Home \ dyr
 

Hjelpehunder med felles problemer og stivhet.

 

Felles problemer er vanlige hos eldre hunder som følge av den normale aldringsprosessen. De kan også forekomme hos unge hunder på grunn av leddskader. Mange faktorer kan bidra til problemer med leddene, inkludert genetisk predisponering til hofte- og albue dysplasi og tidlig leddgikt. Felles smerte er bare et faktum for dyrene våre i noen stadier av livet, og du må hjelpe hunden til å leve et komfortabelt liv. Hvis hunden din lider av felles problemer og stivhet, kan du følge noen få enkle trinn for å få ham til å føle seg bedre.

               

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Forstå fellesproblemer  ,

    
   
 1.            1      Finn ut om leddene til hunder. Et ledd er forbindelsen mellom to eller flere beindeler. Ledd er et mirakel fordi de tillater en rekke bevegelser og er et mesterverk av naturteknikk. Et ledd dannes når to eller flere ben møtes ved en bevegelig skjøt. De viktige strukturene du trenger å bekymre deg for er beinene, bruskene som føyer leddene, ligamentene som holder beinene sammen, og sener med musklene festet til dem som trekker på beinene og sørger for at de beveger seg. 
    
  • Smøring er forårsaket av en tykk substans som kalles synovialvæske, som også forsyner næringsstoffer til brusklaget. Denne væsken er produsert av den synoviale membran som forene ledkapsel og ledbånd. Begge er viktige strukturer som i utgangspunktet holder sammen eller ben sammen.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Du bør forstå fellesproblemer. Et felles problem kan oppstå hvis noen av disse delene av leddet er skadet. For eksempel hvis brusk laget flager av, en ligament tårer eller en muskelforstuinger, har du en felles skade. 
    
  • Det er visse raser som er utsatt for felles problemer. Labradorer, Golden Retrievers og tyske Shepherds har en genetisk predisposisjon til hip og albue dysplasi som kan føre til tidlig leddgikt. Store raser som Leonberger, St. Bernards og Great Danes kan vokse for fort og skade de myke beinene, noe som fører til felles sykdom.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Du bør gjenkjenne skiltene. En grunnleggende indikasjon på at hunden din har et felles problem er smerte, som ofte opptrer som haltende. Hvis hunden din begynner å hobble plutselig, så minimer aktiviteten. Han kan også vise andre tegn som ukjente bevegelser, stående problemer, hovne ledd, nektet å hoppe, aversjon til berøring og irritabilitet. 
    
  • Hvis smerten er så alvorlig at hunden din lider eller viser andre symptomer, vil det føre til økt betennelse og mer smerte, og det vil gjøre problemet verre. Du bør heller ikke hente med hunden din eller spille andre spill.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Du bør svare på lameness. Hvis hunden din er plutselig halt, må du ta med ham hjem og la ham hvile. Hvis hunden er lam i løpet av en tur, må du bære den hjem, avhengig av alvorlighetsgraden av lameness. Gi ikke medisin fra medisinskapet ditt. Hvis du trenger smertestillende midler, kontakt din veterinær. Hvis du vet hvilken ledd han har skadet, så legg en ispakke på den i 10 minutter. 
    
  • Hvis han er for høy til å bære, legg ham i bånd og oppmuntre ham til å gå sakte.
  •  
  • Hvis han fortsetter å lamme og spesielt hvis det ikke er noen forbedring etter 24 timer, så gå til veterinæren. La ham hvile til han har blitt undersøkt.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Se etter generell stivhet. Det er noen åpenbare symptomer på stivhet i muskler og ledd, noe som er et vanlig problem, spesielt hos eldre dyr. Dyrinnehavere finner ofte at deres kjæledyr føles stiv eller har felles smerte når de går eller limper, er mindre aktive, eller har problemer med å komme seg opp. Andre symptomer inkluderer strekkproblemer, motvilje mot trening, og stopper på turer, samt problemer med klatring av trapper. 
    
  • Noen dyr slikker de smertefulle leddene, og får huden til å bli betent og sår. Koldmorgen etter en lang hvileperiode er det ofte vanskeligst for dyr med ledd eller muskelproblemer. Det kan ta en stund for kjæledyret ditt å komme i gang i morges.  
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Håndtere fellesproblemer  ,

    
   
 1.             1      Ta en tur med hunden din. Ved akutte (plutselige) skader er resten viktig. Bevegelse er imidlertid viktig hos gamle hunder som er stive på grunn av leddgikt. Hvis de ikke beveger seg, kan leddene bli immobile. Men du må finne riktig mengde bevegelse for kjæledyret ditt. Dette vil bli avgjort i hvert enkelt tilfelle, og din veterinær kan best gi deg råd. Du bør imidlertid forsøke å holde bevegelsesnivået det samme. Hvis hunden din beveger seg i samme grad hver dag, kan det hjelpe deg med smerte og vektstyring. Bevegelsen fremmer mobilitet og fleksibilitet i lemmer. For mye trening er ikke tilrådelig, men for lite trening gir mer stivhet. 
    
  • For eksempel bør du ikke gå en 10-minutters spasertur i løpet av uken, og deretter gjøre opp for det over helgen med en to-timers spasertur. Din hund ville ikke kunne gå videre mandag morgen og være i stor smerte.
  •  
  • Flere korte turer om dagen er ideelle og bedre enn en lang tur.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Gå med hunden din. Hvis du vil flytte hunden din på en annen måte, må du svømme med den. Svømming er en flott øvelse for en stiv hund, da fysisk aktivitet forandrer musklene og beveger leddene. Det er imidlertid forskjellig fra å gå fordi leddene ikke trenger å bære vekten av hunden. Husk å jobbe med hunden din fordi hydroterapi er mer enn å bare legge hunden din i nærmeste basseng. 
    
  • Ikke alle hundene er gode svømmere, og han kan få panikk og drukne. Det er heller ikke altfor hygienisk. Hvis det er mulig, bør du gå til en spesiell hydroterapi-basseng hos dyrlegen eller en dyrehelsepersonell. Disse bassengene har vanligvis en sele som støtter hunden din i vannet og forhindrer ham i å drukne.
  •  
  • Vanntemperaturen styres nøyaktig slik at den er behagelig for hunden din. I tillegg er vannet desinfisert. De mest moderne bassengene bruker vannstråler som utstråler mot hundens bein og dermed stimulerer padlebevegelser.  
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kontroller hundens vekt. Hvis fellesproblemer er relatert til hundens vekt, vil veterinæren foreslå at den reduseres. Hjelper hunden din å miste vekt hjelper med hans ledd og smertefulle ledd. En overvektig hund trenger å bære mer vekt, noe som legger mer belastning på vondt ben. Hos noen hunder i de tidlige stadiene av leddgikt, kan vekttap mot en normal, sunn vekt bestemme om man skal ta medisiner eller ikke. 
    
  • Hvis du merker at hunden din liker å spise for mye, ikke la maten stå hele dagen lang. Du kan også begrense den daglige rasjonen til å mate, spesielt hvis det blir våt mat flere ganger om dagen. Du kan også kjøpe våt eller tørr mat spesielt for slanking.
  •  
  • Når hunden beveger seg mer, reduseres det lettere. Hvis han har smerte i leddene, øker du sakte daglige turer. Hvert lille stykke hjelper ham til å bli sterkere og gå ned i vekt.
  •  
  • Snakk med veterinæren din om andre måter å trygt og effektivt bli kvitt de uønskede pundene.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Prøv fysioterapi. Snakk med veterinæren om fysioterapibehandlinger for hunden din. Hvis hunden din har leddgikt eller felles problemer, må han varme opp før du beveger deg. De stive leddene kan ta mer skade hvis de ikke varmes opp før en tur. Bli vant til å gjøre passiv fysioterapi øvelsene anbefalt av veterinæren din før du går en tur. 
    
  • Veterinærer anbefaler vanligvis passiv fysioterapi, som består av bestemte øvelser. Oppfordre hunden til å ligge på sin side. Gni forsiktig alle musklene i de øvre lemmer, ett ben om gangen. Deretter skyver han poten oppover, slik at alle leddene bøyer seg. Men bare gjør det så langt at han ikke har vondt. Trekk forsiktig på poten for å strekke ut beinet.
  •  
  • Gjenta dette 10 til 20 ganger per ben. La hunden din rulle rundt og gjøre det samme på den andre siden. Så kan han ta sin morgen tur.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Hold ham varm om natten. Du kan endre miljøet for å hjelpe hunden din med sin felles smerte og stivhet. Mange eldre hunder med leddgikt blir stive om natten ettersom musklene og leddene blir kalde. Leddene opprør mot kaldstart og hunden er stiv i begynnelsen. For å begrense det, hold hunden varm om natten. Du kan gi ham et oppvarmet soveplass eller et sovested for å kose opp for å holde leddene varme. 
    
  • Hvis han lar deg, kan du dekke ham om natten. Pass på at han ikke er på toget. Sengen hans bør være litt hevet fra bakken.  
  •  
         
 10.  
 11.             6      Bruk varmeemballasje. Hvis hunden din har en eller to problematiske skjøter, bør du vurdere å bruke varmepakker. Hent en varmepakke til mikrobølgeovnen og legg den på den berørte skjøten. Vær forsiktig så du ikke brenner hunden din. Hvis pakken vises for varmt, sett den i et håndkle før du legger den på den berørte skjøten. For å vurdere om varmepakken er trygg for hunden din, hold den i et minutt eller to mot din egen hud. 
    
  • Det skal være hyggelig varmt og ikke ubehagelig varmt. Hvis du vil fjerne pakken fra huden din før de to minuttene har gått, er den for varm. Isoler dem ved å pakke dem inn i et håndkle.  
  •  
  • Hvis hunden din har for mye smerte eller sliter mye, snakk han godt med ham. Varmen vil etter hvert fungere, og han vil føle seg bedre.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Prøv massasje. En massasje forbedrer blodtilførselen til musklene, forholdene og styrker dem. Muskler støtter leddene. Hvis du hjelper musklene, hjelper du leddene. Du bør snakke med en fysioterapeut som kan anbefale riktig massasje til hunden din. Han vil vise deg hvordan du masserer hunden din riktig, slik at du kan imitere det hjemme. 
    
  • Få alltid faglig råd før du starter en massasje. Det kan gjøre mer skade enn godt hvis du massivt masserer et lem.  
  •  
         
 14.  
 15.             8      Gi hunden din over-the-counter kosttilskudd. Det er over-the-counter kosttilskudd som du kan gi til hunden din for å hjelpe med ledsmerter. Spør veterinæren om glukosamin, et aminosukker som er utgangspunktet for produksjon av ny brusk og dermed grunnleggende for leddets funksjon. Du kan også gi det kondroitin, en viktig del av brusk som opprettholder svamplignende tekstur. Dette er viktig for å fange støt, nærme og smøre leddene. 
    
  • Glukosamin og kondroitin har en synergistisk effekt. Det betyr at den har en større effekt enn du tror hvis du administrerer begge i samme additiv. Se etter et additiv som inneholder glukosamin og kondroitin.
  •  
  • Legg tranleverolje til maten for å hjelpe ham med stivheten. Imidlertid absorberer torskeleverolje fettløselige vitaminer. Hvis du administrerer det daglig, vil hunden din bli fratatt essensielle næringsstoffer. Derfor bør du bare gi den til ham annenhver dag, slik at hans generelle helse ikke lider.
  •  
  • Du kan også gi hunden din omega-3 fettsyrer som er kjent for å hjelpe med leddgikt betennelse.  
  •  
  • Snakk alltid med veterinæren din før du legger til kosttilskudd til hunden din.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Vurder medisinering. Hvis hundens tilstand ikke forbedrer til tross for kosthold, mosjon og andre metoder, snakk med veterinæren om medisiner. De er ikke første valg av behandling, men kan være nyttig hvis hunden din fortsatt har smerte etter å ha prøvd andre metoder. Medisiner lindrer smerte og betennelse, noe som reduserer muligheten for ytterligere skade. Vanligst foreskrevet er ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, også kjent som NSAIDs. 
    
  • Disse medisinene inneholder ikke steroider, reduserer betennelser og hemmer fører som forårsaker smerte. Du har gjennomgått omfattende sikkerhetsstudier og er trygge for hunden din. NSAID er relativt sikre medisiner, spesielt hvis den riktige dosen med fôret kommer inn i hundens mage.  
  •  
  • Før din behandling, kan veterinæren din sjekke hundens nyrefunksjon. Mange stoffer utskilles av nyrene, slik at de kan akkumulere i blodet hvis nyrene ikke fungerer som de skal. Den vanligste bivirkningen er mavesår, det første tegn på oppkast.
  •  
  • Hvis hunden din får NSAID og oppkast, må du slutte å ta medisiner og kontakte din veterinær.  
  •  
  • Snakk alltid med veterinæren din før du gir hunden medisiner som ikke er spesielt foreskrevet.
  •  
         
 18.  
           Les mer... (15)      
Dyr populær:
Fjern edderkopper.

Fang en øgle.

Ta en fugl.

Identifiser en rød edderkopp.

Undervise hunden din for å vokte.

Holde kyllinger i byen.

Anerkjenn en termitt.

Overlev angrepet av en coyote.

Fang en opossum rotte.

Diagnose diabetes hos hunder.

Ta vare på kjæledyret ditt.

Ta en krabbe.

Kjøp en Labrador Retriever valp.

Katter kjører unna.

Frigør en hund fra flått.

Finn riktig kjæledyr.

Behandle hotspots hos hunder.

Kjenne frø av en ku.

Ta vare på marsvin babyer.

Hold en ekorn som et kjæledyr.

Kjør ut hestene.