Home \ dyr
 

Plant hirse.

 

Hirse er et høyt gress som har blitt dyrket i minst 3000 år. I mange vestlige land er det kjent som en spesiell godbit for sine fugler, særlig blant fugleholdere, men også bønder oppdager, på grunn av klimaendringer, deres fordeler som en raskt voksende avling som er robust og tørkebestandig. Det er mange forskjellige typer hirs og planting av dem er ikke vanskelig. Alle hirsearter kan deles inn i to hovedgrupper (sorghum og milletseer) - i denne artikkelen handler vi om hirsearter. Nå bare velg delen som interesserer deg for å lære mer om dette praktiske anlegget.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Hirsehirse hjemme  ,

    
   
 1.            1      Beslut om hirseart. Hirsefrø eller såkalte hirsepastaer blir ofte solgt som fuglefrø. Imidlertid eksisterer de med forskjellige typer hirse og de er ikke alltid pålitelig merket. Selv om fugleeiere allerede har plantet disse frøene (selv ved et uhell ved å spyle dem i hagen), bør du foretrekke å bruke frø og unge planter kjøpt fra planteskoler, da de vanligvis er merket riktig. Dette vil gi deg en ide om hva som skal skje med deg og hjelpe deg med å finne svar på potensielle avlsspørsmål.  
    
  • For hager med liten areal anbefales ornamental hirsutiler som perlehirse (Pennisetum glaucum) eller hirse (Setaria italica) for sin attraktive vekst. De vil også få spiselige frø som vil tiltrekke seg fugler og annet dyreliv.  
  •  
  • Noen typer hirse, som gylden hirse (Setaria sphacelata), kan vokse 46-61 cm høye; andre vanlige arter som trenger mer plass, selv vokse til over 1,5 meter høye. I kaldt klima, oppnår hirse imidlertid ikke sin maksimale høydehøyde.  
  •  
  • Hvis du planlegger å spise hirse eller mate den på fugler, bør du bruke organiske frø og ikke behandle plantene dine med plantevernmidler.
  •  
         
 2.  
 3.             2      Plante frøene innendørs i de første ukene av våren, ute sent på våren. For best resultat, spesielt på ornamental hirse, bør du bruke frøene innendørs omtrent 6-8 uker før siste frost. Alternativt, selv etter den siste frosten og ved en temperatur på over 10 ° C, kan du begynne å bruke frøet rett utenfor. Men du bør vite at plantene kanskje ikke har nok tid til å modne, og du vil ikke kunne få dem til slutten av høstsesongen.        
 4.  
 5.             3      Forbered jorden. Du kan kjøpe oppdrettsjord eller blande vanlig pottemasse og kompost i like deler. Å ta jord ut av hagen din kan ikke være like effektiv, men du kan prøve å plante hirse i en hvilken som helst hurtig drenerende jordtype. Hvis klumper dannes i jorda eller hvis vannet suger seg dårlig, bland deretter perlitt eller sand under dem.        
 6.  
 7.             4      Dekk frøene med et tynt lag jord. Frøet bør ikke plasseres for dypt i bakken, bare 6mm under overflaten. Best sett den i en avstand på 5 til 7,5 cm. Hvis du ikke har nok plass, kan du legge dem nærmere og fjerne de minste plantene når frøet har spist.        
 8.  
 9.             5      Hold såing på et varmt sted borte fra direkte sollys. På bare noen få dager bør det spire til frøplanter. Mange hirsearter har tilpasset seg et varmt klima. De vokser derfor best på lyse steder der det ikke er direkte sollys mesteparten av dagen, og ved temperaturer rundt 25 ° C. Hvis du har en planteguide til hirseen du kjøpte, følger du dem.        
 10.  
 11.             6      Du bør vite når frøene trenger vann. Ta frøet direkte etter innsetting for å hjelpe til med å spire. Da bør du bare vanne dem når jorden er tørr eller nesten tørr, men ikke når den føles fuktig. Pass på at vannet tømmes godt. Hirseen vil ikke trives når frøet er i vannet.        
 12.  
 13.             7      Så snart været er varmt, plasser plantene på et sted som er utsatt for direkte sollys. Ta ut plantene individuelt etter siste frost og minst jordtemperatur på 10 ° C. Pass på at røttene forblir intakte. Legg dem deretter ute i blomsterpotter eller direkte i hagen din. Bruk samme jord du tok før. Hold hirmen på et sted med direkte sollys, med mindre det begynner å visne eller visne.  
    
  • Avhengig av typen hirse, varierer den nødvendige pottestørrelsen og den anbefalte plantedistansen sterkt.
  •  
  • Hvis det er veldig varmt eller om plantene fortsatt er svært små, bør du vurdere å holde dem ute på et skjermet sted med penumbra en til to uker før de utsetter dem for direkte sollys. På denne måten kan de sakte tilpasse seg de ytre forholdene.
  •  
         
 14.  
 15.             8      Tilpass omsorg til dine behov. Siden det er mer enn tusen forskjellige typer hirse, er det umulig å gi her noen spesifikke vareveiledninger. Men generelt trives hirseplanter best i en godt drenert jord, men bør aldri helt tørke ut. Hirse er veldig kaldfølsom, og som en plante, så vel som en plante, overlever den sjelden frost. De fleste arter trives i varme temperaturer. Hvis hirse ser syk ut eller dør av noen av plantene, så spør en botaniker eller en barnehageklerker for å bestemme hirsearten din og foreslå spesifikke pleieinstruksjoner.  
    
  • Destroy din hirse eller se den glatt på bunnen eller røttene, og gi det mindre vann.
  •  
  • Hvis hirseen tørker eller tipper over, kan det være en kortstammet art. Legg kompost til jorden for mer fuktretensjon og gi bedre støtte til plantene.
  •  
         
 16.  
 17.             9      Høst frøet rett før modning. Hvis du vil ha frø til kjæledyr eller plante dem neste år, må du høste dem før fugler eller annet dyreliv snu dem bort. Hvor lenge en hirsefabrik trenger å modnes, avhenger avhengig av dens type og klimaet der den ble plantet, så hold øye med piggen når den blomstrer. Frøene vokser på den fluffete enden av planten, og deres frøbelegge vil etter hvert bryte opp og frigi frøene. Åpne et frøfrakk fra tid til annen for å se om frøene er brune eller svarte. Når de er, kan du høste dem. Plukk dem individuelt eller kutt av hele stengelen.  
    
  • Du bør vite at hirse er årlig: dette betyr at planten dør etter sædproduksjon.
  •  
         
 18.  
 19.             10      Lær hvordan du bruker frøene. Du kan lagre ørene i en papirpose i en uke eller to for å tørke. Rist posen for å skille frøene fra det andre materialet, kafet. Oppbevar dem på et mørkt, tørt sted til du frøser dem neste år. Alternativt kan du mate ferske eller tørkede frø i små mengder som en godbit for fuglene dine. Hvis du har nok hirse, kan du også gjøre grøt ut av det.  
    
  • Hirse og andre godbiter sammen bør ikke stå for mer enn 10% av fuglens diett.  
  •  
                   
 20.  
             

    2      Millethirse dyrker som en avling  ,

    
   
 1.             1      Velg en hirseart som passer dine behov. Hirse er et nyttig gress med mange undergrupper, som en planter i den varme årstiden. Det er mange arter, variasjoner og hybrider å velge mellom. Noen bønder vokser hirse som fôr eller til å tiltrekke seg dyreliv; men i India, Afrika og Kina blir denne avlingen vokst og solgt som mat til mennesker. Sørg for at du velger en art som passer dine behov, og som er tilpasset klimatiske forhold og jordforhold. Følgende hirsearter dyrkes mest ofte; Husk imidlertid at hver art også har underarter med forskjellige egenskaper:  
    
  •   Perl hirs (Pennisetum glaucum) vokser i sørvestlige USA og Europa, hovedsakelig for fuglefrø og fjærkrefoder, og i India og Afrika som mat for befolkningen.  
  •  
  •   Jordspiret , også kjent som italiensk brysthirse (Setaria italica), trives best i halvtørrlige områder. I tillegg vokser det veldig raskt, derfor kan det dyrkes senere enn i plantesesongen som andre avlinger.  
  •  
  •   European Millet (Panicum miliaceum) er også en robust, raskt voksende hirse som dyrkes i USA i Colorado, Nebraska og South Dakota, men kan trives i Tyskland.  
  •  
  •   Finger hirse (Eleusine coracana) kan dyrkes på høyere høyder enn andre hirsearter og under kuperte forhold. På grunn av de lave oppdrettskostnadene og den lange lagringstiden er det populært i etterspørselsøkonomien.  
  •  
         
 2.  
 3.             2      Plant hirse i varme temperaturer. Hirse er svært følsom for kaldt og bør derfor bare plantes dersom jordetemperaturen på en dybde på 2,5 cm ikke faller under 18 ° C, slik at frøene kan spire. Vanligvis er dette tre til fire uker etter maisplanting og en eller to uker etter sorghumplanting i ditt område.  
    
  • De fleste typer hirse er modne innen 60 til 70 dager, i varmere klima er noen enda mer utviklet.
  •  
         
 4.  
 5.             3      Forbered frøplaten. Fjern eventuelle ugress og lag det, avhengig av jordtype. Du bør pløy hard eller teksturert jord for å ødelegge Ortstein-laget og gjøre landet plantet. Hvis jorda har et høyt leireinnhold eller eroderer raskt, kan en plog-fri eller bevaring av jordbehandlingen (plantenes rester fra det forrige år forbli i jorda) være mer vellykket for deg. For overflatebearbeiding anbefales senere planting da disse frøbunnene er kjøligere.  
    
  • Du kan vokse noen hirsearter i fallfelt, men avlingen din vil ikke gi full avkastning med mindre du bruker nitrogengjødsel.  
  •  
         
 6.  
 7.             4      Plasser like under overflaten. Den standardhirse plantedypen er mellom 1,25 og 2,5 cm, ettersom frøet er sjelden sterk nok til å nå overflaten når den er satt lavere. Små frø skal settes inn 2 cm dypt.  
    
  • Noen sorter krever en såmaskin med et lite frøvedlegg. Frøet kan også plasseres for hånd i frørader og deretter dekket med jord.  
  •  
         
 8.  
 9.             5      Juster såningsintervallene for hirse og lokale forhold. Jordtyper, klima og hirsearter påvirker plantetettheten av feltet ditt, så det er tilrådelig å søke råd på stedet. Det er generelt akseptert at hirse blir god storfe når 4,5 til 5,5 kg / ha er sådd. Vannet, det kan til og med bære 22 til 34 kg / ha frø. For sorghumplanter dyrket til næringsmessige formål, bør frøene være lenger enn for produksjon av storfeproduksjon.        
 10.  
 11.             6      Gjødsel. Mange hirseavlinger kan vokse i næringsfattige jordarter og til og med på fallfelt, men for høyere utbytter er det tilrådelig å gjødsle. Gjødsel med 45-56 kg nitrogen per hektar etter planting og igjen med samme mengde tre til fire uker senere. Enkelte jorda trenger også kalium, fosfat, magnesium eller svovel. Hvis du ikke finner et anbefalt beløp for disse mineralene, kan du holde deg til sorghum hirseverdiene i stedet.  
    
  • Roing med en såmaskin kan skade hirse din, med mindre du bare bruker fosfor som gjødsel.  
  •  
         
 12.  
 13.             7      Kutt hirse og la den stå på banen hvis du vil bruke den til høy. Hirse og eventuelt andre varianter bryter raskt ned hvis du ikke tar vare på dem etter plantesesongen. I stedet klipp dem i rader, la dem tørke i marken til sen høst eller tidlig vinter før de behandles i høballer.        
 14.  
 15.             8      Sørg for at alle de ugress og pesticidene du bruker, ikke skade hirse. Hirse er en type gress og kan derfor bli ødelagt av noen weedkillers. Andre ugress og plantevernmidler er i sin tur ikke trygge for storfeavlinger, avlinger eller begge deler. De eksakte sykdommene og skadedyrene som angriper hirseplanter varierer mye, avhengig av regionen. Den beste måten å forberede seg på er å beskjære vekst og frøbehandling. Lær så mye du kan fra bønder som vokser hirse med deg i regionen, den regionale avdelingen for jordbruk eller landbruk foreninger i ditt område.        
 16.  
 17.             9      Harvest før flyttfuglene ankommer. Vær oppmerksom på kornutvikling og fugleaktivitet, da høstvinduet som ligger mellom kornmottakelsen og utseendet til store flokker av fugler kan være svært liten. Høsting metoder varierer avhengig av typen hirse og formålet med dyrking, men sørg for å kutte tilstrekkelig lav for å få hele øret.  
    
  • Hirse skal lagres med en maksimum fuktighet på 13%.  
  •  
         
 18.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

             
Dyr populær:
Discipline a puppy.

Rengjør akvariet dekorasjon.

Diagnose diabetes hos hunder.

Kjenn forskjellen mellom en giftig koral slange og en konges slange.

Behandle din syke hamster.

Identifiser en Golden Silk Spider.

Tren hamsteren din.

Ta av hundens diaré.

Eliminering av svarte enker.

Hold flyr ut av rommet.

Behandle en hund som har spist sjokolade.

Sørg for en hamster.

Lære din fugl for å snakke.

Finn ut om tisken din er gravid.

Pass på at flere katter kommer sammen.

Bading en katt.

Lindre hoftesmerter hos en hund.

Opprett en dyrevelferdsforening for hunder.

Merk graviditet hos katter.

Løft en foreldret kalv.

Kjøre storfe.