Home \ biler
 

Bytt tennplugger av en bil.

 

Bensin- og gassdrevne kjøretøy bruker energien fra kontrollerte eksplosjoner for å generere drivkraft i motoren. Disse eksplosjonene utløses og styres av tennpluggene. Tennpluggene antenner brennstoffblandingen i sylinderen ved å produsere en elektrisk gnist. De er derfor viktige elementer i et flertall av forbrenningsmotorer. Som alle komponenter, sliter de seg av og må derfor regelmessig vedlikeholdes og erstattes. I den følgende artikkelen vil vi vise deg hvordan du kan gjøre dette arbeidet selv.

              

Fremgangsmåte .

    

  Del 1      Fjern de gamle tennpluggene  ,

    
   
 1.            1      Finn tennpluggene i motorblokken (se håndboken). Når du åpner hetten, bør du se fire til åtte kabler koblet til forskjellige steder på motorblokken. Tennpluggene er plassert på motorsiden på enden av disse kablene under dekslene. 
    
  • I en 4-sylindret motor er tennplugger plassert på motorblokken eller på sin side på rad.
  •  
  • I en seks-sylinder er de også arrangert på motorblokken eller på sin side på rad. Men i V-motorer (f.eks. V6 eller V8) er tennpluggene arrangert i to like rader på begge sider av motoren.
  •  
  • For enkelte kjøretøy må motordekselet først fjernes før tennkablene kan bli funnet. Se bruksanvisningen for mer informasjon. Før du begynner å jobbe, sørg for at du vet hvor mange tennplugger motoren har, hvor du finner disse tennplugger på motoren, hvilken optimal gnistgap mellom elektrodene og hvor stor nøkkelen må være for stikknøkkelen. Du bør også nummerere tenntrådene slik at du ikke ved et uhell erstatter tennplugg to ganger. På dette punktet kan du også kontrollere tennkablene for skade og slitasje. Tennkabler må også byttes ut jevnlig.
  •  
         
 2.  
 3.             2      La motoren avkjøles før du begynner å jobbe. Under kjøring blir motoren, eksosområdet og tennpluggene veldig varme. Bytt kun tennpluggene når du kan berøre dem og motoren uten å brenne deg. I mellomtiden kan du dømme verktøyet. For tennpluggendringen trenger du: 
    
  • En passende socketnøkkel
  •  
  • Et tilleggsutstyr for stikknøkkel
  •  
  • En nøkkel som passer til tennpluggene. Dette bør du finne i nøkkeloppsamlingen til sokkelnøkkelen.
  •  
  • En tennpluggmåler. Du finner denne u.a. i spesialisert handel for biltilbehør.
  •  
         
 4.  
 5.                  3      Fjern den første tennpluggen. Trekk kabelkontakten ut av motoren ved å gripe den så langt ned som mulig og trekk den forsiktig ut. Nå skal tennpluggen på den komme til syne. Ikke rip og vri på kabelen. Hvis det er skadet, kan reparasjon av tenningskabel være svært dyrt. Legg nå forlengelsesvedlegget med riktig nøkkel på stikknøkkelen og vri tennpluggen sakte og forsiktig ut av holderen.  
    
  • Hvis du vil sjekke om tennpluggene dine må byttes ut, bør du begynne å ta ut tennpluggen. Slå den ut og kontroller avstanden mellom elektrodene. Pass også på at elektrodene har brennmerkene. Hvis dette er tilfelle, bør du skru på tennpluggen og få nye tennplugger fra spesialforhandlere. For å holde styr på, bør du alltid ha bare en tennplugg fjernet samtidig. Bytt dem en etter en og hold ordren i hodet ditt (Hint: merk og nummer tennkablene med klistremerker). Tennpluggen tennes i en fast rekkefølge. Derfor kan det føre til alvorlig skade på motoren ved å feire tenntrådene.
  •  
  • Hvis du vil erstatte alle (eller flere) tennplugger, bør du telle tenntrådene for en bedre oversikt. Bruk bare nummererte papirstrimler, som du kan feste til de respektive kablene.
  •  
         
 6.  
 7.             4      Mål elektrodenes avstand til tennpluggene. Den optimale avstanden avhenger av kjøretøytypen og skal finnes i bruksanvisningen. Det er vanligvis mellom 0,07 cm og 0,15 cm. Normalt eksisterer den ønskede avstanden med de nye tennpluggene. Likevel bør du sjekke dem uansett. For måling av avstanden er det spesialverktøy i spesialhandel. 
    
  • Hvis gapet er for stort, men tennpluggen fortsatt kan brukes, kan du bruke tennplugger med justerbar avstand ved lett å tappe på en treflate for å redusere avstanden mellom elektrodene. Alternativt kan du enkelt erstatte disse tennpluggene. Normalt bør en tennplugg erstattes hver 20.000 km uansett. Mer detaljert informasjon finnes i håndboken. Siden tennplugger ikke er veldig dyre, bør du heller erstatte dem for ofte enn for sjelden.  
  •  
  • Hvis du vil bytte tennplugger selv, bør du investere i et egnet verktøy. For eksempel, få en god tennplugg avstandsmåler. Dette verktøyet er en metallring som lar deg måle avstanden til elektrodene på tennpluggen og om nødvendig justere. Feeler gauges er enda mer nøyaktige i dette arbeidet. Du bør imidlertid ikke bare se på verktøyets kvalitet, men også med tennpluggene (og andre bildeler). Alltid kjøpe varer av høy kvalitet. Jo høyere sikkerhet og pålitelighet er definitivt verdt de ekstra få euro.
  •  
         
 8.  
 9.                  5      Kontroller tennpluggen for tegn på slitasje. Det er normalt at tennpluggen virker skitten. Dette betyr ikke at det ikke fungerer som det skal. Men hvis det er hvite kalkholdige innskudd på elektrodene, vil det være på tide å bytte tennplugg. Det samme gjelder for brennmerkene og brente eller ødelagte elektroder. Sterke sotavsetninger er også en indikasjon på at tennpluggen (snart) skal byttes ut.  
    
  • Hvis tennpluggene er bøyd, brent svart eller (tungt) skadet, har du sannsynligvis et mekanisk problem med motoren din. Har dette sjekket av en mekaniker så snart som mulig.
  •  
                   
 10.  
             

  Del 2      Monter de nye tennpluggene  ,

    
   
 1.             1      Få de riktige tennplugg modellene. Du finner den anbefalte tennpluggmodellen enten i bruksanvisningen eller i brosjyrene for bilmodellen din hos spesialforhandlere (merk produksjonsåret!). Det er hundrevis av forskjellige tennplugger. De varierer i elektrodeavstanden, i prisen (prisområde 1,5 € til 12,50 €), i materialet som brukes (platina, iridium, yttrium) osv. Tennplugger laget av dyrt materiale koster vanligvis litt mer og ikke bruker det så fort fra. Hvis du er usikker, bør du søke råd fra en spesialforhandler eller fra verkstedet ditt. Alternativt kan du selvfølgelig også få reservedeler fra bilforhandleren eller bilprodusenten.  
    
  • En tommelfingerregel er: kjøp samme tennplugger som allerede er i bruk i kjøretøyet. Ikke kjøp varer av lav kvalitet, men prøv ikke å reparere noe som ikke er ødelagt ennå. Bilprodusenten har valgt denne tennpluggsmodellen for å produsere kjøretøyet, så det blir bra. Gå gjennom de brukte tennpluggene i håndboken og forenkle prosessen ved ganske enkelt å bruke samme modell igjen.
  •  
  • Normalt kan du kjøpe forhåndsinnstilt tennplugg eller tennplugg med justerbar elektrodeavstand. Det er derfor opp til deg, om du vil sette dine egne tennplugger eller ikke. Selvfølgelig bør du i begge typer sørge for at avstanden på slutten også passer for kjøretøymodellen din. For dette må du igjen måle de allerede satt tennplugger som en sjekk.
  •  
         
 2.  
 3.                  2      Du bør bruke tiden og rengjør kontaktene og beslagene på tennpluggene før du bruker de nye tennpluggene. Kontroller også ledningene og rengjør kabelforbindelsene. Bruk kabelbørster eller kompressor. Bytt kablene hvis du merker store skader.        
 4.  
 5.                  3      Sett inn de nye tennpluggene og stram med stikknøkkelen. Bruk den riktige tennpluggen og erstatt den med nye tennplugger etter hverandre. Stram de nye tennpluggene etter å ha skrudd dem inn for hånd (ca 1/8 sving). Du må imidlertid ikke overdrive det når du setter det på, ellers kan tråden bli skadet, noe som vil medføre dyre reparasjoner. Koble de nye tennpluggene til de riktige (!) Tenntrådene. Deretter kan du fjerne merket på tennkablene igjen.        
 6.  
 7.                  4      Smør tennpluggene litt før du installerer. Spred en liten mengde fett på tennpluggene før du monterer dem i en aluminiumsmotorblokk. Fettet forhindrer friksjon mellom de to komponentene laget av forskjellige metaller. Du kan også bruke en liten mengde ikke-ledende silikon inne i tennpluggholderen. Dette gjør det lettere å fjerne tennpluggene i fremtiden. Pass også på at du setter tennpluggene mot klokka når du setter dem inn. Dette unngår skader på tråden og stikkhodet.        
 8.  
             

Tips .

                  

Advarsler .

                  

Hva du trenger .

                    
Biler populær:
Reparer en lekkende soltak.

Løsne hjulmutrene på bilen.

Reduser blenderåpningen når du kjører om natten.

Slå på frontlysene.

Få en fast tenntast fri.

Sikkert lås en sykkel.

Lagre drivstoff.

Kontroller væskenivået på batteriet.

Kontroll angre i trafikken.

Lei bil uten kredittkort.

Utvikle en bil.

Forhindre Autorost.

Få bilen ut av snø.

Bremse en motorsykkel trygt.

Fløy fra en synkende bil.

Unngå forstyrrelser under kjøring.

Bytt ut et teppe.

Sende en sykkel billig.

Å miste frykten for den første bilstasjonen.

Reparere bremser på en sykkel.

Unngå bakside kollisjoner.