Home \ dyr
 

Rengjør hundens sår.

 

Ulykker skjer. Din hunds entusiasme og nysgjerrighet vil etter hvert føre til kutt, riper og punkteringer. Hvis du renser såret ordentlig hjemme, kan det helbrede bedre, og du får tid hvis du ikke kan få det til legen din umiddelbart. Riktig sårrengjøring forhindrer infeksjon og gjør det lettere for deg og veterinæren å vurdere alvorlighetsgraden av skaden.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Stopp blødning  ,

    
   
 1.            1      Berolig hunden. Hvis du merker at hunden din er skadet, ta ham under kontroll og rok ham om han er for opprørt. Berolig ham ned ved å strekke forsiktig og kalle ham inn med en dyp, rolig stemme. Hold deg rolig, selv om du er bekymret. Hunden din kan lese kroppsspråket veldig bra og vet tonen din. Han forstår atferden din og vil etterligne deg.        
 2.  
 3.             2      Bruk en snute om nødvendig. Når du ser etter et sykt dyr, må du tenke på din egen sikkerhet. Selv om hunden din vanligvis er ganske vennlig, kan han angripe deg for å hindre mer smerte. Hvis du er bekymret for sikkerheten din - hvis hunden din knirker eller snapper på deg eller har bitt deg i det siste - bruk en snute. 
    
  • Hvis du ikke har en snute, kan du pakke en snor eller et lyssnor rundt hundens snute.  
  •  
  • Hvis han kjemper for hardt, må du stoppe og bringe veterinæren så trygt som mulig.
  •  
  • Beskytt deg selv ved å legge et teppe eller et håndkle over ham før du tar ham til veterinærklinikken.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Ta vare på blødning. Selv om renslighet er viktig, er det enda viktigere å stoppe kraftig blødning umiddelbart. Hvis blodet fra såret ser ut til å puls, har hunden sannsynligvis en skadet arterie, som kan være veldig farlig. Blod som pulserer fra såret må tas veldig alvorlig. 
    
  • Påfør trykket på såret med et rent, væskeabsorberende materiale. Det er egnet f.eks. et håndkle, en vaskeklut, en T-skjorte, en gasbind eller et hygienisk serviett.
  •  
  • Påfør sår på 3-5 minutter, før du sjekker om blødningen er stoppet. Hvis du gjentatte ganger reduserer trykket, kan ingen blodpropp dannes, og du forsinker alt.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Legg bare på et trykkbandasje når det er absolutt nødvendig, og du får instruksjoner. En trykkbinding bør bare være den siste utveien for blødning. Å bruke det feil kan føre til komplikasjoner som fører til død av vev. Kanskje ditt kjæledyr må ha sin lemmer amputert hvis du forstyrrer blodsirkulasjonen. Hvis du ikke vet hvordan du skal legge på en trykkbinding på en hund, ring da din veterinær for instruksjoner, i tillegg til generell informasjon i denne artikkelen. 
    
  • Legg et rent håndkle eller pute rundt lemmen (men ikke nakken, brystet eller magen).
  •  
  • Bruk et belte eller et bånd for vedlegg. Dette bør brukes over såret, i retning av kroppen.
  •  
  • Vent 5 til 10 minutter før du frigjør trykket for å hindre permanent skade på lemmen.
  •  
  • Bruk nok trykk til å senke eller stoppe blødningen, men ikke knus muskel eller bløtvev.
  •  
  • Det bør ikke skade kjæledyret ditt når trykkbelastningen er på.
  •  
                   
 8.  
             

  Del 2      Rengjør såret  ,

    
   
 1.             1      Bruk en barbermaskin til å kutte håret rundt såret. Hvis du har blødningen under kontroll, kan du begynne å rengjøre. Hvis hunden din har en lang jakke, må du kanskje klippe den, men gjør det bare hvis du trygt kan gjøre det. Hvis du ikke har en barbermaskin, prut forsiktig håret med en stump saks. Men prøv ikke å nå huden med saksen, da dette kun kan føre til ytterligere skader. Hvis hundens frakk er kuttet, kan du se bedre på såret. Så ingen smuss fast i håret og utsatt kjøtt er ikke irritert.       
 2.  
 3.             2      Skyll såret med varmt saltvann. Legg til to teskje saltvann til en kopp varmt vann fra springen og rør til det oppløses. Fyll en blæresprøyte eller sprøyte (uten nål) med blandingen og injiser den forsiktig inn i såret til den er ren. Stoffet skal være rent og skinnende før du slutter å skylle.  
    
  • Hvis du ikke har stekesprøyte eller vanlig sprøyte, hell vannet direkte på såret.
  •  
  • Hvis såret er på poten, kan du suge det i en bolle, grytebakke eller liten bøtte i 3 til 5 minutter. Tørk poten med et håndkle.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Desinfiser såret. Oppløs betadin (povidon jod) eller nolvasan (klorhexidin) i varmt vann. Bruk denne løsningen som en endelig skylling eller bad. Du kan også bruke disse løsningene i stedet for saltvann når du rengjør såret.       
 6.  
 7.             4      Tørk såret. Sterilt gaze er ideelt, men noe rent, absorberende materiale er egnet. Ikke gni såret. I stedet forsiktig klapp forsiktig for å unngå ytterligere smerte eller skade.       
 8.  
 9.             5      Bruk et antibiotikakrem eller en sprøyte som er trygt for mennesker. Vær oppmerksom på at en spray kan skremme hunden din og stikke et øyeblikk. Ikke bruk kremer eller tinkturer hvis du har andre alternativer, da det er lettere for smuss å komme inn i såret. I tillegg vil hunden din slikke dem, så bruk bare disse produktene hvis du kan unngå å slikke. Du kan enten delta i området eller bruke en krage. 
    
  • Pass på at du ikke sprayer noe i hundens øyne.
  •  
  • Ikke bruk tinkturer som inneholder steroider som hydrokortison eller betametason, noe som kan forstyrre sårens helingsprosess. Bruk bare antibiotiske tinkturer.
  •  
  • Ikke bruk antifungal kremer (ketokonazol, clotrimazol) med mindre din veterinær forteller deg.
  •  
  • Hvis du har spørsmål, ring til apoteket eller veterinæren før du bruker produktet.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Sjekk såret hver dag. Hvis du finner tegn på infeksjon, ta hunden din umiddelbart til veterinæren. Tegn på smitte er dårlig lukt eller gul, grønn eller grå utslipp.       
 12.  
             

  Del 3      Få veterinærpleie  ,

    
   
 1.             1      Ikke vent på et besøk hos veterinæren ved øyeskade. Kutt eller sår i øynene kan permanent skade dyrets syn. For å forbedre sjansene for en kur, må du straks ta ham til veterinæren for en undersøkelse og behandling.       
 2.  
 3.             2      Ta hunden til veterinæren for å sy om såret ikke bare er overfladisk. Hvis såret ser seriøst ut som om det ikke helbringer seg selv, må du vise det til en dyrlege. Eventuelle sår gjennom huden til muskler, sener eller fett må undersøkes av en lege. Etter undersøkelsen kan veterinæren sy i såret for å fremme helbredelse.       
 4.  
 5.             3      Gå alltid til veterinæren for bite merker. Biter pleier å klemme hundens vev. Dette kan komplisere helbredelsen. Derfor må biter under anestesi skylles og dreneres av veterinæren din. Dyrets munn er full av bakterier, så det er fare for infeksjon, selv om bittene ikke virker.        
 6.  
 7.             4      Har veterinæren dehydrere såret eller utføre et sårtoalett. Hvis såret fylles med væske i stedet for å helbrede, spør veterinæren om det må være dehydrert. Sårkutting er fjerning av skadet eller infisert vev rundt såret. For begge prosedyrene må hunden din plasseres under bedøvelse.       
 8.  
 9.             5      Spør veterinæren om systemiske antibiotika. Disse medisinene kan behandle eller forhindre en infeksjon som bremser helbredelse. Din veterinær bør se på såret, se om det er tegn på infeksjon, og diskutere bruken av antibiotika med deg.       
 10.  
             

Advarsler .

                Les mer... (3)      
Dyr populær:
Rengjør en marsvinbur.

Vedta en hund.

Spille med hamster.

Bli kvitt fluer.

Hjelp en hund med separasjonsangst.

Ta en fugl.

Forlate hundens tigging.

Hjelp en hund med parvovirus.

Vær en god hund eier.

Opplær valpen din med en klokke.

Rengjør buret på girbilen din.

Lure Gullfiner.

Hold kreps som kjæledyr.

Lag piller.

Discipline a puppy.

Design en bolig for en pute.

Behandle steriliseringsrelatert kvinnelig inkontinens.

Forstå tap av kjæledyr.

Fjern et kryss fra katten din.

Undersøk katter for ormer.

Ta vare på nyfødte kaniner.