Home \ biler
 

Legg olje til bilen din.

 

Du kan spare noen få dollar hvis du gjør oljeskifte på bilen din selv. Mens alle kjøretøyene er litt forskjellige, kan du fylle opp med olje hvis du har litt øye for detaljer og er klare til å få hendene skitne. Påfylling av oljen er imidlertid ikke erstatning for en oljeforandring.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Kontroller oljenivået  ,

    
   
 1.                La bilen stå på en plan overflate i fem minutter               1      Kontroller oljenivået etter at motoren har stoppet i fem minutter. Hvis du kontrollerer oljenivået umiddelbart etter at motoren er slått av, vil du få en unøyaktig lesing fordi noe av oljen fortsatt er i motoren. Legg også bilen på en flat overflate for å sikre at bilen ikke vippes når oljenivået kontrolleres. 
    
  • For de fleste bilprodusenter må du sjekke oljenivået etter at motoren har kjørt i tre til fem minutter. Rådfør deg med brukerhåndboken hvis du er usikker.  
  •  
  • For å være sikker bør du kontrollere oljenivået hver måned. Hvis du må kjøre lange avstander, så oftere.
  •  
         
 2.  
 3.                 Åpne Bonnet av bilen            2      Åpne hetten. Vanligvis trekker du på en liten håndtak eller trykker på en knapp i nærheten av førersetet for å låse opp hetten. Nå kjører du hånden mellom hette og bil til du finner en liten spak (vanligvis i midten av hetten). Trykk den inn for å låse opp kjøretøyet helt.        
 4.  
 5.                 Finn Oil Stick               3      Finn peilepinnen. Han har et lite, mest gult deksel. Ofte er "motorolje" på den, men selv om ikke, er han ikke vanskelig å finne. Målepinnen er et langt stykke metall som strekker seg gjennom et rør inn i oljesumpen og viser deg gjennom linjen på peilepinnen hvor mye olje er i motoren. Det er ganske langt framover på bilen og har et rund eller krokformet håndtak i sterk farge, hvor du kan trekke ut stangen uten å komme i kontakt med olje.       
 6.  
 7.                 Fjern peilepinnen og tørk den av med en tørr klut            4      Fjern peilepinnen og tørk den av med en tørr klut. Oljen fra motoren spretter opp peilepinnen når bilen kjører, noe som betyr at du skal rengjøre den og koble den inn igjen for å få en nøyaktig avlesning. Merk merkene i midten eller bunnen av peilepinnen. Ofte er det poeng, linjer, firkanter eller bukser. Det høyeste merket er linjen for "full" og oljen skal være et sted mellom disse to linjene.       
 8.  
 9.                 Sett inn oljestangen igjen og trekk den ut for å kontrollere oljenivå               5      Sett peilepinnen igjen og trekk den ut igjen for å lese oljenivået. Denne gangen bør du være oppmerksom på hvor oljen når baren. Den bør være nærmere det øvre merket enn det nedre merket, vanligvis så nært som mulig. Men hvis det ikke er under eller under minimumsmerket, trenger du ikke å legge til olje. 
    
  • Hvis det er nær linjen, og du er usikker på at du skal fylle opp med olje, fortsett å kjøre og kontroller oljenivået igjen etter to til tre uker.
  •  
         
 10.  
 11.                 Se på farge og konsistens av oljen.   Les nedenfor hva det betyr            6      Forstå utseendet på peilepinnen. Er olje svart, brun eller gjennomsiktig? Er peilepinnen selv ren eller farget og mørk? Olje er i utgangspunktet lysebrun, men det blir mørkere og mørkere ved bruk, samler urenheter fra forbrenningssyklusen og blir varmere. Fargen avhenger også av kjørelengde. Hvis du Hvis du for eksempel kjører 7.500 km i måneden på en eldre bil, kan bilen brenne en liter olje om måneden.  
    
  • Hvis oljen ser melkeaktig eller hvitaktig ut, kan du ha en lekkasje i kjølevæsken og ta bilen straks til verkstedet.
  •  
  • Hvis oljen inneholder metallpartikler eller partikler, ta det umiddelbart til verkstedet.  
  •  
  • Når oljen er skitten eller gjørmete, er det på tide å bytte olje.  
  •  
  • Du må ikke fylle oljen i noen få uker eller måneder - dette kan være et tegn på lekkasje.  
  •  
                   
 12.  
             

  Del 2      Velg riktig olje  ,

    
   
 1.                 Bruk oljen som anbefales i Driftsveiledning            1      Bruk oljen som anbefales i bruksanvisningen. Det er ikke mange grunner til å bytte til en annen olje, men det gjør det vanligvis ikke lettere å kjøpe olje. Forstå de forskjellige tallene og karakterene på oljepakken, og du er en bedre informert forbruker. Dette kan hjelpe deg å holde bilen jevn.       
 2.  
 3.                 Les tallene for Viskositet               2      Forstå hvordan du leser viskositeten. Viskositeten er tykkelsen på en væske eller dens strømningsmotstand. Sannsynligheten for at en høy viskositet vil flyte jevnt, er mindre fordi den er tykkere (for eksempel yoghurt har høyere viskositet enn melk). Det er to tall for viskositeten til en olje, som er gitt i kombinasjon. For eksempel, 10W-30 eller 20W-50. Det første tallet med W er for vinterens temperatur på oljen. Dette forteller deg hvor godt det flyter i kaldt vær når oljen er tykkere. Det andre tallet indikerer hvor godt oljen beholder sin tykkelse på varme.  
    
  • Det første nummeret skal være minst 5W eller mindre hvis du bor i svært kalde områder (se brukerhåndboken), da oljen kan bli for tykk til starten av bilen hvis vinterens viskositet er for høy.
  •  
  • I brukerhåndboken finner du anbefalt viskositet for bilen din. I noen eldre biler kan det hende at det bare er ett nummer.  
  •  
         
 4.  
 5.                 Se Driftsveiledning      etter nødvendige sertifiseringer for oljen            3      Se bruksanvisningen for de nødvendige sertifiseringer som oljen trenger. Dette bidrar til å sikre at bilen din blir sunn og under garanti. Hver motorolje har forskjellige sertifiseringer. Pass på at oljen du bruker oppfyller produsentens standarder.  
    
  • Noen sertifiseringer endres etter hvert som de blir mer moderne. Se igjen her i håndboken.
  •  
         
 6.  
 7.                 Bruk på dyre biler eller i ekstreme forhold Syntetisk olje               4      Bruk syntetisk olje på svært dyre biler eller i ekstreme forhold. Syntetiske oljer er mer effektive, men også dyrere enn naturlige oljer.  
    
  • Blandingsolje er helt akseptabelt, så du trenger ikke å skille ut ren syntetisk olje hvis det virker for dyrt.  
  •  
         
 8.  
 9.                 For eldre biler endres ikke til en olje med forskjellige viskositeter            5      Ikke bytt til olje med forskjellige viskositeter i eldre biler, hvis det pleide å ha en olje med bare en. Dette kan føre til at smuss og slam samler seg i motoren løsner og forårsaker problemer. Hold deg til det som har vært brukt til bilen så langt. Hvis du bytter til en kraftigere olje senere, vil det bare føre til flere problemer.  
    
  • I sommermånedene bør du vurdere å bytte til en høyere viskositetsolje (f.eks. 40 i stedet for 30) når den blir varmere, i stedet for å bytte til en olje med forskjellige viskositeter, som for eksempel 20W-40W.  
  •  
         
 10.  
             

  Del 3      Påfyll olje  ,

    
   
 1.                 Fyll ut olje hvis indikatoren på peilepinnen er lav eller hvis du har   i bruksanvisningen angitt for oljeskifte            1      Fyll olje når dipstick-indikatoren er nær bunnlinjen. Påfyll øyeblikkelig med olje når måleren er på eller under det laveste merket for å unngå skade på bilen din. Refillolje er ikke en erstatning for vanlige oljeskift.  
    
  • Se alltid brukerhåndboken for å se hvor mange ganger du trenger å bytte olje. Kanskje du må gjøre det etter 4500 km eller bare etter 30 000 km. De fleste eksperter anbefaler å bytte olje hver 7.500 km.  
  •  
         
 2.  
 3.                 Kjøp riktig olje til bilen din            2      Kjøp riktig olje til bilen din. Kontroller bruksanvisningen for riktig olje til bilen din, eller snakk med din mekaniker. Bare bytt til en annen olje enn den anbefalte, av en veldig god grunn - bilen din vil ikke nødvendigvis løpe bedre med mindre den passer for denne oljen.        
 4.  
 5.                    Åpne panseret og skyv det oppover            3      Åpne hetten. Vanligvis trekker du på en liten håndtak eller trykker på en knapp i nærheten av førersetet for å låse opp hetten. Nå kjører du hånden mellom hette og bil til du finner en liten spak (vanligvis i midten av hetten). Trykk den inn for å låse opp motorhjelmen helt og avslør motoren.        
 6.  
 7.                 Finn oljefyllingsnakk og skru av lokket            4      Finn påfyllingshalsen for oljen. Det er nesten alltid merket med "olje" eller "olje" og viser et lite bilde av en oljekanne. Hvis du har problemer, se bruksanvisningen. Vanligvis finner du det på forsiden av bilen i nærheten av motoren og peilepinnen. Skru av lokket og sett det til side.        
 8.  
 9.                    Kontroller oljestangen, for å bestemme hvor mye olje du må fylle på            5      Se på peilepinnen for å finne ut hvor mye olje du må fylle på. Normalt er forskjellen mellom de nedre og øvre merkene en liter, så du kan bruke dette til å anslå hvor mye olje du vil fylle på. Hvis han z. B. Half full, du må fylle en halv liter olje. Bortsett fra det, bør du alltid fylle opp en fjerdedel av en liter olje slik at du ikke overfyller olje, da det kan føre til alvorlige motorproblemer.        
 10.  
 11.                 Fyll oljen sakte i påfyllingshalsen og kontroller oljepipen jevnlig            6      Fyll oljen langsomt i fyllerhalsen og kontroller regelmessig. Fyll i to til tre sekunder med olje, vent et minutt, og kontroller deretter oljenivået. Tørk av den, legg til mer olje og sjekk igjen. Oljenivået skal være så nært som mulig til toppmerket.  
    
  • En trakt gjør det enkelt å fylle olje uten å spyle den på motoren.
  •  
         
 12.  
 13.                 Lukk lokket            7      Lukk lokket på påfyllingshalsen. Du bør sjelden må fylle mer enn en liter olje. I så fall kan det være mer alvorlige problemer, og du bør sjekke oljenivået om en uke for å se om det er en lekkasje. Ellers bør alt være bra. Husk at du kan bytte olje hvis den er skitten eller du har nådd kjørelengde.       
 14.  
             

Hva du trenger .

                  

Tips .

                  

Advarsler .

                Les mer... (12)      
Biler populær:
Frihånds sykling.

Få bilen ut av snø.

Reduser drivstofforbruket.

Reager når batterilampen på bilen din kommer på.

Slik installerer du en headliner.

Legg olje til bilen din.

Forhandle prisen på en bil.

Mål dekktrykk.

Få en nøkkel låst i en bil.

Bli en helikopterpilot.

Få en bil fri for klistremerker.

Åpne en gren som bilforhandler.

Bytt et sykkel dekk.

Kontroller tenningskabel.

Kjøp en bulgy gaffeltruck.

Fjern tyggegummi fra utsiden av en bil.

Finn lekkasje av en væskebeholder i bilen.

Vinter en motorsykkel.

Eliminer tobakkens lukt i bilen.

Vask en motorsykkel.

Rengjør frontlyslinsene.