Home \ biler
 

Løsne hjulmutrene på bilen.

 

Hjulmutter brukes til å feste dekkene til bilen, og de må slippes når du bytter dekk, trenger tilgang til bremsene, og utfører mange andre reparasjoner. Lære å demontere hjulmutrene er en grunnleggende ferdighet for alle som kjører bil. Du vet aldri når du skal bytte et flatt dekk. Heldigvis er det ikke så vanskelig å lære, og det finnes en rekke triks for å hjelpe deg, selv med vanskelige, tettsittende nutsøtter.

              

Fremgangsmåte .

    

    1      Løsne hjulmutter  ,

    
   
 1.            1      Parker bilen på en rett overflate, bruk håndbremsen, og hvis den har en automatisk girkasse, sett den på 'P'.        
 2.  
 3.                  2      Fjern hjuldekselet (hvis det finnes) og finn hjulmutrene. Avhengig av bilen din, kan det være nødvendig å fjerne hubcappen først for å få tilgang til hjulmutrene for å løsne dem. Hub caps holdes enten på plass med metallklemmer, av hjulmøtrikken selv, eller de bruker plastflasker.  
    
  • Når hubcaps er klemmet ned, bruk den flate enden av hjulnøkkel, eller en bred flathodeskrutrekker, for å senke den på et tykt eller solidt punkt på hubcap.
  •  
  • Hvis hubcaps holdes av hjulmutrene, kan du bare fjerne dem hvis du fjerner hjulmutrene helt. Hvis du prøver å fjerne dem først, vil du ødelegge hubcap.
  •  
  • Hvis hubcaps er boltet med plasthjulmutter, må du fjerne dem med hjulnøkkel (ikke bruk for mye kraft når du monterer dem igjen for å unngå brudd).
  •  
         
 4.  
 5.             3      Kontroller hjulmutrene. Hjulene til biler, varebiler og andre kjøretøy er festet til akselen med fire til seks luftmutter for å sitte dem og sikre dem til kjøretøyet. Noen biler bruker hjulbolter i stedet for nøtter, men fjerningsprosedyren bør være nøyaktig den samme. 
    
  • På noen biler brukes låsemutter for å beskytte hjulene mot tyveri. Disse er vanligvis bare nødvendige for hjulmutter, og det skal se annerledes ut enn resten. Du trenger en bestemt nøkkel for å frigjøre den fra hjulmutteren. Hvis du mister nøkkelen, leser du delen nedenfor for å lære å fjerne låseskruene uten nøkkel.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Bruk hjulnøkkel for å fjerne hjulmutrene. En hjulnøkkel, som iblant kalles et hjulspindel, bør være inkludert med dekksettet for kjøretøyet ditt, sammen med et ekstra dekk og en jack. Hjulnøkkelen skal passe perfekt med hjulmutrene på hjulene, og i de fleste tilfeller bør du ikke trenge andre fjerningsverktøy. 
    
  • Skiftenøkler kan enten være en rettstang eller to kryssstenger, som ofte kalles 'hjulkors'. De kryssede polene gir deg ekstra styrke, fordi du kan ta på begge sider med hendene, og slå med hele styrken på armene dine.
  •  
  • Hvis lukkemutrene dine sitter fast på grunn av rust, overstramming, eller annen grunn, les det neste avsnittet for tips om hvordan du løsner ekstra stædige lukkemutter.
  •  
         
 8.  
 9.             5      Start løsningen av hjulmutrene når kjøretøyet fremdeles er jordet med hjulene. Ikke løft bilen med stikkontakten før du løsner hjulmutrene. Bruk i stedet motstanden som skapes av dekkkontakt med bakken som hjelpemiddel når du løsner hjulmutrene. Hjulene vender seg ikke når de fortsatt er på bakken, noe som gjør det mye lettere å løsne.       
 10.  
 11.                  6      Sett hjulnøkkelen på en hjulmutter og vri den mot urviseren. Vri hjulnøkkelen etter å ha satt den trygt på en hjulmutter ved å trekke hardt til du ser at hjulmutteren begynner å løsne. Du trenger ikke å fjerne løse nøtter nå. Bruk bare hjulnøkkelen til du kan skru ut mutrene med fingrene.        
 12.  
 13.                  7      Fortsett med å løsne mutrene. Det spiller ingen rolle hvilken hjulmutter du starter med. Velg en hjulmutter, og fortsett i et "stjerne mønster", noe som betyr at du vil hoppe over hjulmutteren ved siden av den som bare løsnet. Dette mønsteret bidrar til å sitte på hjulet. Denne prosessen er viktigere når hjulene gjenoppbygges, men det er en god vane å gjøre det når det løses.  
    
  • Når alle hjulmutrene løsnes, er det på tide å løfte bilen med stikkontakten, fjern hjulmutrene helt ved å skru dem av med hånden, og ta deretter av hjulet for å gjøre det du vil gjøre.
  •  
                   
 14.  
             

    2      Løsning Stædige hjulmutter  ,

    
   
 1.             1      Pass på at håndbremsen er riktig strammet! Når du er fast på nakkemutrene, trenger du ekstra kraft for å fjerne dem. Før du gjør det, må du forsikre deg om at bilen ikke kan bevege seg. Pass på at bilen er på en jevn overflate, og håndbremsen er ordentlig strammet før du sitter i tettsittende låsemutter.       
 2.  
 3.             2      Ta en ekstra spak. Standardhjulsnøkkelene har vanligvis et kort håndtak, og gir ikke mye innflytelse. Den første og sikreste tingen du bør gjøre, er å bruke innflytelsen for deg. Hvis håndtaket på nøkkelen du bruker, er lengre, vil det være mye lettere å løsne hjulmutrene. 
    
  • Øk innflytelsen ved å bruke en kråkebøyle. Disse er vanligvis lengre og sterkere enn hjulnøkkelen som følger med bilene.
  •  
  • Hvis kullstangen ikke er tilstrekkelig, finn et rør som passer over hjulnøkkelen eller krålen, noe som gjør det mulig å vri lenger bort fra hjulmutteren. Du bør kunne bruke hendene dine. Jo nærmere røret passer til hjulsnøkkelens størrelse, desto bedre.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Bruk foten din. Hvis styrken i armene dine ikke er nok til å løsne lukkemutrene, kan du bruke sterkere benmuskler til å starte løsningen. Men vær forsiktig hvis du må gjøre det.  
    
  • Sett hjulnøkkelen forsvarlig på hjulmutteren og juster håndtaket slik at det er nesten parallelt med bakken. Bruk forsiktig en fot til å trykke hjulnøkkelen mot urviseren. Bruk beinet ditt og trykk godt på. Hold på bilen og stå på hjulnøkkel, spring lett om nødvendig. Hvis hjulmutteren løsner, stopp og fortsett normalt med hjulnøkkel.
  •  
  • Vær ekstremt forsiktig når du gjør dette. Det er ikke en trampolin. Ikke bruk foten på hjulnøkkel eller hopp på den. Hold foten i kontakt med hjulnøkkel og la vekten gjøre jobben.
  •  
         
 6.  
 7.                  4      Bruk en gummibåt eller hammer. Hvis du ikke har tilgang til et rør eller en annen forlengelse for å utvide grepet på hjulnøkkel, kan det være på tide å bli primitivt. Ved å bruke en gummibåt eller hammer for å treffe hjulnøkkelen, kan håndtaket være en effektiv måte å løsne hjulmutterstykket etter hverandre i nødstilfelle. Hvis du er på motorvei eller motorvei, er det kanskje ditt eneste alternativ. Hvis du ikke har en hammer, kan en stein eller en annen tung gjenstand også fungere.  
    
  • Vær ekstremt forsiktig med å unngå striper når du prøver å slå hjulnøkkelstangen med hammeren. Lag korte og kontrollerte slag med hammeren, og hold pause for å se om du har løsnet hjulmøtmen langt nok til å fortsette å løsne den med en annen metode.
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Bruk en penetrerende olje hvis hjulmutrene er rustet på boltene. "(Bruk den bare som en siste utvei.)" Hvis du kjemper mot mer enn over tiltrekkingsmutter, kan det være nyttig å bruke en liten mengde gjennomtrengende olje, for eksempel vann. MoS2 eller Caramba, for å sette direkte på bolten, hvor tråden i hjulmutteren forsvinner. Bruk det lille røret som følger med den gjennomtrengende oljen for å bruke den nøyaktig og unngå å bruke for mye slik at ingenting kommer på bremseskiver eller pads. Tillat ti minutter for den penetrerende oljen å trenge inn i tråden og løsne ting litt opp.  
    
  • Hvis hjulmutteren fortsatt er fast, prøv å sprøyte en annen spray direkte på overflaten hvor tråden i hjulmutteren forsvinner. La det fungere i ytterligere ti minutter. Den faste virkningen av moderate slag, med en gummihammere på hjulnøkkel, kan nå få effekt.
  •  
  • Kontroller at bremseskivene og bremsetrommene er fri for olje før du kjører tilbake i bilen. Olje på disse flatene er en alvorlig sikkerhetsfare, da det kan føre til bremsesvikt, lengre bremselengde og ulykker. Rengjør bremsens metalloverflater med en ren klut og et egnet løsningsmiddel, for eksempel benzen. Aceton. Hvis du har fuktet bremseklossene med penetrerende olje, er det best å erstatte dem eller besøke en utdannet mekaniker.
  •  
  • Hvis oljen kommer på bremsene, test bremsene ved lav hastighet og bort fra trafikken for å måle bremseeffekten. Test med økende hastighet til du er fornøyd med resultatene. Husk å minne andre bilførere om at bremsevnen har endret seg, og de bør teste den først for å få den rette følelsen for bremsen.
  •  
         
 10.  
 11.                  6      Bruk en kantlåsfjerner for å fjerne låste hjulmuttere. Hvis du har mistet nøkkelen til rimlåsene, kan du kanskje fjerne dem med en spesiell socketnøkkel som er utformet for å fjerne kantlåsene. Utstyrt med en parringstråd griper den rimelåsen og løsner den uten at det er nødvendig med riktig nøkkel for å fjerne. Disse hodene er også ideelle for å fjerne "runde" hjulmutter som er vanskelige å fjerne fordi hjulnøkkelen ikke griper ordentlig. Du kan få det i de fleste biltilbehørsforretninger.  
    
  • For å bruke rimlåsfjerneren, plasser den på enden av hjulnøkkelen. Bruk tråden til å rotere den normalt mot urviseren. Det bør løses med litt innsats.
  •  
         
 12.  
 13.                  7      Bruk en momentnøkkel når du trekker på hjulmutrene. Hvis du har problemer med å bli for stramt, må du sørge for at du setter den på i henhold til produsentens instruksjoner, og bruk en momentnøkkel. Sjekk bruksanvisningen for bilen din, hvilket dreiemoment anbefales til dekkene dine. Sett deretter momentnøkkelen til riktig verdi og fest den med låsen som følger med.        
 14.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

                Les mer... (1)      
Biler populær:
Unngå biltyveri.

Slå bil inn i et mobilannonseringsmedium.

Kontroller dekkens slitebane med en mynt.

Kjører trygt.

Kjør en rask, stram bøyning med bil.

Fjern saltvann fra bilen.

Hvordan parkere bilen din riktig.

Finn ut om termostaten til en bil er fast.

Formel 1 pilot.

Unngå forstyrrelser under kjøring.

Lag vindusrør.

Automatisk Kontroller og fyll opp transmisjonsvæsken.

Reparasjonsmaling på bilen.

Reparer en lekkende soltak.

En optimist er seiling.

Gjenta når bremsens advarsel lyser.

Finn en skjult retningsfinder på en bil.

Senter hjulene på sykkelen.

Kjører en trygg sykkel.

Få bilen ut av snø.

Eliminer tobakkens lukt i bilen.