Home \ dyr
 

Diagnostisering av kronisk oppkast hos katter.

 

Ordet "kronisk" betyr at et problem har eksistert i lang tid. Katter som gir opp kronisk faller inn i to grupper: en er bare nå og da dårlig og de er ellers sunne, oppkastet er "ufarlig"; de andre har et medisinsk problem som må diagnostiseres og behandles; oppkast er "tvilsomt". Det er mange måter å bestemme årsaken til oppkast, men de fleste involverer et besøk til veterinæren.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Bestem om katten din oppkast er "ufarlig" eller "tvilsom"  ,

    
   
 1.            1      Vær oppmerksom på at oppkastet din katt er "ufarlig" når du spiser mye gress. En nøkkel til ufarlig oppkast er en katt som ellers er bra, men spiser ofte gress for å gjøre det dårlig. Dette er en forutsigbar kjede av hendelser som du vanligvis kan se mer enn én gang. Noen katter bekymrer seg hver to eller tre dager at de blir syke, andre en gang i uken. Når de kaster opp, går de bort og kanskje selv ser etter en matbit. Andre vaner som kan oppstå sammen med å spise gress er:  
    
  • Normal å spise; Ikke oppkast maten ved fôringstid, hold vekt, vær aktiv og ha en skinnende pels.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Vet at kommersiell kattemat ikke alltid passer til den normale fordøyelsesprosessen av en katt. Wildcats spiser hele sitt byttedyr - inkludert bein, pels og mageinnhold. Når de gjør det, fordøyes de delene som kan fordøyes og oppkastes. Kommersiell kattemat mangler stimulansen til å indusere oppkast, noe som får katter til å kaste opp ved å spise gress.  
    
  • Hvis kattens oppkast er "ufarlig", og det er ellers godt, må du nevne den særegenheten ved neste veterinærbesøk, slik at veterinæren din kan bekrefte at det ikke er noe problem.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Gjenkjenne tegn på "tvilsom" oppkast. Katter må undersøkes medisinsk i dette tilfellet for å gjøre en diagnose. Katter hvis oppkast er "tvilsom" går ned i vekt, kan ikke holde maten, har ingen appetitt, kjedelig, tørr kappe, drikker mye eller blir sløv.  
    
  • En annen grunn til å få katten undersøkt er når hun kaster opp oftere enn vanlig, dvs. når hun kaster opp en gang i uken, men nå daglig. Hvis du er usikker, og katten din kaster opp, er det alltid tryggest å få henne undersøkt av en veterinær.
  •  
                   
 6.  
             

    2      Få katten undersøkt  ,

    
   
 1.             1      Lag en avtale for å undersøke katten din. Under eksamenen vil din veterinær se etter tegn på sykdom som kan utløse oppkast. Han vil også skanne bukområdet for akkumulering og blokkeringer. Følgende trinn beskriver de ulike aspektene ved en fysisk eksamen.        
 2.  
 3.             2      Vet at dyrlægen din vil undersøke kattens slimhinner. Veterinæren løfter kattens lepper for å kontrollere tannkjøttets farge. Det skal være rosa, som våre egne tannkjøtt. Blek (veldig blek eller hvit) tannkjøtt indikerer anemi og en gulaktig farge indikerer gulsott. Dette gir kliniske ledetråder om hvor å finne årsaken til problemet.        
 4.  
 5.             3      Se hvor raskt kapillærene fylles opp. Tiden som kreves for å fylle på kapillærene, gir ledetråder om hvorvidt kattens sirkulasjon er i orden, eller om katten er i sjokk på grunn av væsketap. Dette er tiden da tannkjøttet blir rosa igjen etter at blodet er blitt presset ut. Den normale varigheten er under to sekunder, og vanligvis er påfyllingen for rask til å telle. Hvis påfyllingen tar mer enn to sekunder, er det sent.  
    
  • For å måle kapillær påfyllingstid, løft leppen og trykk en finger fast mot tannkjøttet for å gjøre den blek eller hvit. Trekk fingeren tilbake og se nøye for å se hvor mange sekunder det tar for tannkjøttet å bli rosa igjen.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Kontroller hydratiseringsstatus. Løft pelsen av skuldrene og slipp den ut. Huden skal straks feste tilbake til sin opprinnelige tilstand. Dehydrering reduserer elastisiteten i huden, og senker den tilbake til sin opprinnelige posisjon. Sterk dehydrering skaper et "telt" der huden danner en topp og ikke trekkes tilbake. Ved oppkastkatt kan dette bety at katten taper mer væske enn den absorberer. Denne katten trenger akutt væskeadministrasjon, for eksempel en intravenøs drypp.  
    
  • Intravenøse væsker administreres gjennom et kateter som glir inn i venen av en forben av katten din. Et infusjonssett og en saltvannspose er koblet til kateteret og væskene drypper direkte inn i blodet. Det tar vanligvis 24 til 48 timer for å kompensere for væskebortfallet. I løpet av denne tiden må katten din være i klinikken.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Vet at kattens hjertefrekvens blir kontrollert. Selv om dette kan virke merkelig med en probing for oppkast, er det en forbindelse. Sykdommer som hypertyreose (en overaktiv skjoldbruskkjertel) kan forårsake oppkast og er også forbundet med rask hjerterytme.  
    
  • Et hvilende hjerteslag på 180 slag per minutt er unormalt og veterinæren din vil skanne nakkeområdet for å se om han kan føle en forstørret skjoldbruskkjertel.
  •  
         
 10.  
 11.             6      Vet at kattens temperatur måles. Temperaturen til en katt bør være under 39 grader Celsius. Alt om det indikerer feber.  
    
  • En oppkastkatt som har feber, kan lider av en infeksjon.
  •  
         
 12.  
 13.             7      Vet hva en bukpalpasjon er. Under en bukpalpasjon spretter dyrkeren forsiktig kjeftområdet av katten med fingertuppene. Han ser ut til å se om størrelsen og formen på tykktarmen, nyrene, blæren, milten og leveren er normal og katten din ikke har smerte. En organforstørrelse kan indikere en infeksjon, en betennelse, kreft eller en blokkade av utløpet av dette organet. Han føler også alle unormale akkumuleringer.        
 14.  
 15.             8      Oppdater medisinen for katten din hvis eksamen ikke gir resultater. Hvis katten din ikke er for syk, har ingen feber, er godt hydrert og holder det meste av maten i det, kan veterinæren foreslå å behandle henne med forebyggende tiltak som for eksempel en ormbehandling.  
    
  • En alvorlig orminfeksjon kan føre til obstruksjon i tarmområdet eller irritere magesekken og føre til oppkast.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Behandle katten din for hårboller. For å behandle hårkuler, bruk et mildt, flytende parafinbasert avføringsmiddel som gni på kattens tote. Et typisk produkt er Kat-a-lax, hvorav du gni 2,5 cm på kattens tote to ganger om dagen i to eller tre dager.  
    
  • Tanken er at den penetrerer gjennom poten og alle hårkulene som forårsaker betennelse i kattenes mage, smelter forsiktig slik at de utskilles eller oppkastes med avføringen.
  •  
         
 18.  
             

    3      Mottatt en diagnose gjennom laboratorieundersøkelser  ,

    
   
 1.             1      Har kattens blod undersøkt. En blodprøve utføres enten når det ikke oppsto noen grunn til oppkast ved undersøkelsen eller for å bekrefte en mistanke som oppstår ved undersøkelsen. Det tas hensyn til biokjemi og hematologi. Biokjemi gir oss en indikasjon på organfunksjonen, for eksempel om nyrene fortsatt fungerer som de skal.  
    
  • Hematologi gir oss informasjon om blodcellene, for eksempel om katten har økt antall hvite blodlegemer (bekjempe en infeksjon), så behandling med antibiotika er nødvendig. Katten din kan også være anemisk (resultatet av enkelte infeksjoner og kreft), noe som gjør det nødvendig å finne årsaken til anemi.
  •  
         
 2.  
 3.             2      En røntgenbilde kan hjelpe deg med å finne ut hva som skjer med katten din. Hvis det fortsatt ikke er noen forklaring på oppkast, skal magen røntgenbehandles. En enkel røntgenstråle tas uten å gi katten et kontrastmiddel som barium.  
    
  • Informasjonen til et enkelt røntgenbilde er begrenset, fordi de myke vævstrukturer i bukhulen alle har en tilsvarende radiopasitet. Dette betyr at tykkelsen av magen eller tilstedeværelsen av sår er knapt synlig.
  •  
  • Men en røntgenstråle er veldig nyttig for å oppdage en fremmedlegeme (noe katten din svelger, selv om den ikke burde), noe som medfører blokkering. Når en blokkering oppdages, må det avgjøres om årsaken må fjernes kirurgisk eller kan gå ut av seg selv. I en røntgen kan du også oppdage svulster og størrelsen på organene.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Har en ultralydsskanning av kattens fordøyelsessystem. Ultralyd bruker høyfrekvente bølger til å lage gråtonebilder av objektene de møter. En ultralydsundersøkelse anbefales for en brytningskatt, da det lar deg søke etter vekst og fremmedlegemer i kattens mage. Mønsteret av sammentrekninger og bevegelser av væskene i magen kan også gi ledetråder til blokkering som forårsaker problemer for katten din.  
    
  • Ved hjelp av ultralyd kan veterinæren måle tykkelsen på mage og mage og se etter kratere som indikerer et sår. Sår kan vanligvis behandles med orale medisiner som beskytter mageslimhinnen og reduserer syreproduksjonen. Du kan også oppdage individuelle hevelser som kan indikere en svulst eller kreft.
  •  
         
 6.  
             

    4      Mottatt diagnose ved behandling  ,

    
   
 1.             1      Vet at neste trinn er en prøvebehandling hvis testene ikke ga resultater. Hvis alle tester har gitt normale eller negative resultater, er neste trinn enten en diagnose ved behandling eller en biopsi.  
    
  • Sistnevnte er dekket i neste avsnitt, men hvis katten din ikke er alvorlig syk, bør du først vurdere behandlingen. En tarmbiopsi bærer risikoen for peritonitt og en høy komplikasjonsrate.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Feed katten din med hypoallergen mat. Hvis det eneste symptomet er brekninger og alle tester var normale eller negative, kan veterinæren foreslå et hypoallergent diett for katten din. Årsaken er at følsomhet for en ingrediens i dietten kan forårsake betennelse og i sin tur oppkast.  
    
  • I et hypoallergent diett er det en proteinkilde og et karbohydrat, eller det kan være en hydrolysert diett. Sistnevnte betyr at proteinmolekylene er delt slik at de er for små til å overvinne reseptorer i magen som utløser allergiske reaksjoner.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Forstå hvorfor et hypoallergent diett kan være svaret. Teorien bak et hypoallergent diett er at magen kan roe seg, siden den ikke lenger er betent av maten. Derfor bør en kronisk brytende katt med matallergi slutte å bryte hvis det gis hypoallergen mat.  
    
  • Men hvis det fortsetter å bryte, er det behov for gutbiopsi.
  •  
         
 6.  
             

    5      Har en kolonbiopsi gjort  ,

    
   
 1.             1      Forstå at en tarmbiopsi ofte kan brukes til å gjøre en nøyaktig diagnose. Et lite stykke av magen er fjernet, og deretter ses cellene av en histolog under mikroskopet. Med et endoskop kan det tas prøver, med bare de minste biter av vev fra mageslimhinnen fjernet.  
    
  • En laparotomi (operativ undersøkelse av magen) kan også fjerne biter så tykke som magevegg.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Vet at det er en høy komplikasjonsrate. Det er en høy komplikasjonsrate i en biopsi. Dette har ingenting å gjøre med kirurgens evne, men tendensen til mageveggen til å hovne når skadet. Dette gjør det mulig for suturene å presse igjennom og løsne, slik at mageinnholdet kan strømme inn i magen.        
 4.  
 5.             3      Ta deg tid til å diskutere alle muligheter med veterinæren. Hvis du vurderer en tarmbiopsi, diskuter den med veterinæren din, så du er klar over alle risikoene og fordelene.        
 6.  
             

Tips .

      

            Les mer... (1)      
Dyr populær:
Diagnostisere tracheal kollaps i Chihuahuas.

Behandle kreft hos katter.

Lær en hund til å holde.

Lunge hesten din.

Hold landemitekrabber.

Behandle øyeproblemer i pugs.

Bremse en katt som spiser for fort.

Undersøk en hund for bark lichen.

Gi marsvinet ditt et langt liv.

Ta vare på for tidlig fødte kattens gutter.

Bli kvitt opossums.

Oppdag termittskader.

Bygg et hundhus.

Feed saltkrabber.

Oppdag om fisken din er død.

Gi en gås.

Fremkall oppkast i en hund.

Lær en hund for å hente.

Fjern lopper og flått fra hjemmet ditt.

Ta vare på syriske gyldne hamstere.

Gi en valp ut av røret.