Home \ dyr
 

Vedlikehold gullfisk riktig.

 

Gullfisk kan være fantastiske kjæledyr som trenger en modisk omsorg, men de er ikke ideelle for nybegynnere. Selv om gullfisk trenger så mye omsorg og utstyr som de fleste akvariefisk, kan et for lite akvarium drepe din lille venn. Hvis du avler gullfisk, har en som kjæledyr, eller bare vil vite hvordan det vil være å ha en, så er det instruksjoner om hvordan du kan holde fisken din lykkelig og sunn i mange år - eller til og med tiår!

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Akvarium og pleie  ,

    
   
 1.            1      Kjøp et akvarium som er stort nok. Minimumsstørrelsen på et akvarium for en gullfisk er 120 liter. Hvis de ikke har nok plass, kommer en overlevelsesmekanisme til å fungere slik at de ikke vokser lenger. Problemet er at deres organer fortsetter å vokse. Hvis du ikke kan kjøpe et akvarium av denne størrelsen, se etter en annen fiskeart. For hver ekstra gullfisk må du legge 40 liter til denne grunnleggende størrelsen. Informer deg om ulike typer gullfisk. Den vanlige gullfisken, komets hale og andre enfinsgullfisk trenger dammer og store akvarier fordi de kan nå en lengde på 30 cm eller mer. Hvis du ikke har et 700-liters akvarium eller en dam, kan du ikke kjøpe enfinne gullfisk, så du kan implementere dem hvis de blir for store. 
    
  • I flere tiår har det vært hevdet at gullfisk bor i små sfærer. Derfor har de et rykte om å ha en kort levetid. Gullfisk kan imidlertid leve opptil 20 år! Uten nok filtrering akkumuleres mye ammoniakk raskt i en så liten sfære, noe som gjør miljøet giftig.
  •  
  • Gullfisk vokser så langt de har rom. Du trenger ikke å utnytte sitt potensial. Din tre-centimeter gullfisk kan bli like stor som armen din - men det vil nok bare skje hvis du har en dam eller et profesjonelt akvarium av riktig størrelse.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Sett opp akvariet før du kjøper fisken. Det tar tid og krefter å sette opp riktig habitat for gullfisk. Som nevnt nedenfor må du følge noen få trinn for å sikre at vannet og de generelle leveforholdene er gode for fisken.  
    
  • Fisk er følsomme skapninger som blir stresset når de beveger seg fra ett miljø til et annet. For mye forandring innen for kort tid kan drepe fisken, selv om miljøet er ideelt. Ikke flytt fisken din hele tiden fra en beholder til en annen.
  •  
  • Gullfisk overlever ikke lenge i små, midlertidige habitater (som en plastpose eller en liten ball). En time går, flere timer er ikke gode, og en dag er maksimumet med en liten vanntank.
  •  
  • I en nødsituasjon er en stor plastbøtte som er skyllet riktig og behandlet med en vannrenser tilstrekkelig.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Bruk grus som ikke sitter fast i fiskens hals. Gullfisk er spesielt utsatt for grus som stikker i munnen. Bruk enten stort grus (for stort til å svelge) eller veldig lite grus. Stor grus er bedre for gullfisk, da det ikke blir fanget i halsen og fordi gullfisk liker å grave i gruset for å ha falt ned mat. 
    
  • Husk å rengjøre gruset før du setter det i akvariet. De fleste grus for akvarier må skylles av, ellers vil akvariet bli overskyet og skittent. Selv om du nettopp har kjøpt den, bør du skylle det godt og suge i vann for en dag slik at minst noen urenheter blir fjernet. Så du kan sørge for at gullfisket ditt får det beste miljøet til å blomstre. Ikke bruk såpe.
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Kontroller at akvariet har dekorasjonsartikler og lys. Gullfisk er døgnlig. De trenger lys for å opprettholde en sunn søvn / våkne syklus. Det er også bevis for at lys er nødvendig for å holde fargene på gullfisken din lyse. Fisk som ikke sover godt eller får for lite sollys mister fargene og blir kjedelig. Hvis akvariet ditt ikke gir naturlig lys, bør du starte lyset hver dag i åtte til tolv timer for å etterligne en sunn dags- / nattsyklus. Du må imidlertid ikke plassere akvariet direkte i sollys, da dette kan føre til store temperaturvariasjoner og sterk algevekst.  
    
  • Vurder å sette et sentralt dekorasjonsstykke av stein eller tre med noen kunstige planter i akvariet ditt. Stenen eller treet vil gi gullfisken din med en krog og cranny å utforske, og de kunstige plantene vil ikke akselerere planteveksten i akvariet ditt. Gullfisk foretrekker liten dekorasjon. De er vanligvis fete og dårlige svømmere, så færre hindringer betyr at de kan svømme mer fritt. Vurder å plassere et middels til stort dekorasjonsobjekt midt i akvariet og noen plastplanter utenfor svømmeområdet, slik at gullfisken kan gjøre god bruk av plassen.
  •  
  • Naturlige planter er fordelaktige da de absorberer noen av ammoniakk, nitritter og nitrater som akkumuleres i akvariet på grunn av ekssudater og naturlig erosjon. Gullfisk er imidlertid omnivores og veldig grøtaktig. Bo med kunstige planter til du har tid og mulighet til å beskytte ekte planter fra sulten gullfisk.
  •  
  • Pass på at dekorative gjenstander ikke er hule (potensielt skadelige bakterier kan vokse der), og at de ikke har skarpe kanter (fisken kan rive sine fener).
  •  
  • Bruk fluorescerende lys til gullfisken din. Halogenlamper og glødelamper er også egnet. Se hvor mye lys fisken din får - de liker tolv timers lys og tolv timers mørke.
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Sett opp et vannfilter. Gullfisk trenger et filter. Et vannfilter skal ha tre trinn: mekanisk for å fjerne store partikler som fiskekreft og matrester; kjemisk, for å fjerne lukt, misfarging og annet organisk materiale; og biologisk, for å bryte ned fisk og ammoniakk sekreter ved hjelp av gunstige bakterier. Han bør også være egnet for størrelsen på akvariet ditt. Hvis akvariet ditt ligger mellom to filtre, bør du velge det større filteret. Rent vann og et effektivt, effektivt filter vil holde fisken lykkelig og sunn. Det er tre populære filtertyper:  
    
  • Hengende filtre suspenderes ved kanten av akvariet, dirigerer vann og filtrerer ut vann. De er veldig populære og ikke for dyre. Du har sannsynligvis den beste verdien for pengene.
  •  
  • Filtre er plassert under akvariet ditt, og bruk en serie slanger for å filtrere inn og ut av vannet. Filterfiltre er nesten lydløse, litt dyrere enn filtre for hengende, men filtrerer også mer effektivt enn disse. Disse filtrene er vanligvis tilgjengelige for akvarier over 200 liter og derfor ikke for mindre akvarier.
  •  
  • Våt / tørrfiltre bruker en overløpskasse for å filtrere ut urenheter. Imidlertid er de mye større enn de to andre filtre og passer bare i akvarier som holder minst 200 liter.
  •  
         
 10.  
 11.                  6      Fyll akvariet med vann. Når du får akvariet, fyll det med vann fra springen som har blitt behandlet med riktig vannbehandlingsløsning. Du kan også bruke destillert vann.  
    
  • Ubehandlet vann fra springen eller drikkevann inneholder kjemikalier og mineraler som kan skade fisken din.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Utfør minst en fiskeløs syklus før du bruker gullfisken din. I en fiskeløs syklus, legg til ammoniakk til akvariet og pass opp nitratnivåer for å sikre at gullfisken trygt kan leve i vannet. Dessverre dør mange fisk i det nye akvariet på grunn av forgiftning av ammoniakk og nitrat. Husk å legge til en dechlorinator som klor i vann fra springen dræper fisken din. 
    
  • Før du legger fisken din i akvariet, må du sørge for at miljøet er riktig for dem. Skaff et pH-testsett og kontroller akvariet for riktig ammoniakk-, nitritt- og nitratnivå. Som et resultat trenger du null ammoniakk, null nitritt og 20 nitrater. Det kan være vanskelig å bruke teststrimler på riktig måte, og de er også dyrere. Så du bør kjøpe et flytende testsett som API Master Test Kit.
  •  
  • I testen legger du til ammoniakkdråper kontinuerlig. Dette starter nitritisk prosess. Hvis du fortsetter med dette, vil du til slutt se Nit rate absorbert av alger eller planter. Hvis du har en runde gjennom, kan fisken komme inn i akvariet!
  •  
                   
 14.  
             

  Del 2      Pleie og mating  ,

    
   
 1.             1      Legg fisken i det nye akvariet. Hvis du har mer enn en gullfisk, forhåpentligvis vil de alle være den samme arten. Dessverre er gullfisk kjent for å spise annen, mindre fisk. I tillegg kan det overmåte, slik at det ikke er noe igjen for andre fisk. Hvis en annen fisk er mindre eller tregere, har han ingen sjanse. Du kan bruke en partisjon for akvariet ditt slik at din "mobbe" eller svakere fisken kan skilles. 
    
  • Gullfisk kan være egnet for et "Aquarium WG". Fisken må imidlertid velges veldig bra. Kardinal fisk, sebrafisk og sebra bekken er et godt valg. Men , disse fiskene lever i skoler, så du må kjøpe minst et halvt dusin av dem hvis du vil ha ekstra fisk. Kort sagt, hold gullfisken din med andre lignende gullfisk.  
     
   • Eventuell ny fisk som skal brukes i et eksisterende akvarium, bør først sies i to uker i karantene. Hvis han har sykdommer, vil du ikke at han skal infisere din sunne fisk!
   •  
   • Husk at gullfisk som kaldere vann enn de fleste andre akvariefisk. Derfor må alle andre fiskarter du vil legge til være robuste. (Du kan også vurdere å plassere en gullfisk i et akvarium med overproduktive levebærere for å spise uønskede avkom og kontrollere fiskenes befolkning.)
   •  
    
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Rengjør auqairum minst en gang i uken, selv om den ikke ser skitten ut. Gullfisk produserer excreta som selv vannfilteret ditt ikke helt kan fjerne. Et rent akvarium betyr lykkelig, sunn gullfisk. Og en glad, sunn gullfisk kan leve i flere tiår! Såpe er giftig for fisk og kan drepe dem raskt, så bruk ikke såpe for å rense akvariet. Ikke gi normalt vann fra springen til akvariet ditt. Drikkevann er ikke bra for dem, da de mangler noen mineraler som er gode for gullfisk. Kjøp en kjæledyr groomer og legg til beløpet som vises på boksen.  
    
  • Ikke ta fisken ut av akvariet når du rengjør det. En grus støvsuger som fjerner smuss kan brukes uten å fjerne fisken fra deres habitat. Hvis du trenger å fjerne fisken av en eller annen grunn, bruk en plastbeholder og ikke et nett. Nett kan skade gullfinnenes finner lettere enn en beholder. De er også redd for garn, noe som kan føre til stress.  
  •  
  • Hvis vannet ditt har de riktige verdiene, bør du bytte 25% av vannet hver uke. Hvis nitrater nå 20, bør du bytte 50% av vannet. Siden dette kan forårsake mye smuss, bør du ha noen gamle håndklær hendig. Bare vær sikker på at du ikke absorberer liten fisk når du skifter vann.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Gå glipp av verdiene for ammoniakk, nitritt og pH. Husk testen du har utført før du bruker fisken din? Du må fortsette det! Verdiene av ammoniakk og Nit bør være 0. En pH mellom 6,5 og 8,25 er bra.       
 6.  
 7.                  4      Gi fisken en eller to ganger daglig. Vær forsiktig så du ikke overfeeder dem. Bare gi dem hva de kan spise om et minutt, og ikke ta hensyn til informasjonen om maten. Gullfisk kan lett overgå og dø. Det er alltid bedre å gi dem for lite enn å overfeed dem. Hvis du bruker flytende fôr, suge det i vann i noen sekunder før fôring synker. Dette reduserer mengden luft som fisken svelger mens du spiser, så det er ingen løfteproblemer.  
    
  • Som mennesker har gullfisk en forandring i kostholdet. Gi gullfisken hovedsakelig pellets, fra og til å leve mat som saltkrabber og sjelden frossen mat som mygg larver eller blodorm. Husk å suge frossen mat i en kopp akvarium vann før du gir den til gullfisken din. Frossen mat utvides i gullfiskens mage, noe som kan føre til problemer når du svømmer.
  •  
  • Gi bare fisken din den mengden de kan spise om et minutt. Fjern overflødig mat. De fleste gullfisk dør av overspising.
  •  
  • Gi gullfisk hver dag samtidig (en gang i morgen, en gang om kvelden) og på samme sted i akvariet.
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Slå av lysene og la dem sove litt. Gullfisk har ikke øyelokk og slutter ikke å svømme, men de går inn i en slags dvalemodus. Du vil merke at fargen endres litt, og de er mindre aktive (de forblir på den ene siden av akvariet).  
    
  • Gullfisk liker å sove i mørket. Du trenger bare akvariet lys hvis du vil at planter skal vokse i det eller rommet er svært dårlig opplyst. Men selv om du ikke har akvariet lys, er det godt for miljøet og sparer energi når du slår av lyset.
  •  
         
 10.  
 11.                  6      La vanntemperaturen endres med årstidene. Gullfisk liker ikke temperaturer over 24 ° C, men de ser ut som sesongmessige endringer, der temperaturen synker til 15-20 ° C om vinteren. Du må være oppmerksom på at gullfisk ikke spiser ved temperaturer under 10-14 ° C.  
    
  • Et godt termometer gjør det enkelt. Det er to måter å velge mellom: de som henger inne og de som henger utenfor. Begge skal være nøyaktige nok, men jeg foretrekker at termometerene henger på innsiden.
  •  
  • Hvis du ikke vil avle med gullfisken din , er en konstant hele året rundt 23 ° C ideell. Hvis du avler med gullfisken din, bør du simulere årstidene (gullfisk fortsetter å plante om våren). Senk temperaturen i utgangspunktet til en verdi mellom 10 og 12 ° C ("Hei folkens, det må være vinter!"). Deretter øker den til 20-23 ° C på avkomstidspunktet, noe som vil oppmuntre gullfisken til å legge eggene sine.
  •  
         
 12.  
             

  Del 3      Håndtere potensielle problemer  ,

    
   
 1.             1      Kontroller oksygenivået i akvariet. Hvis du oppdager at gullfisket ditt samles på vannoverflaten, kan det ikke være nok oksygen i vannet. Men det er gode nyheter! Når du senker temperaturen, øker oksygenivået. Så senk temperaturen eller få akvariet ut av solen - forhåpentligvis har krisen nå blitt avverget. Du kan også bruke en bobler og en luftpumpe for å flytte vannet. 
    
  • Hvis du har lest hele siden, vet du de vanlige problemene - og du kan unngå dem! Så lenge du sørger for at pH, ammoniakk, nitrat, nitritt og oksygenivå er riktige, ikke overfeed din fisk, og rengjør akvariet, vil du få 95% av problemene under kontroll. Godt gjort!
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Ta vare på overskyet akvarievann. Selv om vi gjør vårt ytterste, kan noe ikke fungere. Vannet kan bli gul, grønn eller til og med hvit. Hvis du merker det umiddelbart, er det ikke et stort problem. Men rengjør akvariet ditt!  
    
  • Hver farge på spekteret indikerer et annet problem. Det kan være alger, bakterier eller bare rotting plante rester. Ikke vær så bekymret! Med en annen syklus og en vannforandring vil fisken bli frisk igjen.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Se etter hvite flekk sykdom i gullfisk. En av de vanligste gullfisk sykdommene er hvite flekk sykdom, hvor fisken får små hvite prikker på kroppene og finnerne og har problemer med å puste. Dette er en parasitt som kan behandles. Plasser fisken på et sykehus og bruk et kommersielt tilgjengelig fungicid.  
    
  • Det er viktig at den syke fisken er skilt fra andre levende ting, inkludert planter. Parasitten kan overføres til levende planter eller dyr.
  •  
  • Hvis du oppdager hvite flekker på grus eller dekorative gjenstander, hopp over filterets kjemiske nivå og behandle hele akvariet. Hold den syke fisken separat, da de trenger mer medisinsk hjelp enn din sunne fisk.
  •  
  • Du kan også prøve ikke-kjemiske alternativer og øke vanntemperaturen eller legge til større mengder akvariumsalt. Temperaturer på 29 ° C dreper de fleste stammer av hvite punktsykdommer, samt om en matskje salt per 3,8 liter vann. Husk å øke temperaturen eller mengden salt sakte. Det betyr ikke mer enn en til to grader i timen eller en teskje salt per 3,8 liter hver 12. time. Hvis alle tegn på infeksjon forsvinner, må du fortsette behandlingen i ytterligere tre dager. Når du er ferdig, bytt regelmessig noe av vannet for å fjerne salt eller senke temperaturen. Vær forberedt slik at den behandlede fisken kan miste farge og lysstyrke.
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Se opp for sugende ormer. En annen vanlig parasitt er suckers. Når fisken din er smittet, gnider de mot overflater, utvikler et ytre lag av slim, svinger litt rødt og kan ha en hovent mage.  
    
  • Som med hvilken som helst annen fiskeparasitt (for eksempel hvit flekk sykdom), må sykt fisk være karantene. Du kan svømme rundt med vennene dine snart, hvis du behandler dem fra begynnelsen.
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Se etter svømmeblæresykdommen. Du kan enkelt gjenkjenne disse når fisken svømmer på siden eller til og med opp og ned. Du tror kanskje han er død, men det er ikke tilfelle. Heldigvis er denne sykdommen ikke smittsom og kan behandles enkelt.  
    
  • Du trenger ikke å karantene din fisk i dette tilfellet. Svømmeblæresykdommen kommer ikke fra en parasitt. Men hvis du vil spille det trygt, bruk karantene.
  •  
  • Du trenger vanligvis ikke medisiner for å behandle svømmeblæresykdommen fordi årsaken vanligvis er for mye eller feil mat. Gi fisken mindre å spise eller bedre, la ham fort i omtrent tre dager. På denne måten kan fiskens tarmbakterier gå tilbake til normal. Hvis symptomene vedvarer, bør du vurdere å gi fisken høyere fiberinnhold som erter eller agurker eller medisinert fiskemat til å bekjempe interne infeksjoner.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Hvis en fisk har dødd, må du ta passende tiltak. Først og fremst bør du avhende fisken på en måte som ikke vil stinke hele hjemmet ditt. Du kan begrave det, eller hvis du har det, kast det på komposten. Ikke skyll det ned på toalettet! Ta hånden i en plastpose, få fisken ut av akvariet, skru den over og lås den. Hvordan du rengjør akvariet ditt, avhenger av situasjonen. 
    
  • Hvis bare en fisk døde, var det forhåpentligvis en parasitt som du oppdaget raskt nok til at det ikke påvirker de andre skapningene i akvariet.
  •  
  • Hvis all din fisk er døende eller døende, må du rense hele akvariet med en blekemiddelløsning. Bare ¼ teskje per 3,8 liter skal være nok. La det fungere i en time eller to for å fjerne alle giftstoffer. Fjern deretter vannet og la akvariet tørke.
  •  
         
 12.  
             

Tips .

    
   
 • Noen ganger tar gullfisk grus i munnen. Ikke bekymre deg hvis du ser det! De spytter det vanligvis med en gang! Ikke kjøp grus som er så liten at du kan kvele på den.
 •  
 • Fisk kan komme sammen uten mat i en uke uten mat - så hvis du glemmer å mate dem for en dag eller to, skjer ingenting.
 •  
 • Fisken har ikke noe minne om bare tre sekunder. Du kan huske mange ting som du kan fortelle ved at de straks svømmer til vannoverflaten når de hører at matflappen åpnes! Mange fisk er veldig intelligente.
 •  
 • Hvis en gullfisk ser syk ut, renser du vannet litt oftere. Mate ham regelmessig Hvis problemet blir verre, finn ut og søk på Internett for forum eller ta fisken til en dyrebutikk og spør om du kan hjelpe.
 •  
 • Se gullfisken din for tegn på at de ikke har det bra.
 •  
 • Bruk aldri en ball med en liten topp for gullfisken din. Den runde formen får gullfisken til å slå glasset, og det er for lite for å få nok oksygen til å komme inn i vannet. Ikke se filmer og si "Okay! Det høres lett ut! Jeg holder bare gullfisken i en ball! " Det er ikke hvordan det fungerer.
 •  
 • Erter som var i mikrobølgeovnen i ti sekunder er sunne for fisken din. Fjern forsiktig og skyll pea for lett å svelge.
 •  
 • Ikke ta fisken ut av akvariet bare fordi han har øynene åpne og ikke beveger seg. Fisk sover som dette: de har ingen øyelokk og sover derfor med øynene åpne.
 •  
 • Hvis du renser et tomt akvarium, bør du bruke Backnatron. Det dreper alger på kunstige planter, akvariet, grus og filter. Skyll det godt ut.
 •  
 • Hold øye med fisken din. Deres oppførsel kan vise deg om noe er galt med dem eller vannkvaliteten.
 •  
             

Advarsler .

    
   
 • Hold aldri gullfisk i en ball eller et lite akvarium som holder mindre enn 75 liter, med mindre det bare er kort tid. Ikke bare er kuler for små, de er vanskelige å filtrere, har dårlig oksygenutveksling, og på grunn av deres runde form kan det føre til kollisjoner med glasset og hemme fiskveksten. Fisk som lever i kuler blir utsatt for dødelige kjemikalier som ikke filtreres ut av et filter og lever i svært smale forhold. Dette ødelegger immunforsvaret ditt alvorlig og dreper deg enten umiddelbart eller sakte og smertefullt i flere år. Livet i en sfære reduserer levetiden til en gullfisk med i gjennomsnitt 80%! Det ville være en person som bare er 15-20 år gammel!
 •  
 • Gullfisk blir stor (vanligvis 20 cm, men utlandsk varianter vokser litt mindre på 15 cm) og kan leve i 15-30 år. Dessverre dør millioner hvert år på grunn av feil omsorg og myter (fishbowl, etc.). Vær snill mot fisken din, og han vil leve lenge.
 •  
 • Ikke vær oppmerksom på installasjonsinstruksjonene på akvarieemballasjen, da de fleste viser alt for fullt akvarier. Dette fører til problemer og begrenser fiskens habitat betraktelig.
 •  
 • Gullfisk kan spise nesten alt og prøve det også, så vær forsiktig med hva du legger i akvariet!
 •  
 • Vær forsiktig med hvilken fisk du legger til dem! Informer deg selv og spør kjæledyrhandleren din. Det siste du vil ha er et gullfiskskjelett som flyter i akvariet. Vær forsiktig når du spør pet butikker for informasjon - de fleste har ingen anelse om hva de snakker om. Det gjelder ofte for de store kjedene. I stedet, be om råd i internettfora eller se etter stillingsguider.
 •  
 • Sand i akvariet må bli agitert hvis du gjør en vannforandring slik at den ikke komprimerer og danner skadelige gasser.
 •  
             

Hva du trenger .

    
   
 • Et akvarium
 •  
 • Vann
 •  
 • En gullfisk
 •  
 • Gullfiskmat
 •  
 • Dekorasjonsobjekter
 •  
 • Grus
 •  
 • Filter
 •  
 • Termometer
 •  
 • Vanntestsett for pH, ammoniakk, nitritt og nitrat. API Liquid Freshwater Master Test Kit (tilgjengelig på internett) er veldig bra og anbefales.
 •  
 • Netto for å fange fisken (aldri ta dem med hendene, bruk alltid fisknet)
 •  
           Les mer... (2)      
Dyr populær:
Overlev en Tiger Attack.

Tiltrekk kolibrier.

Hold skjeggdrage.

Ta vare på marsvin.

Måle feber hos en hund.

Gi en katt et nytt hjem.

Bli kvitt Wolf Spiders.

Stopp likningen av en hund.

Kjøp en kanin.

Hjelp en hund med separasjonsangst.

Hold en hund i god helse.

Velg en Yorkie valp.

Å heve en babyfugl.

Unngå et gåsangrep.

Kjenne en sfærisk edderkopp.

Bygg et bånd med hunden din.

Behandling av en hund med en snakebite i Australia.

Gi en tablett til en katt.

Ta tak i en borte hamster.

Forhindre haiangrep.

Hjelpe en kampfisk leve lenger.