Home \ dyr
 

Holder et esel.

 

Askler er flotte dyr med sine søte ansikter og skånsom, intelligent natur. De fortjener ikke sitt rykte som stædige dyr. I sannhet er de smart og gjennomtenkte. Askler trenger et tilstrekkelig stort beite, et tørt sted å sove og hø for å mate. Hvis du tar vare på eselet, kan det være over 30 år gammelt. Lær først hvordan du skal sørge for at eselet ditt kan leve et langt og sunt liv.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Valg og behandling av eselet  ,

    
   
 1.            1      Velg et esel som har riktig størrelse, kjønn og temperament. Hvis du velger et esel, er det viktige faktorer å vurdere. Mannlige og kvinnelige esler har et annet temperament. Det er miniatyr esler, standard esler og gigantiske esler størrelsen på hester. Finn ut hvilket kjæledyr som er riktig for dine behov før du tar det hjem. 
    
  • Hvis du vil beholde eselet som et kjæledyr, ta en tullbein (et kastrert hanedåse) eller en eselmare.
  •  
  • Hvis du vil avle, trenger du en hingst (en mannlig mann i stand til å produsere) og en eller flere eselhopper. Ikke ta en hingst hvis du bare vil ha ett kjæledyr. Ikke hold en hingst med andre mannlige esler som de ville kjempe mot hverandre.
  •  
  • Hvis du vil ri på eselet, bør det være stort nok til å støtte vekten din. Et esel kan enkelt bære 20% av kroppsvekten.
  •  
  • Hvis eselet ditt skal holdes som et beskyttende dyr mot rovdyr som ulver eller hunder, ta en standard eller gigantisk esel - ikke et miniatyr esel. Det er viktig at eselet er større enn rovdyret.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Pass på at eselet har fullført grunnleggende opplæring. Hvis du har å gjøre med et esel for første gang, ta en som står på båndet uten å støte. Det burde ikke plage ham å bli strukket over hele kroppen, og han burde tillate deg å heve hans hover. Askler er ofte vanskelig å øke. Hvis du ikke har mye erfaring med dem, bør du velge en som oppfører seg godt.       
 4.  
 5.             3      Hold mer esler hvis mulig. Askler er veldig sosiale dyr, og de er triste når de holdes alene i beite. Ditt esel vil bli mye lykkeligere hvis han har en reise. Askler har en dyp forbindelse til sine følgesvenner for livet, og de vil ikke gå hvor som helst uten hverandre. 
    
  • Ål kan også utvikle en forbindelse til hester. Men hvis du vil gå et sted med hesten uten å ta eselet, bør du ikke gjøre venner for mye. Hvis du tar hesten av beite, blir eselet veldig opprørt. Derfor bør de holdes bedre i separate innkapslinger.
  •  
  • Donker trenger en veldig spesiell diett. Hvis de holdes sammen med andre dyr, vil de nok føle seg overvektige og ubehagelige.
  •  
  • Åker og hunder møtes ikke så godt. Unntatt ble de samlet opp fra barndommen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Vær forsiktig med eselet ditt. Åsene bør ikke bli straffet for alvorlig. Vær sakt og tålmodig hvis du prøver å lede dem eller lære dem noe. De er ikke sta, men trenger tid til å bestemme hva de skal gjøre. Og de liker ikke å bli drevet eller drevet til handling. Berør eselet, si beroligende med ham. Ikke rop eller bruk vold.       
 8.  
 9.             5      Ditt esel skal flytte hver dag. For å holde seg i form og sunn, trenger dyrene daglig trening. De beveger seg på egenhånd dersom beite er stort nok til å gå rundt. Du kan også gå på eselet din på en lang bånd. Husk imidlertid at du ikke skal ri dyret før den er stor nok til å støtte vekten din. 
    
  • Om vinteren skal eselet bevege seg mer. Hvis du må holde eselet i stallen om vinteren, bør du slippe det ut noen dager så det kan bevege seg. Det ville være ideelt hvis eselet ditt får lov til å gå gjennom låven mellom utflukter. Ikke tving eselet ut hvis han ikke liker snø. I stedet gi ham et sted å flytte innvendig. Legg et teppe på eselet mens du går, så han ikke blir kaldt. Askler kan få lungebetennelse eller bronkitt når de blir utsatt for regn eller kulde.
  •  
                   
 10.  
             

    2      Mat og overnatting  ,

    
   
 1.             1      Eskelets hovedmatskilde skal være lav i sukker og høy i fiber. Bygstrå (stalker av planten etter at kornet er høstet) er flott. Eselet kan mate på det i flere timer uten å gå ned i vekt.       
 2.  
 3.             2      Åsene må spise oftere, men for mindre mengder (som andre hovdyr også). De tolererer ikke store mengder fôr på en gang, for eksempel en bøtte om morgenen og om kvelden. Du bør ikke mate eselet med korn eller korn som havre, bygg, hvete eller mais. De har for mye stivelse og sukker og kan forårsake sykdommer som laminitt og føre til fedme.       
 4.  
 5.             3      Askler er lykkeligste når de har god plass til å gå rundt og beite. Det er det de gjør mesteparten av dagen. Det er vanskelig å si hvor mye gressletter et par esler trenger fordi atferd av beite kan variere sterkt. Gress bør være et supplement til halm i fôr og bør ikke være stiftfôrkilden.       
 6.  
 7.             4      Et godt alternativ til en saftig beite er en paddock med jord eller et område der de ikke kan beite, f.eks. et område med betong eller sandjord. Åsene trenger alltid noe å nippe på. Pass på at de alltid leveres med nok høy. 
    
  • Hvis det ikke er gress om vinteren eller hvis du ikke har nok gress, kan du supplere fôret med pilhøi. Dette bør være av god kvalitet, så ren, godt forberedt og fri for mugg. Senkete hø er bedre fordi det har mer fiber og mindre sukker. Unngå Alfalfa med mindre du har en eselmare, gravid eller ammende, eller et dyr som trenger spesiell forsiktighet. Pass på at maten ikke er for gammel eller forurenset, ellers kan eselet bli syk. Hvis du har råd til korn med tilsetningsstoffer til pleie av hover, pels, etc., bør du spørre om det. Avn er bra for eldre esler med tannproblemer, for esler som vil bli frisk og for å amme eplehopper.
  •  
  • Pass på at du ikke overfôrer eselet ditt. Askler får dødelige sykdommer hvis de får for mye protein eller annen næringsrik mat. Askler har utviklet seg i ørkener og semi-ørkener i Midtøsten og Nord-Afrika. Derfor kan de få alle næringsstoffene de trenger på en ufruktbar beite. Hvis det er for mye gress eller det er for rik (på ku eller hestmarker), bør du begrense tilgangsområdet for eselet. Så du forhindrer at de spiser for mye og blir for fete. Med en sikker, mobil elektrisk tau kan du dele feltet og begrense tilgangen til maten. Gjenta gjerdet regelmessig slik at dyret får litt friskt land til å beite.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Gi dem riktig godbit. Som nevnt ovenfor er esler raskt voksende. Så vær forsiktig med godbiter. Gi aldri mer enn en håndfull av gangen. Epler, gulrøtter eller bananer (med skall) er ideelle. Kjøkkenavfall er ikke egnet for esler fordi de har problemer med å fordøye cruciferous planter (brokkoli, blomkål), poteter og mange andre planter. Friske eller tørrede mynteblader er en god godbit. Askler trenger et enkelt, sunt kosthold som ikke inkluderer toast, kjeks eller kaker. Unngå også behandlet, sukkert snacks for mennesker eller hester.       
 10.  
 11.             6      Askler er vegetarianere og må aldri mates alt laget av kjøtt eller fisk.        
 12.  
 13.             7      Diskuter med dyrlegen din hva kosttilskudd er anbefalt for jordtype av ditt område. Her er noen mulige kosttilskudd: 
    
  • En spesiell salt / mineralslick for hovdyr kan være godt egnet. Men spør først veterinæren din. Ta en som ikke inneholder melasse, da ellers dyrene bare slikker blokken fordi det smaker som sukker.
  •  
  • Fiberrike terninger kan mates på esler som skal øke litt. Prøv å finne en spesielt for esler (som kan være vanskelig i ditt område) eller som et nest beste valg, ta en for mødre og ponnier.            
  •  
  • Frysetørket gress er et godt supplement for syke, undervektige asser for å gjenoppbygge. Sørg for at det er plantevernmiddelfritt og aldri mate gresshopper. Det kan være skadelig for esler. Vær forsiktig med å mate frysetørket gress, uansett hvor mye. Fordi høyt sukkerinnhold kan være farlig for eskenes helse og føre til en smertefull hode sykdom kalt laminitis.
  •  
  • Proteinpellets eller terninger. Disse ferdiglagde pellets inneholder viktige næringsstoffer. De er egnet for ammende mødre med føller eller for esler som må overleve veldig kalde vintre og trenger derfor en ekstra dose. Ellers er denne maten for rik for hver dag. Ikke erstatt dem med pellets beregnet for et annet dyr (for eksempel pellets til fjærfe). Noen av disse pellets inneholder kjøtt som kan forgifte esel.
  •  
  • Gulrøtter. Hvilket ungulat elsker ingen gulrøtter?
  •  
         
 14.  
 15.             8      Ta vare på rent, ferskvann. Sett opp vanntråkk eller bøtte og sørg for at den alltid er fylt med friskt, ikke frosset vann. Sørg for at vannet ikke lekker til bunnen av låven fordi eslene trenger et helt tørt gulv for hover. Ikke glem å sjekke inn vinteren hvis vannet er frosset. I så fall fjern isen eller fest en varmespole til tanken. Spesielt eldre esler setter pris på varmere vann om vinteren.       
 16.  
 17.             9      Bygg en tørr stall med hard jord. Donker kommer fra ørkenen klimaet. De foretrekker varmere vær, men er ganske robuste hvis de er utstyrt med tilstrekkelig boliger. Askler liker ikke vind og regn og vil søke ly fra begge deler. I motsetning til hester suger regnet ned i eselet og gjør livet uutholdelig. Innkvarteringen trenger ikke å være svært forseggjort - så lenge den er tilstrekkelig og gir eselet med tilstrekkelig beskyttelse. En hytte, et skur eller en låve med tregulv er ideell. Sørg for at jorda er hardt og tørt. Askler har porøse hover som tennes når de står for lenge på fuktig grunn. 
    
  • I tempererte klimaer bør det leveres et stall med minst tre vegger, og gir nok ly fra regn og vind. Dette kan være en skur / hytte, en stall eller en liten låve. Dekk gulvet med halm for å gjøre det komfortabelt og varmt - spesielt i de kjøligere månedene av året.
  •  
  • I et klima med harde vintre (frysende temperaturer og med is, snø og frysende stormer) må jeg gi eselet et stabilt. Stallen skal være behagelig. Derfor lukk alle hullene som tillater toget å passere for å beskytte eselet mot forkjølelse. En vinterstall bør også være stor nok til at eselet kan bevege seg hvis det ikke vil gå ut mens det sner seg.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Hvis du vil legge et teppe over eselet din om vinteren (i veldig kaldt vær eller for et eldre eller mager esel), ta det av hver dag. Se etter chafing og forandre hver dag.       
 20.  
 21.             11      Hold fôringsområdet rent. For å hindre mulig forurensning eller problemer med ormer, må du alltid holde fôringsområdet rent. Fjern smuss, vask matere daglig og legg høi i et nett som er festet til veggen (høgnettet) og ikke på bakken. Hold innkvarteringen ren ved å stikke ut stiklinger og hoi minst annenhver dag. Sprøyt veggene og gulvet og la alt tørke før eselet gjenbruker lyet.       
 22.  
 23.             12      Bygg en stabil trille rundt terrenget. For å holde eselet på stedet og beskytte ham mot rovdyr som hunder og ulver, og for å unngå utbruddssøk, bør du omgir eselområdet med et solidt og sikkert gjerde. Åsene er klare, og de vil finne en måte å unnslippe hvis du ikke bygger et gjerde rundt beite eller husly. Han burde være minst like høy som eselens skulder.       
 24.  
             

    3      Ta vare på epleets helse  ,

    
   
 1.   1      Rett eselet daglig. Den beste måten å rense esel på er å curry det daglig. Siden de ikke liker å bli våte, trenger du ikke å sprøyte eller bade dem. Det er nok å groat dem daglig og å rengjøre hovene sine.     
 2.  
 3.             2      Pass på at hoverne alltid er tørre og trimmet. Eselhove vokser mye som menneskelige negler gjør. De må trimmes fra tid til annen slik at de ikke blir for lange og bryter. Ha hover av en profesjonell hengelskytter trimmet til riktig vinkel på 60 til 65 grader. Hovene i eselet skal trimmes om hver åtte uker.       
 4.  
 5.             3      Kontroller tennene for skarpe hjørner og kanter. Åndernes tenner vokser også kontinuerlig og de slites ut som maten tygger. Din esel skal gå til en tannlege som spesialiserer seg på hovdyr en gang i året, uansett hvordan tennene påvirker deg. Tennene i et esel går så dypt i munnen som en underarm er lang. Så det er ingen måte å se hva som foregår i ryggen uten spesialverktøy. Tannlegen må undersøke hele veien inn i baksiden av munnen for å sikre at eselets tenner virker og ikke vil forårsake noen problemer eller kronisk smerte når de spiser. 
    
  • Et esel med dårlige tenner vil tolerere kaf eller grøt / vått mat bedre. Dette unngår at eselet må tygge for mye hø eller gress. Spør veterinæren om de beste alternativene.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Hold deg oppdatert med vaksinasjonene. Askler er robuste og har vanligvis ingen sykdommer. De må vaksineres årlig mot stivkrampe, influensa og svimmelhet. Andre vaksinasjoner avhenger av miljøet ditt. Disse inkluderer vaksiner mot rabies, encefalitt og West Nile virus.       
 8.  
 9.             5      Esler, akkurat som hester, kan få intestinale ormer. Hester og esler lider av overbruk av deformeringsmidler tidligere. For nå reagerer ormene ikke lenger på rettsmidler som de pleide å ha, fordi ormene har blitt vant til dem. Derfor arbeider fondene ikke lenger. Det er ingen enkel løsning på problemet. Det som er sikkert er at du ikke bør fortsette med den målløse ormingen som har opptatt situasjonen først. I esler og hester skal avføringen undersøkes fire ganger i året for mulige ormer, slik at de deretter kan få riktig behandling. Spør din veterinær for råd. Vennligst deworm for en annen test for å sikre at behandlingen virket.       
 10.  
 11.             6      Å holde beite og stabil så rent som mulig bidrar til å forkorte livscyklusen til ormene. Ormene må ha bodd utenfor eselet en stund før de blir spist. Ved å holde antall larver så lavt som mulig, vil du sørge for at antall ormer i eselet ditt også blir minimert. Det har vist seg at antall ormer på beite kan reduseres betydelig ved å fjerne avføring minst tre ganger i uka derfra.       
 12.  
             

Tips .

    
   
 • Hvis insekter plager ditt esel, spør veterinæren for riktig insektmiddel. Noen ganger kan lus være et problem fordi de gjemmer seg i det lange eselhulet. Askler som har lus gni mot vegger eller gjerder for å lindre kløe. Etter en tid får de skallede flekker.
 •  
 • Hvis du vil redusere eselets vekt gjennom kosthold, gjør det bare etter veterinærens råd. Askler trenger daglig konsentrert feed (fiber), slik at maten kan bevege seg gjennom tarmene. Hvis de ikke får det, kan de bli veldig syke.
 •  
 • Bruk mye tid med eselet ditt.
 •  
 • Åsene har ofte en spesiell forbindelse til barn eller funksjonshemmede. Hvis du bor på en gård eller har en stor eiendom, bør du ta hensyn til dette når du leter etter en ideell dyrefare. Årekjøring blir ofte brukt som terapi for å hjelpe mennesker med funksjonshemninger. Ofte er det et nært vennskap mellom rytter og esel. Hvis du har tid på helgene for å åpne gården din for de trengende, kan dette være et nytt og vakkert yrke for deg og dine esler.
 •  
 • Askler lever lenger enn hester. 30 til 40 år er mulig. Med denne forventede levetiden betyr de en levetidsforpliktelse.
 •  
 • Åsene liker ikke grovt vintervær. De kan av og til være igjen i snøen for å få frisk luft, så lenge de ikke viser sin sinne (noen esler som snø, andre hater det). Hvis du lar eselet i snøen for å flytte det, fjern snøen fra pelsen når du kommer tilbake til stallen slik at den ikke smelter og eselet vil bli kaldt. Eskeskinn er ikke motstandsdyktig mot regn eller smeltet snø.
 •  
 • Dette er en kort, generell guide til eselpleie. For mer spesifikk informasjon om spesifikke problemer eller problemer, spør veterinæren din eller besøk nettsidene til en organisasjon som bryr seg om esler.
 •  
 • Lær mer om esler. Surf på nettet eller lån bøker fra biblioteket. Lær mer om de forskjellige typer esler, deres karakter, deres plager og annen interessant bakgrunnsinformasjon. Du kan aldri vite nok om vennen din.
 •  
 • Alfalfa halm (alfalfa) er ikke bra for esler fordi det har for mange næringsstoffer. Timothy hø og andre varianter er best for helsen til eselet ditt.
 •  
 • Kvinnelige esler kalles "eselmare" eller "esel"; et mannlig esel "hingst". Eselbarn kalles "føll".
 •  
             

Advarsler .

    
   
 • Folk elsker å kjære esler. Hvis du er bekymret for at folk kommer for nær dyrene dine og gir dem usunn mat, setter du et tegn og forbyr mat.
 •  
 • Lær eselet for å stå ved hengeren og la hovene bli hevet. Hengeren skal ikke legge eselet for hovpleie - det er ikke nødvendig og vil bare opprøre dyret.
 •  
 • Ikke la noen misbruke et esel. Askler er milde dyr. Trekk aldri på ørene eller såre dem på noen måte. Hvis du har lagret et esel, må du bruke mye tid og krefter for å få tillit. Åpen som har blitt behandlet dårlig er ofte nervøs, sjenert og engstelig. Fordi det ikke er hennes normale natur, er det vondt å se på. Utfordre deg selv og søk råd fra en lokal eselorganisasjon.
 •  
 • Hvis eselet kaster opp sitt fôr eller inntar svært lite, bør en veterinær revidere eselet din umiddelbart for å avgjøre hva han mangler.
 •  
 • Mange planter er giftige mot esler. Listen er for lang til å vise her, men disse er de farligste:  
    
  • Fersk eller tørket gjessjurt
  •  
  • yew
  •  
  • ekorn eller eikeblader
  •  
  • Sycamore (sycamore) eller rød lønnsløv
  •  
   
 •  
        
Dyr populær:
Holder en leguan.

Fjern flått.

Forhindre hoftedysplasi hos hunder.

Ta vare på en fysisk mishandlet katt.

Bli kvitt earwigs.

Reiser med en katt.

Formidle hunden din.

Kommunisere med dyr.

Identifisere katter.

Bekjempe maur uten gift.

Navngi for valpen din eller ny hund.

Ta vare på engelsk bulldog valper.

Velg ditt første kjæledyr slange.

Undervise en valp hans navn.

Hold hunden opptatt i flere timer.

Tren tysk korthår.

Anerkjenn en brasiliansk vandrende edderkopp.

Fjern et kryss fra katten din.

Tam en rotte.

Behandle katten uansett uten å være riper.

Bli kvitt horsefly.