasen. Disse endringene gjør det mulig å vite om det er i varme (og klar til bruk) eller ikke.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Forstå varmen hos hunder  ,

    
   
 1.            1      Forstå essensen av tisks reproduktive syklus. Hvis du lurer på om tisken din er skikkelig og klar til å gå, hjelper den deg med å forstå din normale hormonsyklus. Når en kvinne er seksuelt moden og fysisk i stand til å reprodusere, øker hennes østrogennivå, frigjør egg fra egglederrørene. Hvis den mates i denne fasen, kan eggene befruktes og et embryo kan dukke opp.  
    
  • Kvinnelige hunder eller tisper blir vanligvis vanlige for første gang i puberteten, jeg. Avhengig av rasen fra 6 til 24 måneder. I mindre raser oppstår varmen vanligvis tidligere enn i større raser.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Vet når du skal se på varmesymptomer. Avhengig av rasen brygges vanligvis to ganger i året med gjennomsnittlig intervall på omtrent seks måneder.  
    
  • Dette kan hjelpe deg med å avgjøre om det er sannsynlig å være i varme. For eksempel, hvis hun var i varme for en måned siden, er det lite sannsynlig at hun vil være, og hun kan mangle noe.
  •  Selv om de fleste tisper er to ganger i året, f.eks. Hvert halvår, i varme, men som med alle hormonelle prosesser, kan dette bli vanligere hos noen hunder enn hos andre. I noen tisper kan du stille klokken hver sjette måned, mens varmen i andre er veldig uregelmessig. Et tidsvindu på fire til åtte måneder er derfor normalt.  
  • Tisper er vanligvis tre til fire uker i varme.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Forstå tegn på varme. Selve varmen følger et mønster der vulva svulmer og blodig utslipp oppstår i den første uken. Naturen har imidlertid et triks i butikken, fordi denne utgangen kan stoppe etter syv til fjorten dager, eller bli mye mindre. Med dette trikset kan en skødesløs hundeieren anta at fasen er over, og hans tispe er ikke lenger i fare for å bli gravid. Men ingenting kan være lenger fra sannheten: Denne midtuken er faktisk den perioden tispe har eggløsning og graviditetsrisikoen er størst. 
    
  • Dette er også uken hun er mest interessert i å finne en kompis, og i stedet for å la våkenheten hvile, bør du styrke dine sikkerhetsregler hvis du ikke vil at din tispe skal få valper.
  •  Rundt den 14. til den 21. dagen av varmen, opptrer den blodige utladningen, men reduseres gradvis til den er helt tørr. Men vulvaen holder seg ofte noen få uker lenger enn vanlig (selv om tispen din ikke lenger kan bli gravid da den fruktbare fasen er over).  
                   
 6.  
             

    2      Vær oppmerksom på fysiske og atferdsmessige tegn på varme i teven din  ,

    
   
 1.             1      Se etter en hovent vulva. Tannens labia (vulva) ligger like under hennes anus (tarmutgang). Før tisken er klar til bruk, vil vulva hennes svulme sakte. Når den er i sin mest fruktbare fase, vil vulva bli hovnet til tre ganger sin størrelse og antar en rødaktig farge.        
 2.  
 3.             2      Se etter vaginal blødning. Vaginal blødning er et tegn på at tisken er klar til å dekkes snart. Hvis tisken er klar til bruk, vil mengden blodig utslipp reduseres litt og se litt mer brunaktig ut. 
    
  • Hvis en tispe er spesielt ren og slikker utløpet igjen og igjen, kan det være vanskelig å fortelle om det er utslipp. En nyttig tips i dette tilfellet er å legge koppen din med et hvitt ark eller putevar. Etter at hun har sovet, kan du se om det er dråper blod på det hvite stoffet.
  •  
  • Hvis du vil avle hundene, merk deg dagen da blødningen startet. Parring er best fra den tiende eller ellevte dagen etter den første blødningen og på hver av de følgende tre dagene.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Finn ut om tisen din slikker kontinuerlig. En annen indikasjon på at en tispe er klar til å bli dekket eller i de tidlige stadiene, er når hun hele tiden slicker vagina. Mens det er tisper som ikke gjør det, vil de fleste oppføre seg akkurat når de kan dekkes.       
 6.  
 7.             4      Legg merke til når tisken din begynner å fungere morsom. Tisper som er i de tidlige stadiene av østrus, har en tendens til å utvise atypisk oppførsel. Nærmere bestemt er tisper som er nær østrus vanligvis nervøse, agiterte eller lett irritert.  
    
  • Noen tisper barker også mer eller reagerer mer aggressivt enn normalt på mennesker og andre hunder.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Se etter mer parringsadferd. Hvis din tispe begynner å klatre mann eller til og med andre hunder, er det mer enn sannsynlig at hun er klar for parring. Klatring er et vanlig tegn på at en tispe er i den mest fruktbare fasen. Det kan til og med være at hun prøver å mate med bena. 
    
  • Hunder kan også klatre på bena eller hverandre for andre atferdsmessige grunner, inkludert onani, dominans og, merkelig, underdanighet. Derfor er dette ikke et sikkert tegn på at en tispe er klar til bruk.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Se etter endringer i tisens kukposisjon. Når en tis går inn i den fruktbare fasen, bøyer hun ofte halen til siden, noe som gjør parring lettere. Denne fasen kalles også stående varme, fordi tisper stopper og hunden med denne hale-holdningen, som er svært vanlig i klare tisper, "tilbud".  
    
  • Du kan også lokke henne ut av denne oppførselen ved å nappe hennes rump riktig. Når hun stiver bakbenene og legger halen til side, ser den ut som om den står stille.
  •  
  • Legg aldri noe i tannens vulva eller skjede for å teste om hun er klar. Du kan utilsiktet skade følsomt, rødt vev og forårsake alvorlig smerte på den.
  •  
         
 12.  
             

    3      Vær oppmerksom på menns oppførsel  ,

    
   
 1.             1      Du bør vite at det oppstår en "stille varme" i noen tisper. I slike tilfeller viser hunden ikke noen åpenbare tegn på at hun er i varme. Det produserer deretter reproduktive hormoner, men uten de vanlige eksternt tegnene, som for eksempel en hovent vulva. 
    
  • Den eneste måten å bekrefte at en tispe er klar for parring i en stille varme, er å observere oppførselen mellom tispe og hunden. Hanner kan oppdage lave nivåer av reproduktive hormoner i titchene selv, noe som gir dem sterk interesse og spenning.
  •  
  • Du bør vite at noen tismer "hopper over" en varme. Hvis de ikke føler seg bra eller ikke er like fulle som deres helse, eller selv om de har gått ned i vekt nylig, kan kroppen deres spare energibesparelser, og en tispe kan ikke være i varme på forventet tidspunkt. På denne måten viser hennes kropp at hun trenger alle reserver for de viktigste fysiske behovene, og er ikke i en tilstand av stor helse hvor hun kan matke valper.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Se opp for hvor aggressive menn er rundt dem. Hvis du har noen menn utover din antatte tis, så vær oppmerksom på hvor aggressive mennene er blant hverandre. Hvis mer enn en hund er i nærheten av en ferdig tisse, begynner de å oppføre seg veldig aggressivt blant seg selv for å bevise hvem som er den dominerende og "kompisene" med tispen.       
 4.  
 5.             3      Se etter økt verbal kommunikasjon og rastløshet. Hvis du har en mannlig hund og en sannsynligvis klar-til-avlet tisse, så vær forsiktig med hvordan hunden reagerer på å bli holdt adskilt fra tisken. Skulle han være mer rastløs enn vanlig og klynke ofte, vil han mest sannsynlig gi uttrykk for sin frustrasjon at han ikke er nær tisken. Slike atferd er en god indikasjon på at tispe er i varme. 
    
  • Helt sikkert, men dette er ikke det du bør vurdere i forhold til tisens fysiske endringer og hundens vanlige oppførsel når den er skilt fra sin kamerat. Noen hunder blir forstyrret når de kobles fra sine nære lekekamerater, noe som gjør det vanskelig å skille dem fra seksuell frustrasjon.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Se samspillet mellom mann og hund. Hvis hundene dine alltid er sammen, kan du se hva som skjer når hunden nærmer deg hunden din. Hvis din tisse tillater ham å slikke og snu henne vagina lenge, er hun sannsynligvis i varme. Spesielt, hvis hun klatrer, indikerer dette at hun er klar til å pynte.  
    
  • Tillate en annen hund å klatre på det, kan også være et uttrykk for undergivelse, så du må se på det store bildet og spørre deg selv om det skyldes en passform og hvordan den vanligvis oppfører seg i nærvær av andre hunder. Vær imidlertid oppmerksom på at snubbing er noe hunder elsker å gjøre, ofte bare for å se hvem som er hva!
  •  
  • Hvis din mannlige og kvinnelige hund ikke er vanligvis sammen, bør du holde hunden din i bånd hvis du forlater ham nær din tisse. En eller begge hundene kan reagere aggressivt hvis de ikke er kjent med hverandre.
  •  
         
 8.  
             

    4      Få østers testet av en veterinær  ,

    
   
 1.             1      Be veterinæren din om å gjøre en blodprøve for å se om tisken din er klar til parring. En test kan brukes til å måle nivået av progesteron eller corpus leukemi i blodet, noe som øker når en kvinnelig tispe er i varme. Dette gjøres ganske enkelt ved hjelp av en blodprøve fra tispen din sendt til laboratoriet. Lav score indikerer at hun ikke er i varme, mellomstore viser at hun er klar til å bli dekket, og høy poengsum indikerer graviditet. 
    
  • Et alternativ ville være en test i en forskningsfasilitet. Det måler nivået av luteiniserende hormon (LH) i blodet som stiger før eggløsning. Det er imidlertid ikke kommersielt tilgjengelig som en rask test.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Be veterinæren om å utføre vaginal cytologisk smetting. Dette er raskt og enkelt. Veterinæren bruker den rene spissen av en bomullspinne til å kjøre over det våte fortauet i vulvaen og overfører deretter topping til en glassglass. Når smøret er tørt, er det fuktet og undersøkt under mikroskopet. 
    
  • I en ferdig tisse er det et betydelig mønster av store hornete celler og røde blodceller som er typiske for østrus. Dette i forbindelse med de fysiske tegnene er nok til å avgjøre om en tispe er i den fruktbare fasen.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Spør deg selv om symptomene du opplever er relatert til varmen eller helseproblemer. Dette betyr at hvis du lurer på om tisken din er i varme, må du se på situasjonen med sunn fornuft. Hvis du er i tvil, bør du ha undersøkt henne av en veterinær.  
    
  • Ville tismen være i varme nå? I så fall er det mer sannsynlig enn et helseproblem.
  •  
  • Var hun i varme nylig? I så fall er det lite sannsynlig å være i varme igjen, og det kan være et helseproblem.
  •  
  • Er hun i godt humør, spiser hun og drikker vaner, så vel som hennes aktivitetsnivå normalt? I så fall snakker dette snarere for en varme.
  •  Er hun ikke helt selv, er hennes appetitt verre, er hun tørstere enn vanlig, eller kaster hun ofte? I så fall er det sannsynligvis et helseproblem, og du bør snarest få medisinsk hjelp.  
         
 6.  
 7.             4      Har tismen undersøkt av en veterinær hvis hun ikke er i varme, men har lignende symptomer. Det er en tilstand kalt som oppstår i eldre tisper og som kan se ut som en varme til en lekmann. De syndromlignende symptomene inkluderer en hovent vulva med og uten vaginal utslipp. Pyometra er det medisinske uttrykket for en purulent uterusinfeksjon. I dårlige tilfeller fylles livmoren med pus og tismen forgiftet når bakteriens giftstoffer kommer inn i blodet. 
    
  • Hvis du har en eldre tispe som nylig var i varme (fire til åtte uker siden), og vis utslipp, bør du ha undersøkt henne av en veterinær, da dette er hovedrisikofasen for pyometra.
  •  
  • På et tidlig stadium kan tisken være tørrere enn vanlig eller lider av anoreksi. Hvis tilstanden forverres, kan toksinene skade nyrene og forlates ubehandlet, kan føre til død.
  •  
  • Hver varme svekker den livlige beskyttelsen av livmor minimalt, slik at Pyometra risikoen øker over tid. Derfor forekommer denne sykdommen hovedsakelig i eldre tisper (jo flere sykluser de har, jo mer sannsynlig vil dette være) og gjør ingen forskjell for rasen.
  •  
         
 8.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                Les mer... (6)      
Dyr populær:
Kreativt dekorere et ferskvannsakvarium.

Behandle øyeproblemer i pugs.

Vedlikehold av ørn.

Bygg et fuglbord.

Bli kvitt fruktfluer.

Forhindre uønsket oppførsel av en hund.

Vinn en hunds tillit.

Holder et esel.

Forhindre en hund fra oppkast.

Bruk en katt.

Sett opp et bur for en puffin.

Fluffy hund pute laget av deg selv.

Gi en fugl fløyet mot et glass.

Kul kanin.

Identifiser en giftig slange.

Finn salamandere.

Ta vare på hesten din om vinteren.

Holde kyllinger i byen.

Ta vare på damskildpadder.

Sosialiser hunden din.

Forhindre botulisme hos hester.